Mafia italiană, protejată de mafia statului român

 Zeci de italieni implicați în operațiuni ale ‘Ndrangheta în Italia, liberi să facă afaceri cu bani publici în România.

Mafia (fie că e vorba de celebra organizația ilegală siciliană sau de orice grupare infracțională) este, cel mai adesea, asociată cu violențe (uneori extreme), contrabandă (de la produse de larg consum până la arme) și trafic de droguri de mare risc și mai puțin cu activități economice aparent legitime. Într-o societate foarte controlată, însă, banii negri nu pot circula liber, așadar “spălarea” unor sume enorme, de ordinul miliardelor de euro anual, are nevoie de mecanisme pe măsură. Astfel apar zeci, sute, mii de companii care funcționează (mai mult sau mai puțin legal) pe piața liberă și care au rolul principal de a filtra banii proveniți din infracțiuni.

Una din “mafiile” cele mai eficiente în astfel de activități este cea calabreză, ‘Ndrangheta. În căutare perpetuă de piețe pe care să își instaleze “mașinile de spălat” averile din infracțiuni, organizația italiană și-a întins tentaculele în multe țări europene dar, mai ales, în acelea în care statul este slab, corupt(ibil), prost organizat, indiferent. Cum e România, candidatul perfect pentru o colaborare fructuoasă cu “mafia” calabreză. România, o țară în care o firmă ștampilată în Italia cu “’Ndrangheta”, a participat la licitații publice, pe unele le-a și câștigat, la altele “doar” a dat o mână de ajutor unor companii susținute politic. România, statul în care într-un singur apartament se înghesuie zeci de firme deținute de asociați ai “mafiei” fără ca vreo instituție să fie măcar suspicioasă. România, al cărei buget este drenat chiar în timp ce citiți acest articol de multe firme, conectate la grupări infracționale italiene care, care câștigă licitații de construcții, restaurări, amenajări și multe altele.

Șocant, dar nici după ce italienii care dețineau firme aici au fost condamnați în Italia, asociații lor nu au fost deranjați de inspectori financiari, procurori sau alți reprezentanți ai statului.  Așa că fac afaceri în continuare sub umbrela statului român, membru al UE. Și al NATO.

Firmă asociată cu ‘Ndrangheta, la licitații publice în România

Banii statului român se duc la companii italiene conectate la mafii italiene tradiționale.

 Granchi SRL din Ponte di Ferro este o firmă de construcții destul de cunoscută în Calabria, Italia. În 2017, pe activele firmei au fost puse sechestre iar Granchi SRL cercetată, împreună cu acționarii și filialele sale, pentru asociere cu ‘Ndrangheta. Patronul firmei, Rossano Granchi, declarat la acea vreme în toată presa italiană că este nevinovat și că firma lui nu a facut altceva decât să participe la niște licitații publice.

Rossano Granchi. Sursa: Facebook
Rossano Granchi. Sursa: Facebook

Mână moartă la licitații

În 2014, Granchi SRL (Italia) și-a deschis în România două firme: Granchi SRL – Ponte di Ferro, sucursala București și Granchi Romanian SRL (redenumită, în 2015, Ares Construction SRL). După scandalul din Italia, Granchi și-a închis sucursala din România.

Înainte să aibă probleme în Italia, Granchi SRL (România) participa la multe licitații aici, dar fără prea mare succes. De exemplu, firma a făcut figurație la licitații pentru centura Bușteni (câștigată de altă asociere de firme italiene, dar licitația a fost anulată, în final) unde au fost concurați și de Groma Societa Di Ingegneria, o altă societate italiană. Această din urmă firma a participat la licitații în România în asociere cu o altă firmă italiană, Pezzella Raffaele, controlată de Nicola Inquieto, un cetățen italian care a făcut afaceri ani la rând la Pitești, dar a fost condamnat recent în Italia la 16 ani pentru spălarea banilor Camorra.

Granchi SRL (România) a mai participat și la licitația pentru reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene din  Ilfov, la cea pentru centura Comarnic (unde a concurat, printre alții, cu aceeași Groma Societa Di Ingengneria de mai sus – care a și câștigat licitația, ca mai apoi statul român sa rezilieze contractul), la procedura pentru iluminatul Constanței, la cea pentru extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare în localitatea Călărași etc.

Firme cu pedigree pesedist, susținute de italieni cercetați

Rata extrem de mică de succes a Granchi SRL (România) pare cel puțin suspectă. Totuși, în cel puțin un caz, rolul firmei pare să fi fost acela de proptea pentru firme locale. Astfel, în 2017, în presa de la București s-a publicat un articol care vorbea de o legătură între Corina Tudose, soția fostului premier și ministru al Economiei, Mihai Tudose, și italieni. Conform articolului, Corina Tudose era angajată cu statut privilegiat a firmei EN Electric. Care, pe lângă alte contracte cu statul, a câștigat și reabilitarea/extinderea reţelei de apă în Buşteni, în calitate de lider al unei asocieri de firme. Condițiile de licitație prevedeau ca fiecare asociere de firme fi avut o cifră de afaceri de minimum 12,3 milioane de euro în precedenţii trei ani. Doar că EN Electric, firma angajatoare a Corinei Tudose, avusese o cifră de afaceri de doar 67.101,87 euro, adică mult sub 1% din plafonul cerut. Salvarea a venit de la asociaţii italieni: VAMS Ingegneria (2,27 milioane euro) şi Granchi SRL (14,3 milioane euro).

Granchi s-a mai aflat în asociere cu firma nevestei lui Tudose la licitația pentru extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizarea – epurarea apelor uzate în județul Botoșani. De această dată, asocierea a fost între EN Electric Proiect Office SRL, Granchi SRL și Research Consorzio Stabile. De data aceasta, italienii de la Granchi au fost asociați cu cei de la Research Consorzio Stabile, în ciuda statutului lor de concurenți la alte licitații.

Potrivit presei locale din Vrancea, la multe licitații organizate de către Primăria Focșani, dar și de către Consiliul Județean Vrancea, participă și Blue Konnyk SRL din Golești, Vrancea, având ca terț susținător firma Granchi SRL. Blue Konnyk SRL este deținută de un fost consilier UNPR din Focșani, aflat în grațiile lui Marian Oprișan.

 Sabatino, omul de legătură: „Au avut ceva probleme în Italia”

Italienii de la Granchi SRL au fost aduși în România de către Franco Sabatino, un om de afaceri italian stabilit de mulți ani la București. De altfel, la înființarea Granchi Romanian SRL, Sabatino a deținut 10% din părțile sociale, pe care le-a cesionat în 2015 italianului Alessandro Barsacchi, o dată cu schimbarea denumirii firmei în Ares Construction și cu mutarea sediului social din Calea Călărași unde își are și Sabatino sediul firmelor sale.

Franco Sabatino este cel mai important om de legătură al oamenilor de afaceri italieni cu România, cărora le oferă consultanță pentru a participa la licitații pentru drumuri, canalizări, clădiri (prin compania lui, ADEF Management).

Rossano Granchi
Franco Sabatino. Sursa: Facebook

Sabatino a admis că a colaborat cu conaționalii de la Granchi. “ Am început (în România – n.r.) împreună cu Granchi, care la un moment dat s-a retras, că nu le-a plăcut în România și după aceea a avut ceva probleme în Italia, dar nu știu ce s-a întâmplat. În Italia, toate firmele mari au probleme. Cred că majoritatea firmelor care au un contract au probleme. Din momentul în care se naște o suspiciune, imediat se pregătește un dosar. După aceea, firma trebuie să dovedească nevinovăția. Toate firmele cu care lucrăm noi trebuie să aibă un certificat anti-mafia. Există un așa numit certificat alb fără care nu poți participa la licitații. Toate firmele care vin aici, în România sunt curate 100%. Niciuna nu are probleme cu legea, cu fiscul. Dar dacă are ceva ascuns în spate, eu nu am cum să știu.”, a spus Sabatino pentru LINX (un proiect al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație).

Condamnare de zece ani în Italia, firmă la București

Un membru al clanului emilian al ‘Ndrangheta deține o firmă la București, nederanjat de nici o instituție.

O altă legătură directă a ‘Ndrangheta cu România este făcută tot prin intermediul unei firme, deținută de către Carmine Sarcone și domiciliată într-un biet apartament dintr-un bloc gri din Sălăjan, București. Carmine Sarcone este un membru al clanului Sarcone, familie care controlează o divizie a ‘Ndrangheta, cea din regiunea Reggio Emilia. În iunie a.c., Carmine Sarcone a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru activități criminale în calitate de nou „boss” al ‘Ndranghetei emiliene.

Sarcone e la închisoare, firma din Sălăjan e liberă

Avocata Andra Mogoș, fostă parteneră de viață a lui Franco Sabatino, se ocupă și ea de consilierea, înființarea și reprezentarea firmelor deschise de către italieni in România. Majoritatea firmelor pe care Mogoș le-a înființat în România în numele unor italieni au sediul la aceeași adresă de pe bulevardul Pallady, numărul 3, într-un apartament dintr-un bloc comunist.

Bulevardul Theodor Pallady nr 3
Bulevardul Theodor Pallady nr 3

La aceeași adresă are sediul și firma Metalservice Global Import Export SRL al cărei unic acționar este Carmine Sarcone. Firma, înființată în octombrie 2016, este activă și azi, conform Ministerului de Finanțe, și are ca activitate principală comerțul cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare. Niciodată până acum, însă, firma nu a depus bilanț contabil sau vreo altă declarație financiară la Fisc. Cel mai probabil, rolul firmei a fost să facă niște tranzacții, apoi să fie abandonată.

Deși contactată, Mogoș a refuzat să comenteze, motivând că-și protejează clienții.

Apartamentul cu 30 de firme

Apartamentul din Pallady nr. 3 a fost un adevărat magnet pentru firme de italieni înființate de cuplul Andra Mogoș – Franco Sabatino. Conform Registrului Comerțului, câteva zeci de firme au sediul în acel apartament.

Andra Mogoș, Sursa: Facebook
Andra Mogoș, Sursa: Facebook

Înainte de apartamentul din Sălăjan, multe dintre firmele înființate de către Mogoș & Sabatino au avut o altă adresă preferată, pe strada Brăilița, nr 9. Tot acolo figura oficial și cabinetul de avocatură al Andrei Mogoș, dar și afaceri deschise în România ale lui Franco Sabatino.

În urma unei solicitări de informații a LINX (un proiect al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație), Oficiul Național al Registrului Comerțului a comunicat că ”La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare.”

Practic, apartamentul din bulevardul Pallady ar fi trebuit să aibă 30 de camere pentru ca toate firmele să poată fi înființate acolo. Este un mister cum de aceste firme au putut nu doar fi înființate, ci și menținute active, câtă vreme Registrul Comerțului este foarte scrupulos cu îndeplinirea condițiilor referitoare la sediu. Cel puțin în majoritatea cazurilor.

Pariuri online, paravan pentru spălare de bani

Istoricul ‘Ndrangheta în România este destul de bogat în ultimii ani. În 2015, în urma unei anchete privind pariurile online aranjate de reţeaua italiană de tip mafiot, autoritățile italiene arestau patruzeci şi unu de suspecţi. Investigația a vizat companii italiene şi străine, inclusiv 1.500 de site-uri şi puncte de pariuri online, în principal din Italia, dar şi din România, Malta, Austria şi Spania.

Șase cetățeni italieni au fost arestați atunci în Malta: Mario Gennaro, Margherita Giudetti, Francesco Ripepi, Alessandro Ciaffi, Rocco Ripepi, și Fortunato Stracuzzi. Aceștia aveau legături cu brandul Betuniq, parte a grupului Uniq. ‘Ndrangheta folosise aceste operațiuni de pariuri legale de mai multe milioane pentru spălarea banilor și evaziune fiscală.

În România, rețeaua opera prin firmele Be.uniq Est SRL și  Zeta Gaming SRL, administrate de frații Marco și Claudio Zucco. În 2015, sediul social al firmei Zeta Gaming era în strada Brăilița nr. 9 din București. Be.uniq Est SRL este în funcțiune și azi iar ca acționar încă mai figurează firma Start Games Limited din Malta.

Strada Brăilița nr 9
Strada Brăilița nr 9

“Niște domni care au venit din Calabria”

Zeta Gaming SRL și-a schimbat denumirea în Coffins Di C.M.Z. SRL, și-a mutat sediul social la altă adresă și se ocupă acum cu lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

”Niște domni care au venit din Calabria și au înființat o firmă cu Andra și, la un moment dat, ne-am trezit că au fost anchetați. Este vorba de Zucco. Aveau afaceri cu jocuri de noroc online. Dar vă spun sincer că pe aceștia eu nu i-am văzut niciodată. Noi avem reclamă pe internet că înființăm firme. În momentul în care vine unul aici și este curat, ne plătește și înființăm firma. Dar nu putem să știm ce are în spate.”, a spus Sabatino pentru LINX despre frații implicați în pariuri.

Sabatino a fost foarte precaut și când a venit vorba despre zecile de firme din Pallady: “Dacă sunt fime din Pallady, sunt clienții Andrei. Nu știu cum ajung clienții la ea. (…) Eu am lucrat cu Andra, dar aveam birouri separate. (…) Dar firmele înregistrate în Pallady nu au nicio legătură între ele. Nu cred că au. De exemplu, noi lucrăm cu multe persoane din Italia, agenți de vânzări care au clienți. Și în momentul în care se întâlnesc cu clienții, îi întreabă dacă vor să meargă în România că avem posibilitatea să participăm la licitații. Și așa atragem clienți. Și, dacă aceștia sunt curați, nu avem de ce să-i refuzăm. Noi căutăm clienți. Din asta trăim. În momentul în care unul are în spate ceva ascuns, asta ne depășește.”

“Dacă are bani de spălat, cumpără un teren, construiește un bloc, un restaurant”

Totuși, Sabatino pare să știe care sunt afacerile mafiote. “În baza legii române, noi trebuie să verificăm dacă (afaceristul – n.r.) are cazierul curat și să nu aibe taxele și impozitele neplătite. Și, când ne înscriem la licitații, la fel.  Până acum, nu cred că am adus aici persoane implicate cu mafia. Ei merg la afaceri mai mari. Dacă are bani de spălat, nu vine la mine să meargă la o licitație. Cumpără un teren, face o afacere, construiește un bloc, un restaurant unde câștigă niște bani adevărați. Și nu stă aici cu dureri de cap în fiecare zi că cine îmi plătește și cine nu. Adevărul este că, în momentul de față, toți italienii care vin acum în România sunt persoane care nu au altceva de făcut în Italia. (…) Sunt firme care în trecut au trăit bine, au utilaje, și acum a venit criza și nu au nimic de făcut.”, a detaliat italianul pentru LINX.

Apoi a continuat: ”În Italia, în fiecare zi este o operațiune și cineva este condamnat. Cred că dacă ar închide toate pesoanele acuzate, nu am mai vedea pe nimeni pe stradă. Nu am avut de-a face niciodată cu vreo instituție de anchetă din Italia sau România. Pe Sarcone nu-l cunosc. Este posibil să fie clientul Andrei. Eu nu știu. Eu nu îi cunosc pe toți italienii care vin să facem afaceri în România. Majoritatea vin prin recomandări.”

Slide 3. Încrengăturile de firme de la adresele din Pallady, Brăiliței și Călărași
Slide 3. Încrengăturile de firme de la adresele din Pallady, Brăiliței și Călărași

După apariția articolelor, Franco Sabatino și Andra Mogoș ne-au trimis drepturile la replică. Acestea pot fi citite aici.

Citește și

Bio-mafia care producea în România, asociată cu ‘Ndrangheta

Italienii se concurează și asociază pentru bani publici

Acest articol a fost documentat cu sprijinul Journalismfund.eu