Operations Research: cum pleacă banii europeni spre politică și media

 

Operations Research SRL pare să fi fost un nume de cod pentru o operațiune financiară de scos bani POSDRU din casieria statului și direcționat către diverse personaje cu legături cu lumea politică. Mirel Palada și Cristian Burci – dar și Dan Voiculescu și Victor Ponta – sunt numele care stau în culisele acestei afaceri care, într-o vreme, atingea 35 de milioane de lei anual.

Trei Operations Research SRL

Operations Research SRL a fost un brand de succes după 2010. Cu acest nume existau nu mai puțin de trei companii în România: una în județul Ialomița, alta în București și o a treia în Cluj. Prima înființată, cea din Ialomița, a avut mai tot timpul cifre de afaceri minuscule, dar încă mai există. Cea din București, însă, a fost radiată în luna februarie a acestui an. Iar cea din Cluj a crescut de la an la an până în 2015, apoi activitatea i-a scăzut dramatic și pentru ultimul an fiscal, 2017, nici măcar nu au fost depuse date la Ministerul de Finanțe. În 2012, de exemplu, compania avea 39 de angajați, venituri de aproape 4,8 milioane de lei, cheltuieli de 4,7 milioane de lei și un profit de puțin peste 64.000 de lei (peste 15.000 de euro). Cifrele sunt destul de asemănătoare în 2013 și numai ușor mai mari în 2014: venituri de 5,1 milioane de lei, cheltuieli de cinci milioane și un profit de peste 84.000 de lei. În 2015, însă, veniturile urcă vertiginos la 32 de milioane de lei (aproape opt milioane de euro) și cheltuielile depășesc 34,6 milioane de lei. Rezultă o pierdere de 2,6 milioane de lei (peste jumătate de milion de euro). Anul următor, în 2016, veniturile coboară drastic la 2,7 milioane de lei, cheltuielile ajung la 2,5 milioane de lei. Profitul, deci, este de peste 210.000 de lei (aproximativ 50.000 de euro), dar îngrijorătoare sunt datoriile firmei: aproape 7,5 milioane de lei (peste 1,5 milioane de euro). În condițiile în care creanțele, la nivelul lui 2016, sunt de doar 4,3 milioane de euro (un milion de euro), e evident un deficit de cam jumătate de milion de euro. Neacoperit, cel mai probabil, câtă vreme firma nici măcar nu a mai comunicat Ministerului de Finanțe date despre activitatea sa pe 2017.

Prima lovitură: cityaudit.ro

Astfel de cazuri – de firme care au succes fulminant, apoi dispar – sunt relativ des întâlnite la un anume tip de companii: cele care au administrat fonduri POSDRU. În cazul Operations Research SRL, cele mai profitabile proiecte POSDRU au fost exact în perioada 2014-2015, spre sfârșitul exercițiului financiar european 2007 – 2013. În România, deși banii POSDRU ar fi trebuit cheltuiți până la finalul lui 2013, s-au acordat dispense, astfel că derularea proiectelor a fost prelungită până în 2015, inclusiv.

Primul proiect al Operations Research SRL, însă, a început în 2010 și avea un buget de peste cinci milioane de lei (peste 1,2 milioane de euro). Numele proiectului era “cityaudit.ro – Sistem on-line interactiv de formare și informare în marketing și instrumente de afaceri pentru antreprenori”. Conform descrierii oficiale a proiectului, “Obiectivul general al proiectului (…) vizează încurajarea antreprenoriatului și dezvoltarea culturii antreprenoriale prin oferirea gratuită de asistență de marketing și analiză strategică a pieței antreprenorilor și potențialilor antreprenori, ca urmare a implementării unui serviciu inovator de asistență informațională interactivă on-line de generare și analiză a datelor socio-economice denumit cityaudit.ro, care va facilita conectarea resurselor și serviciilor existente în vederea dezvoltării și aplicării de noi afaceri, dezvoltării parteneriatelor de afaceri și a conectării lor cu nevoile sociale existente la nivel local, regional și național.”

Aceeași sursă mai notează că “Grupul țintă al proiectului este constituit din antreprenori (care pot sa includă administratori sau manageri de microînteprinderi) și potențiali antreprenori selectați din orașele reședință de județ (…).

Astfel, site-ul va conține o bază de date și informații socio-economice și de marketing (studii de piață și analize strategice) specifice unei localități, regiuni sau la nivel național utilizabile în mod interactiv – după propria nevoie de informare – de către antreprenori în dezvoltarea propriilor afaceri sau pentru testarea ideilor de afaceri.”

Azi, însă, cityaudit.ro nu funcționează. Mai mult, conform paginilor din acest site indexate de către site-ul de arhivare de pagini web archive.org, cityaudit.ro nu a fost niciodată ceea ce-și propunea, ci, cel mult, o colecție de cursuri banale și alte informații mai mult sau mai puțin utile aruncate la întâmplare sub numele cityaudit.ro.

Site-ul cityaudit.ro era în construcție în 2012. Sursa foto: web.archive.org

UAIC a reclamat o gaură de 170.000 de lei

Ce e drept, însă, Operations Research SRL a avut un marketing bun: nu doar că și-a răspândit promisiunile în multe publicații locale în orașele din nord-estul României, dar a și apelat la un partener foarte serios. Acest partener a fost Universitatea “Al. I. Cuza” din Iași, prima universitate înființată în țările române. Conform fișei proiectului, întocmite de către universitate, rezultatele principale ale proiectului au fost “586 cursanți pregătiți pentru inițierea unei afaceri, 1500 persoane care au beneficiat de acțiuni pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale și pentru inițierea afacerilor, 576 persoane care au participat la acțiuni de dezvoltare a competențelor manageriale, 582 participanți la instruire – formare profesională continuă”.

Totuși, atrăgea atenția universitatea în același document, “Stabilirea indicatorilor de output și de rezultat să se facă prudent, luând în considerare scenariile nefavorabile care ar afecta realizarea acestora”. Fișa proiectului nu dă detalii în legătură cu aceste “scenarii nefavorabile”. Însă spune cu claritate, când vine vorba de “sustenabilitatea proiectului”: “Continuarea activităților derulate în cadrul proiectului (training, consultanță în afaceri, studii de piață) este în sarcina exclusivă a coordonatorului Operations Research SRL”.

Despre care, însă, “Al. I. Cuza” nu are o părere tocmai bună, câtă vreme notează, la capitolul “observații”: “Operations Research SRL a manifestat spre finalul implementării proiectului lipsă de transparență în procedurile de raportare, care au culminat cu necomunicarea în timp util a cheltuielilor neeligibile imputate UAIC. Drept consecință, universitatea a înaintat acțiune în justiție pentru recuperarea sumei de 169.584,75 lei (…)

Organismul Intermediar Regional (parte din mecanismul public de administrare POSDRU – n.r.) a transferat integral tranșa finală de plată către coordonatorul proiectului, Operations Research SRL, în data de 04.02.2014, însă acesta nu a efectuat nici până la această dată (30.05.2016 – n.r.) transferul sumei cuvenite în contul UAIC.”

“Cuza” a fost țepuită, urmează “Babeș – Bolyai”

În ciuda colaborării cel puțin imperfecte între Operations Research SRL și universitatea din Iași, rețeta a fost reluată la Cluj, în 2015. Iar brand-ul cityaudit.ro a fost din nou în ecuație, dar, de data asta, ca asociație non-profit. Astfel, conform unui anunț public, “Asociația CITYAUDIT.RO, în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca și Operations Research SRL, a lansat astăzi, 16 ianuarie 2015, proiectul „Dezvoltarea spiritului antreprenorial și competențe profesionale sporite pentru studenții din Regiunea Nord-Vest”, contract POSDRU (…).
Proiectul urmărește îmbunătăţirea programelor de învăţământ prin:
– adecvarea curriculară a unor discipline predate în cadrul programelor menţionate;
– dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru studenţi;
– punerea la dispoziţia studenţilor a unui serviciu inovativ adecvat de documentare şi aplicaţii practice;
– îmbunătăţirea interacţiunilor între universitate şi mediul de afaceri în vederea definirii competenţelor necesare pentru adecvarea la piaţa muncii a programelor de studii.
Grupul ţintă este alcătuit din 250 studenţi din programe de studii de licenţă şi master, specializările Comunicare şi Relaţii Publice, Publicitate, Jurnalism şi Administraţie Publică, din toţi anii de studii şi 20 de persoane implicate în elaborarea programelor de studiu în învăţământul superior din regiune.
Proiectul va fi finalizat în luna noiembrie 2015.”

Contribuția UE la acest proiect a fost de 2,1 milioane de lei (jumătate de milion de euro).

Stancu, partenerul lui Palada

Asociația CITYAUDIT.RO, conform registrului public al organizațiilor non-guvernamentale, a fost fondată la București de către Cătălin Ștefan Stancu, Luminița Stancu și Ionel Ișan. Cătălin Ștefan Stancu este și președinte al asociației. Conform “Monitorului oficial”, același Cătălin Ștefan Stancu era, în 2013, asociat într-o firmă de sondare a opiniei publice, Sociopol SRL. Partenerul lui Stancu din Sociopol era Mirel Palada. În noiembrie 2013, partenerii decid să schimbe sediul firmei. De ce este important că asta se întâmpla în noiembrie 2013? Pentru că, atunci, Palada era purtător de cuvânt al premierului României, Victor Ponta, funcție pe care a deținut-o până în toamna lui 2014. Palada, așadar, plătit din bani publici, deținea o firmă cu Stancu. Iar Stancu, apoi, în 2014, an în care Palada încă era purtător de cuvânt al premierului, a câștigat bani europeni de la Guvernul Ponta. O definiție a conflictului de interese.

Și UBB a sesizat neplata fondurilor UE

Povestea, însă, a semănat, în cele din urmă, destul de tare cu cea de la Iași. Conform unui articol publicat de agenția de presă Mediafax în ianuarie 2017, Asociația CITYAUDIT.RO nu a plătit sumele pe care le datora în proiect. “În anul 2015, circa o sută de colegi de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) ne-am înscris într-un proiect european pe POSDRU, de dezvoltare antreprenorială, realizat de facultate în colaborare cu Asociaţia Cityaudit, în cadrul căruia trebuia să realizăm un plan de afaceri şi primeam un punctaj în baza căruia 70 dintre noi urma să primim câte 2.500 de lei. Problema e că trebuia să primim banii până în martie 2016, dar nu i-am primit nici până acum. Nimeni nu vrea să discute cu noi, este o totală lipsă de transparenţă. Credem că mai şi altă firmă implicată, Operations Research SRL. Ni s-a transmis doar că banii există, dar sunt suspendaţi, dar profesorii care au fost lectori în proiect au fost plătiţi şi nu înţelegem cum se poate acest lucru. Cei de la FSPAC ne amână, nu ne dau informaţii.”, a spus Adrian Șuteu, fost participant în proiect.

Aceeași agenție de presă nota și că universitatea din Cluj încercase să explice situația printr-un comunicat: “În cadrul proiectului, un număr de 70 de studenţi din cadrul UBB au beneficiat de premii în cadrul concursului de idei de antreprenoriat organizat pentru studenţii din Regiunea de Nord-Vest. UBB, în calitate de partener 2, conform Acordului de parteneriat încheiat cu Asociaţia Cityaudit.ro, şi-a asumat implementarea proiectului şi a suţinut financiar activităţile în conformitate cu acordul de parteneriat. Asociaţia Cityaudit.ro a fost responsabilă de plata premiilor pentru cei 70 de studenţi, sumele aferente premiilor fiind cuprinse în bugetul beneficiarului. Acesta a plătit o treime din valoarea premiilor în anul 2016, urmând să plătească diferenţa după clarificarea situaţiei cu Organismul Intermediar POSDRU. În acest moment Asociaţia Cityaudit.ro şi OI POSDRU sunt în litigiu.”

Firma lui Palada, asociată în proiect POSDRU

Proiectul de la Cluj, însă, nu a fost singurul în care Sociopol, firma lui Mirel Palada, a colaborat cu Operations Research SRL. În aprilie 2014, când Palada era purtător de cuvânt al premierului Victor Ponta, Operations Research SRL a demarat proiectul “TurArt – Șanse egale în muncă prin turism și artizanat pentru femeile în dificultate”, cu 5,8 milioane de lei finanțare europeană POSDRU. Conform site-ului proiectului, “Proiectul este implementat de către Operations Research în parteneriat cu compania de cercetare și consultanță sociologică SOCIOPOL având o durata de implementare de 18 luni, data orientativă a finalizării acestuia fiind 30 octombrie 2015.

Prin proiect va fi promovată egalitatea de șanse pe piața muncii prin măsuri de flexibilitate și securitate (flexicuritate) pentru femeile a căror situație familială le împiedică să frecventeze un loc de muncă în mod convențional (…)”.

În iunie 2014, un senator de opoziție, Marius Pașcan, sesiza o coincidență: Operations Research SRL făcuse sondaje de opinie pentru alianța politică de la putere înaintea alegerilor europarlamentare din acel an. “Casele de sondare apropiate PSD au minţit evident, servind unui interes politic şi au manipulat opinia publică. De aceea, nu este deloc întâmplător cum, imediat după alegerile europarlamentare, au fost răsplătite aceste servicii de către beneficiarii lor şi care este reţetarul câştigător al influenţelor politicianiste pe baza căruia pot fi recompensate, indirect, anumite prestaţii electorale prin câştigarea unor proiecte cu finanţare europeană. (…) Iată, prin urmare, doar două contracte însumând peste 15 milioane de lei, câştigate pesemne absolut întâmplător de inspiraţii făcători ai sondajelor de opinie. Sigur că proiectele vizează femeile aflate în dificultate, dar Operations Research s-a dovedit că nu a avut nicio dificultate în a minţi prin sondaje în interesul PSD şi nici să obţină contracte de finanţare drept răsplată.”, arăta Pașcan.

Mirel Palada era purtător de cuvânt al premierului Victor Ponta când firma lui Palada era parteneră în proiecte europene. Sursa foto: gov.ro

În an electoral, bani pentru săgeți de grupuri media

Un proiect similar, dar finanțat cu 9,2 milioane de lei de către UE, prin POSDRU, a fost “MUNCEȘTE DE-ACASĂ! – Șanse egale pe piața muncii pentru femeile în dificultate”. Beneficiarul a fost, din nou, Operations Research SRL, însă partenerul nu a mai fost Sociopol SRL, ci ARAS (Asociația Română Anti-SIDA). De data aceasta, însă, nu partenerul a fost interesant, ci firmele care au primit bani pentru a presta diverse servicii în proiect.

Astfel, în septembrie 2014, Operations Research SRL a încheiat un contract de 481.000 de lei cu firma Mediaghid SRL pentru “Achiziție servicii de coordonare activități de cercetare și organizare de evenimente de informare și servicii de analiză date și raportare pentru realizarea de cercetări sociale și de marketing”. Acționar al firmei era, în acel moment, și George-Cristian Ureche. Primul este, acum, director al grupului media Antena, patronat de Dan Voiculescu. La data primirii contractului, însă, avea o poziție de vârf în alt grup mare de media, Pro TV. Ne-a spus că nu-și aduce aminte mare lucru, însă: “Nu mai știu cum s-a obținut atunci contractul. Vorbiți cu beneficiarul.”

Iar alăturarea între apropiați ai unor case de sondare a opiniei publice și instituții media în preajma unor alegeri (în 2014 au avut loc nu numai alegeri europarlamentare, ci și prezidențiale) poate fi un semnal de alarmă. Cu atât mai mult cu cât mai există un exemplu similar în același proiect. Este vorba despre un contract din august 2014 pentru aproape 394.000 de lei, atribuit firmei Trust Service Consultants Network SRL pentru “Achiziție servicii de informare și publicitate proiect și servicii de producție, tipărire și multiplicare materiale de publicitate și informare”. Acționarul principal al firmei era și este Manuela Daniela Tărniceanu. Aceasta se află în sfera de influență a lui Ionel Burci, proprietarul postului Prima TV și al cotidianului “Adevărul”: este asociată cu unul din oamenii de încredere al lui Burci, Wilson Stancu (chiar cercetat penal într-un dosar împreună cu Burci), în mai multe companii, și a deținut inclusiv un loc în Consiliul de Administrație al Global Media SRL, companie de publicitate controlată de Burci.

Nu pare să fie doar o coincidență, așadar, cum sute de mii de lei au plecat de la firme de sondaje politice spre firme conectate la instituții de media exact în preajma unui scrutin extrem de important – alegerile prezidențiale din 2014.

Achiziție de aproape 400.000 de lei într-un proiect european. Sursa foto: fonduri-ue.ro

Mesagera lui Burci, contracte pe bandă

Întâmplător sau nu, relația dintre Manuela Daniela Tărniceanu și Operations Research SRL nu s-a rezumat doar la proiectul “MUNCEȘTE DE-ACASĂ! – Șanse egale pe piața muncii pentru femeile în dificultate”. Astfel, în proiectul POSCCE (Proiectul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice) intitulat “Integrator de măsurare în marketing și audiență media” (al cărui beneficiar a fost tot Operations Research SRL), firma Trust Advisers Network SRL (deținută de către Manuela Daniela Tărniceanu) a câștigat 234.000 de lei. Contractul a fost încheiat în februarie 2014 și a avut ca obiect “Achiziție servicii de consultanță managerială în domeniul inovării”.

În iunie 2014, pentru peste 215.000 de lei, Trust Advisers Network SRL a prestat din nou pe bani europeni. De data asta, a fost vorba despre un contract de “Servicii de informare și publicitate”, plătit tot de către Operations Research SRL (în calitate de beneficiar al proiectului POSDRU intitulat “Tural – Acțiuni de ocupare pentru resursele umane din mediul rural”.

Palada: “Vă urez o zi bună!”

Conform unui articol al publicației gandul.info din noiembrie 2014, “Contractat de RTV la ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 pentru sondarea opţiunilor de vot la ieşirea de la urne, Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI) lucrează de mai mulţi ani pentru PSD. Coordonatorul CSCI este Dan Sultănescu, unul dintre consilierii de imagine de la partid ai lui Victor Ponta. (…) Institutul CSCI este parte a Fundaţiei Multimedia pentru Democraţie Locală, o organizaţie non-guvernamentală condusă de Dan Sultănescu, alături de Bogdan Teodorescu, al doilea strateg de imagine al lui Victor Ponta în această campanie electorală. Aflat din 2010 în staff-ul lui Victor Ponta, Dan Sultănescu a lucrat anterior în campania electorală pentru alegeri prezidenţiale a lui Mircea Geoană, dar şi în cea a lui Adrian Năstase, ca analist politic în firma de consultanţă a lui Bogdan Teodorescu. Atât Fundaţia Multimedia cât şi compania care culege datele pentru CSCI, Operations Research, (…) se numără printre beneficiarii fondurilor europene alocate prin POSDRU.”

Contactat, Mirel Palada a spus doar “Vă urez o zi bună!”, refuzând să comenteze orice implicare a sa în proiecte POSDRU. Asociatul său, Cătălin Stancu, nu a fost de găsit la sediul sau prin intermediul numerelor de telefon ale asociației.

Este de adăugat că, oficial, deținătorul părților sociale ale tuturor firmelor cu numele Operations Research SRL se numește Emil Pâslaru și domicilia până de curând în județul Ialomița. Pâslaru, însă, este un personaj foarte discret, care nu a putut fi contactat în nici un fel, cu atât mai mult cu cât numerele de telefon pe care le-a făcut publice în timpul derulării proiectelor POSDRU nu mai sunt active.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Journalismfund în proiectul “Frauda socială europeană”.