Football Leaks: aventurile off-shore ale lui Cristiano Ronaldo și Jose Mourinho

Documentele Football Leaks dezvăluie modul în care Ronaldo, Mourinho și alte vedete ale fotbalului au direcționat milioane de euro către Caraibe. Pentru grosul banilor n-au plătit impozite.

Copyright: El Mundo/ Alberto di Lolli

Ronaldo are un nume ceva mai lung în declarația fiscală spaniolă. Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro a încasat în mod discret 63,5 milioane de euro, dar nu a plătit niciun euro impozit pe acești bani. Și el s-ar putea să rămână cu ei.

Chiar dacă e posibil ca toată șmecheria să fie considerată legală, cel puțin întreaga lume va afla cum s-a întâmplat. Pe hard-disk-urile furnizate de platforma Football Leaks sunt 1.9 terabytes de informații – cel mai mare tezaur de date din istoria sportului. Setul de fișiere este atât de masiv și de important pentru continent, încât Der Spiegel a împărtășit materialul cu partenerii săi din cadrul European Investigative Collaborations (EIC). De atunci, 60 de jurnaliști din 12 organizații de media diferite au colaborat la analiza documentelor.

Acestea dezvăluie modul în care Ronaldo a direcționat, până în 2014, milioane de euro către o companie de fațadă din Caraibe. Pentru grosul banilor n-a plătit impozite. În plus, la sfârșitul anului 2014 și-a vândut drepturile de marketing pentru anii 2015-2020 pentru încă 75 de milioane de euro. A colectat banii la sfârșitul anului fiscal 2014. Era fost ultimul an în care putea să profite de o rată de impozitare minimă în Spania. Se pare că n-a plătit impozite pentru 63,5 milioane de euro câștigați în avans prin utilizarea acestei metode. După cum confirmă avocații, anchetatorii sunt azi pe urmele lui.

Documentele vorbesc și despre un al doilea superstar al fotbalului, care și-a dovedit măiestria în ascunsul banilor: Jose Mourinho, un manager de renume internațional, care a trecut pe la Porto, Chelsea, Inter Milano și Real Madrid. Mourinho a folosit conturi bancare elvețiene care aparțin unei companii de fațadă din Caraibe, conectată împreună cu o fundație din Noua Zealandă. Potrivit documentelor, Mourinho a fost obligat să plătească impozite de milioane.

Și alte vedete ale fotbalului și-au depozitat banii în țări exotice. E vorba de Pepe și Ricardo Carvalho, ambii jucători din echipa națională portugheză care a câștigat Campionatul European din această vară. James Rodríguez, cel mai bun marcator gol la Cupa Mondială din Brazilia, este, de asemenea, pe listă. Toți  trei joacă sau au jucat pentru Real Madrid, cel mai bogat club din lume. Se pare că lista de jucători lui Real care au încercat să fie mai inteligenți decât fiscul spaniol mai include un membru al echipei naționale a Germaniei: campionul mondial Mesut Özil, care joacă astăzi pentru Arsenal Londra. Deși nu și-ar fi păstrat banii prin paradisuri fiscale, în urmă cu câteva luni el a primit o factură fiscală de la precedenta sa ședere în Spania. Özil ar trebui să plătească taxe de două milioane de euro și o penalizare de aproape 790.000 de euro, după cum arată documentele Football Leaks.

Ronaldo câștigă 38,181,818.00 euro pe an la Real, iar suma pe care un club ar trebui să o plătească pentru a-l transfera este de un miliard de euro. De ce să plătești taxe pentru asemenea sume? Football Leaks dezvăluie fața urâtă a unor povești de succes.

Aproape două milioane de dolari în șase ore

Cât valorează o zi din viața lui Cristiano Ronaldo? E greu de spus, dar există niște indicii: poate câștiga 1,9 milioane de dolari în șase ore și 45 de minute de muncă. Asta înseamnă 4.691 de dolari într-un minut, după cum arată un contract de publicitate semnat de agenții de marketing ai lui Ronaldo cu Toyota în iunie 2013. Toyota a acoperit biletul de avion la business class până la locul de filmare, unde a petrecut trei ore și jumătate înainte de prânz și trei ore și 15 minute după aceea în fața camerelor de luat vederi. Producatorul auto a avut apoi dreptul de a utiliza imaginile în reclame timp de 13 luni.

Dacă e să te iei după contracte, banii curg: Conform documentelor, gigantul american alimentar Herbalife a plătit mai mult de 16 milioane de dolari pe o perioadă de cinci ani. Ronaldo a primit 2,25 milioane de euro de la Banco Espirito Santo din Portugalia timp de trei ani și 300.000 de euro pentru o apariție televizată la Roma. A mai primit 1,1 milioane de euro de la compania aeriană Emirates, împreună cu 15 bilete business class spre Dubai de oriunde în lume.

E greu să fentezi impozitele pe salariile plătite de club. Normele în vigoare sunt destul de clare, iar autoritățile fiscale sunt dure. Dreptul la imagine sunt însă o cu totul altă chestiune, iar avocații fiscali au devenit adevărați artiști atunci când vine vorba de desenarea schemelor prin care circulă fluxurile de bani. Autoritățile fiscale sunt de multe ori depășite de complexitatea schemelor sau învinse de legi  țări prea prietenoase cu fotbalul. Adeseori, vânătoarea se termină înainte să înceapă cu adevărat. Dacă lucrurile merg bine pentru jucător, autoritățile fiscale se mulțumesc cu o plată măruntă. Iar dacă lucrurile merg foarte bine, jucătorii nu trebuie să plătească nimic.

Modelul funcționează în felul următor: salariile fotbaliștilor se încadrează de obicei în cea mai mare categorie de impozitare, care este mai mare de 50 la sută în multe țări europene. Poate fi dureros. Prin contrast, veniturile generate prin drepturi de imagine nu sunt impozitate la o rată la fel de mare, în cazul în care structurile potrivite funcționează. Pentru a face asta, jucătorii își transferă drepturile de imagine către o companie care lucrează în numele lor. Taxele generate de aceste drepturi – de exemplu, pentru a promova un deodorant sau o marcă de batoane energizante, de exemplu – sunt plătite apoi acestei societăți, care trebuie să plătească doar impozite corporative pe veniturile respective, ca orice companie. În Irlanda, o țară populară pentru astfel de firme, rata impozitului pe profit este de numai 12,5 la sută.

Companiile care folosesc staruri pentru a vinde cu amănuntul produsele lor nu sunt singurele care plătesc aceste firme de imagine. Ele primesc bani și de la cluburile de fotbal. Real Madrid, de exemplu, cumpără o parte din drepturile de imagine ale jucătorilor săi: În cazul lui Ronaldo, este de 40 la sută. În schimb, Real le plătește jucătorilor o sumă care este, de asemenea, impozitată la cota corporativă, mai scăzută.

Practic, așa se procedează în toate marile campionate europene. Jucătorii sunt adesea sunt adesea anchetați pentru posibile evaziuni fiscale. Între legal și ilegal e o graniță fină. Autoritățile chestionează lucruri precum prețul prea ridicat plătit pentru drepturile de imagine plătite de cluburi. Este clubul în stare să amortizeze aceste investiții prin vânzarea de tricouri sau a cardurilor cu autografe? În caz că nu, scopul e de fapt de a plăti o parte semnificativă din salariul unui jucător la un impozit mai mic. Și asta ar fi împotriva legii.

Când vine vorba de superstaruri, care câștigă milioane de euro pentru echipele lor doar prin vânzări de tricouri, autoritățile fiscale iau adesea o privire mai atentă la compania care se ocupă de imagine: are birouri și angajați sau e pur și simplu o companie de fațadă? În funcție de legile naționale în vigoare, sumele astfel obținute ar putea fi considerate câștiguri pe plan intern și, ca atare, ar intra sub impozitare integrală.

Așa cum se întâmplă adesea atunci când vine vorba de bani, cu atât mai mare e profitul generat, cu atat mai mare riscul ca ceva să meargă prost. Avantajele folosirii drepturilor de imagine pentru a face bani sunt imense, dar vin mână în mână cu riscul de a cădea în plasa autorităților fiscale. Cu ajutorul unui agent precum Jorge Mendes, jucătorii nu evită taxele, ci fac un pas hotărât.

Mendes este în prezent cel mai de succes agent de fotbal din lume. El reprezintă cei mai cunoscuți jucători și se ocupă de cele mai importante înțelegeri. De asemenea, el pare a fi cel mai îndrăzneț atunci când este vorba de structurile de impozitare. Mendes este capabil să-și îmbogățească clienții până la cote amețitoare. Din rețeta lui nu lipsesc companiile de fațadă din Caraibe.

Marele Jorge

Mendes îl reprezintă pe portarul echipei naționale a Spaniei David de Gea și pe câștigătorul Ghetei de Aur de la Cupa Mondială, James Rodríguez, din Columbia. Are sub contract jumătate din campioana europeană Portugalia, inclusiv Pepe, André Gomes și Ricardo Carvalho și pe tânărul Renato Sanchez, care joacă acum pentru Bayern München. Cel mai important, el îl reprezintă pe Cristiano Ronaldo și pe antrenorul Jose Mourinho.

Un documentar despre viața lui Ronaldo difuzat anul trecut (200.000 de dolari au fost plătite pentru participarea acestuia, plus o parte de vânzări). Filmul vorbește despre moartea tatălui lui Ronaldo la o vârstă fragedă și îl arată pe Ronaldo spunând că Mendes este “ca un tată” pentru el. “Jorge Mendes este o parte din familia mea”, spune el. Sigur, “Big Jorge” este, de asemenea, “cel mai bun agent din lume”, un titlu pe care Mendes l-a primit de șase ori consecutiv.

E ușor de înțeles de ce fotbaliștii îl adoră, mai ales având în vedere că Mendes este mai bun decât alții la obtinerea clienților săi pe echipe cu nume mari si aterizare contracte enorme. Chiar el a spus că, între 2001 în 2010, a fost implicat în mai mult de jumătate din transferurile efectuate de către cluburile portugheze de top Benfica Lisabona, Sporting Lisabona și FC Porto. De acolo, el a intermediat transferuri către Anglia, Spania și Italia. “Nimic nu este imposibil”, Mendes spune în filmul lui Ronaldo, “nimic, nimic, nimic”. Nici măcar nu se poate opri spunând: “nimic”, adăugând că “nimic” din nou și din nou. Dar atunci când vine vorba de taxe? Asta e parte din pachetul pe care Mendes îl oferă clienților săi: un model care ajută persoanele cu salarii de top să evite contribuțiile la stat în măsura în care e posibil. Legal? Ilegal? Nimic nu pare imposibil. Nimic.

Ajutor pentru The Special One

Jose Mourinho este un antrenor vedetă. Mourinho, care astăzi antrenează Manchester United, a fost unul dintre primii pentru care Mendes a stabilit o structură de economisire fiscală în Caraibe. Acesta s-a bazat pe aceleași două principii care l-au ghidat pe Mourinho în fotbal: “a pierde e inacceptabil” și “orice truc care duce la victoria este permis”.

Documentele Football Leaks pun în lumină trucurile juridice prin care managerul portughez a făcut bani. Autoritățile fiscale spaniole l-au “descusut” recent de 4,4 milioane de euro: mai mult de 3 milioane de euro din taxele acoperite, la care se adaugă o penalizare de 1,1 milioane de euro.

Ce s-a întâmplat? În 2004, Mourinho a trecut de la FC Porto la Chelsea Londra. Câștigase totul în Porto – campionatul portughez și, în mod surprinzător, chiar și Liga Campionilor. Asta i-a deschis calea către bani care nu putea fi câștigați în Portugalia. Chelsea Londra este un club în care câștigarea unei competiții europene nu este o surpriză. Oligarhul rus Roman Abramovici a cumpărat clubul și a început să cumpere jucători fără să se uite la bani. N-au existat limite.

Și Mourinho a câștigat un salariu consistent – acesta ar fi în jurul valorii de 5,3 milioane de lire sterline pe an. Acesta era salariul său obișnuit, pe care a trebuit să plătească impozite aflate în concordanță cu statutul său de salariat de top. El a primit, de asemenea, un bonus de 1,5 milioane de lire pentru drepturile sale de imagine de la Chelsea din 2004 până în 2009. Mai exact, el n-a primit banii direct – în schimb, ci printr-o firmă din Caraibe, Koper Services SA, o căsuță poștală aflată în Insulele Virgine britanice (BVI). Adresa acesteia e în Vanterpool Plaza din Road Town, pe insula Tortola, care suna mult mai fermecător decât este de fapt. Plaza e doar o clădire galbenă cu două etaje. La parter este o farmacie condusă de o doamnă Vanterpool, în timp ce etajul de deasupra este închiriat de o firmă de avocatură care coordonează societăți fictive. Activitățile se desfășoară după perdele trase. În cazul în care aici chiar se întâmplă ceva aici, cu siguranță nu Koper Services face asta.

Este de fapt doar o mare pușculiță. Până în 2013, cel puțin, milioane de euro din câștigurile de marketing ale lui Mourinho au curs către această companie. Pentru a facilita acest lucru, antrenorul și-a transferat drepturile de imagine către Koper în 2004, atunci când s-a transferat la Chelsea. De atunci, compania s-a ocupat de marketing sale. Impozitul reprezintă 0% din venituri.

Însă mai era o problemă: branduri de renume precum Adidas nu sunt prea bucuroase să transfere banii către paradisuri fiscale. În cazul în care societatea e auditată, astfel de plăți ar putea crea suspiciunea că societatea a fost complice la evaziune fiscală sau la finanțarea altor tranzacții dubioase. Partenerii din publicitate vor o adresă mai bună decât Road Town pe insula Tortola. O astfel de adresă e de găsit în Irlanda. Chiar și înainte de înființarea Koper, un contabil irlandez a fondat o altă companie în Dublin: Multi-Sports Image Management (MIM).

Irlanda a fost un fel de țară-tampon în cadrul Uniunii Europene – tipul de tampon – una prin care companii precum Adidas si cluburi de fotbal precum ar fi Chelsea erau pregătite să plătească pentru drepturile de imagine. Locația companiei și nici contabilul n-au fost alese la întâmplare. Cu o rată scăzută de impozit pe profit, Irlanda e văzută ca un paradis fiscal în cadrul UE. Și același birou de contabilitate din Dublin care a fondat MIM a lucrat, de asemenea, pentru “Big Jorge” Mendes, oferindu-și serviciile către Gestifute, compania principală a agentului.

Cei interesați de utilizarea lui Mourinho în scopuri de marketing trebuiau să plătească o sumă către MIM în Irlanda – și cui îi pasă ce se întâmplă cu banii după asta? Documentele Football Leaks arată că MIM a primit un mic comision: inițial era de 6,5 la sută, apoi a scăzut până la 4 procente în 2010. O a doua companie din Irlanda, numită Polaris, s-a implicat mai târziu – era singura organizație care avea cu adevărat angajați și făcea o munca reală. Compania era responsabilă pentru generarea de oferte pentru Mourinho, primind 20% din câștiguri.

MIM și Polaris trebuiau să plătească cota irlandeză de impozit pe profit de 12,5% pe orice profit le generau, dar banii primiți drept comisioane reprezentau doar o mică parte din suma totală. Însă grosul sumei era trimis către Koper în Insulele Virgine Britanice, unde nu erau impuse niciun fel de taxe.

Cum putea însă Mourinho să-și scoată banii din acest paradis fiscal? Nu era ușor de rezolvat, mai ales având în vedere că nimeni nu trebuia să afle că societatea e conectată cu Mourinho. Documentele arată în mod clar că consilierii săi fiscali erau preocupați de faptul că întreaga structură ar putea fi dezvăluită ca un sistem amplu de evaziune fiscală, în cazul în care devenea cunoscut faptul că banii lui Mourinho au ajuns la Koper.

Așa că beneficiarii Koper au fost ținuți bine ascunși. Oameni de paie stăteau în spatele companiei din Caraibe. Și cine se ascundea în spatele lor? O fundație din îndepărtata Noua Zeelandă. Documentele indică faptul că a fost fondată de Mourinho în 2008. Dar nu el este beneficiarul fundației.

În această vânătoare, e greu să mergi mai departe de Noua Zeelandă. În comparație cu un joc obișnuit de-a v-ați ascunselea, era un efort de măiestrie. Unde în Noua Zeelandă? Fundația se numește Kaitaia Trust și numele lui Mourinho nu este listat în registrul comercial. Singurul nume care apare este acela al unei firme cu sediul în Auckland, specializată în fondarea companiilor. Cu alte cuvinte, vânătoarea nu s-a terminat.

Certificatul de înmatriculare al firmei, de asemenea parte din Football Leaks, oferă cel mai important indiciu: conform certificatului, beneficiarii fundației sunt “actuala sotie a lui Mourinho și copiii săi.” Un alt document din 31 decembrie 2013 indică faptul că firma îi datorează lui Jose Mourinho 11,979,657 euro. Datorează? Aceasta e trucul: Mourinho încredința veniturile sale de marketing – mai mult de 11 milioane de euro – către Koper. În mod oficial, banii nu-i aparținea, dar rămâneau la familia sa – în esență, fără să atingă conturile Koper în Elveția.

Lucrurile aveau să se complice pentru Mourinho după ce a preluat Real Madrid în 2010 și apoi iarăși Chelsea, la mijlocul anului 2013. În iulie 2014, autoritățile spaniole au început să sape în rețeaua sa de companii. Clubul a reținut în mod constant 10% din fiecare plată către Koper și a înaintat-o, conform legii, către Fisc. Dar cei mai mulți parteneri de marketing ai managerului de fotbal au trimis plățile către Irlanda fără a reține nimic. De acolo, banii lui Mourinho – minus comisioanele standard, datorate MIM și Polaris – erau trimise în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice.

Managerul nu a prezentat o declarație fiscală spaniolă pentru veniturile sale din domeniul drepturilor de imagine. Încă din iunie 2013, Julio Senn, partener la firma de contabilitate fiscală Senn Ferrero, a început să realizeze că lucrurile nu se vor încheia cu bine. Senn, care a fost cândva director general al Real Madrid și este astăzi cel mai căutat avocat de către jucătorii de fotbal cu probleme fiscale din Spania, a vorbit cu un coleg care a fost implicat în cazul de evaziune al lui Messi. Senn i-a scris apoi unui expert pe nume Carlos Osorio fiscală, care l-a sfătuit pe Mendes, spunând că se părea că funcționarii spaniole au pus la cale o strategie. Numai în cazurile în care companiile care reprezentau drepturile de imagine aveau cu adevărat personal și birouri reale erau lăsate în pace. În caz contrar, scria Senn, veniturile erau considerate parte din salariul normal al jucătorului. Și trebuiau să fie impozitate ca atare. Pentru clienții lui Mendes era o veste teribilă.

Senn era inițial îngrijorat pentru Mourinho. El nu-și înregistrase încă proprietățile din străinătate, deși asta se cerea în Spania începând cu 2012. În septembrie 2014, avocatul spera ca Mourinho să reușească să evite procedurile penale. Mourinho era pregătit să plătească “orice era necesar” pentru a evita o astfel de fiasco. Nu doar Mourinho avea de pierdut, ci toți cei implicați. Mendes era extrem de nervos.

Era de înțeles, având în vedere Mendes instituise un model de impozitare similar pentru majoritatea clienților săi, una în care o companie offshore primea veniturile din drepturi de imagine. Veniturile celor mai importanți clienți ai săi ajungeau la cel puțin 180 de milioane de euro.

În 2015, în urma negocierilor cu oficialii fiscali, Mourinho scăpa relativ ușor și era scutit de procedurile penale și de un proces. Trebuia doar să plătească. Suma devenea chiar mai mică, pentru că în 2013 Mourinho se muta din Spania în Anglia.

Autoritatea fiscală spaniolă a stabilit că toți banii mutați prin Koper îi aparțineau lui Mourinho. Statul a cerut un total de 5,8 milioane de euro pentru taxe indirecte și penalizări. Avocații săi au făcut însă apel împotriva plății unei părți din sumă. Managerul a preferat o încăierare unui război.

Un nume a rămas cu totul nepătat. Cel al lui Ronaldo.

Ronaldo a semnat cu Real Madrid în 2009, după ce noul său club a plătit o taxă de transfer record de 94 de milioane de euro către Manchester United. La scurt timp după aceea, în iulie 2009, 80.000 de fani umpleau stadionul Bernabéu nu pentru a viziona un meci de fotbal, ci ca să se închine în fața noului zeu al fotbalului. Ronaldo, care avea 24 la momentul respectiv și se apropia de vârful carierei, a îmbrăcat tricoul alb al noului său club. A jonglat o minge, a sărutat un copil și apoi emblema de pe piept. A fost o producție grandioasă.
Dar, cu o jumătate de an înainte – Ronaldo își pusese deja numele pe un alt contract. Fără fani și fără spectacol. Era un contract care-l făcea un campion al veniturilor.

Documentul de șase pagini îi asigurau aproape la fel de mari precum salariul de la Real – doar că majoritatea acestor bani rămâneau ascunși. Partea contractantă a fost Tollin Associates Ltd.

Idolul ceda toate drepturile sale de imagine companiei-fantomă. În schimb, Ronaldo avea dreptul la aproape toate câștigurile pe care Tollin urma să le facă pe parcursul următorilor șase ani, minus mici tarife.

Companiile irlandeze MIM și Polaris erau, de asemenea, implicate. Era același joc folosit în cazul lui Mourinho. Firmele erau responsabile pentru negocierea contractelor de sponsorizar în numele lui Ronaldo și luau toți banii. Tillin era ascunsă în fundal și partenerii nu aveau de-a face direct cu compania de fațadă.

O mică parte din banii care aterizau în Irlanda se duceau la angajatorul lui Ronaldo, Real Madrid, în conformitate cu contractul semnat care prevedea ca echipa să profite de pe urma mărcii Cristiano Ronaldo, pentru venituri care depășeau o anumită sumă. MIM si Polaris încasau de asemenea comisioane, uneori până la 30%, deci mult mai mari decât în cazul lui Mourinho. Dar milioanele de euro rămase se duceau tot către Tollin.

În total, mai mult de 70 de milioane de euro au curs către Tollin între 2009 și 2014. Autoritățile fiscale spaniole nu știau nimic despre ascunzătoarea secretă a lui Ronaldo. Abia în declarația fiscală din 2014 – anul în care contractul cu Tollin a expirat – o parte din bani a ieșit la iveală. Era vorba doar de 11,5 milioane de euro.

A ferit Ronaldo restul de aproape 60 de milioane de euro de autoritățile fiscale?

Ronaldo a profitat de “Lex Beckham,” o lege adotată de Spania în 2004, pentru a atrage oameni de știință și afaceriști în țară, cu ajutorul unei rate reduse de impozitare. Regula a fost folosită de cluburile de top din Spania în competiția pentru cei mai buni jucători de fotbal din lume.

Citește investigația completă pe TheBlackSea.eu

CRJI e membru al European Investigative Collaborations

Foto: El Mundo / Alberto di Lolli