Проекты и партнеры

CRJI

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) a fost înfiintat în 2001 și este membru și fondator al Global Investigative Journalism Network și fondator al Organized Crime and Corruption Reporting Project. Principalul scop al CRJI este de a îmbunătăți calitatea jurnalismului de investigație din România și de a oferi un centru de resurse membrilor noștri. În ultimii ani, CRJI a consolidat în România un centru pentru jurnalism de investigație, independent de surse locale de finanțare. În prezent, CRJI are reprezentanți în zece orașe importante din țară și colaborează cu peste 30 de jurnaliști români. În toate proiectele în care sunt implicați, membri Asociației respectă standardele și deontologia jurnalismului de investigație european. În timp, CRJI a creat și o puternică rețea de contacte la nivel regional, participând la mai multe proiecte de investigație transfrontaliere. Centrul are și rolul de a introduce tehnologii noi în procesul de investigație, tehnologii care țin de arhivarea, procesarea și vizualizarea informației.

Scoop

Începând cu 2003, CRJI a participat la consolidarea unui mecanism de sprijin pentru jurnalismul de investigație din Europa de Est, programul danez Scoop.

GIJN

În Mai 2003, CRJI a participat la înfințarea Global Investigative Journalism Network (http://gijn.org/about/organizing-statement-2003/).

OCCRP

În 2006, CRJI a fost membru fondator al rețelei internaționale Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).
La sfârșitul lui 2011, după înregistrarea rețelei OCCRP ca ONG în SUA, CRJI a decis ieșirea din această organizație.

Wikileaks

În 2011, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație a obținut de la organizația  wikileaks  telegramele trimise între diverse ambasade ale SUA și Departamentul de Stat. 1026 de telegrame care se referă la România au fost obținute în urma unui protocol între CRJI și  wikileaks .
Telegramele fac parte dintr-o arhivă de peste 250 de mii de documente ale Departamentului de Stat pe care  wikileaks  a început să le publice la sfârșitul lui Noiembrie 2010.
Timp de mai multe săptămâni, CRJI a publicat articole legate de conținutul telegramelor exclusiv prin membri săi. Acum, întreaga arhiva este disponibilă online. Se pot face căutări simple folosind motorul general de căutare din site-ul www.crji.org sau pot fi vizualizate toate telegramele, în forma originala.

ICIJ – OffshoreLeaks

Între ianuarie 2012 și august 2013, CRJI a coordonat un centru de documentare și investigație jurnalistică în Europa de Est pentru International Consortium for Investigative Journalism (ICIJ). Proiectul de investigație jurnalistica a publicat o serie de materiale sub numele Offshore Leaks.

Sponge

În 2012, CRJI a inițiat laboratorul experimental Sponge. Partenerii CRJI în construcția proiectului sunt: Active Watch, ApTI, Fundația Ceata, Geo-spatial.org, Facultatea de Științe Politice Universitatea București și RosEDU.

The Black Sea

În Octombrie 2013, CRJI a lansat publicația online, în Engleza, The Black Sea.