Italienii se concurează și asociază pentru bani publici

 Permutările companiilor consiliate de “creierul” Sabatino garantează succese de zeci de milioane de euro.

 Cum funcționează, totuși, afacerea lui Franco Sabatino, omul-cheie al desantului italienesc în România? După cum a declarat chiar Sabatino, acesta identifică licitațiile organizate de diverse insituții publice și care ar putea fi interesante pentru firmele pe care le reprezintă și apoi consiliază aceste companii în legătură cu pașii de urmat. Până aici, totul este simplu și, cel puțin aparent, legal. O analiză a acționariatelor companiilor care participă la aceste licitații, dar și a procedurilor de acordare a contractelor, arată că la mijloc ar putea fi vorba de încălcări grosolane ale regulilor de concurență liberă.

 Mai întâi primești contractul, apoi faci firma

De ceva vreme, Franco Sabatino pare a fi cel mai mare fan al primarului de Iași, Mihai Chirica: îi share-uiește la greu pe Facebook toate postările și conferințele primarului, mai ales cele legate de investiții în construcții. Și are și un motiv foarte bun pentru asta: în ultimul an, mai multe milioane de euro au fost alocate de către Primăria Iași unor lucrări executate de către companii reprezentate și consiliate de către Sabatino.

De exemplu, licitația pentru restaurarea monumentului istoric ieșean cunoscut ca Palatul Braunstein, în valoare de peste 20 milioane lei, a fost câștigată de asocierea firmelor Coimpredil Societa’ Cooperativa ARL (filială română a firmei omonime italiene) și Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL – Italia (și aceasta, filiala română a firmei omonime italiene).

Contractul a fost atribuit pe 22 martie 2018, dar Coimpredil și-a deschis filială în România o lună mai târziu. Nici  Research Consorzio Stabile nu era foarte veche în România, se înființase ca persoană juridică în mai 2017.

În ciuda interesului mare pentru acest contract de la Iași, doar cele două firme, în tandem, au și depus ofertă. Coimpredil este o firmă de dimensiuni mici în Italia. Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL, însă, este o companie italiană importantă, cu multe lucrări la activ. Unele dintre aceste lucrări au fost desfășurate situl arheologic de la Pompeii și, conform unui articol din “Il Sole 24 ore” din 2016, ar indica legături, cercetate de procurorii italieni, care duc până la numărul 1 din Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro.

Mai multe întrebări adresate de către Linx Primăriei Iași pe acest subiect au rămas fără răspuns.

Sabatino: “La Iași nimeni nu mi-a cerut un leu”

Tot la Iași și tot pe banii Primăriei locale, Sabatino are un interes în contractul pentru lucrările de eficientizare energetică a Spitalului Clinic de Recuperare. Licitația de circa 3,56 milioane de euro a fost câștigată de către asocierea dintre Emmeci Project & Building SRL (firmă deținute de către Mario Antonino Calderone, inginer în construcții care mai deține câteva firme în Malta), ca lider de proiect, și Jonica 2001 Societa’ Cooperativa, companie italiană, fără reprezentare în România.

Franco Sabatino își afișează la liber prietenia de Facebook cu Mario Antonino Calderone, deci cei doi nu sunt străini unul de celălalt. Iar în cazul licitației de la Spitalul de Recuperare, firma lui Calderone a concurat cu asocierea dintre firmele STC Engeneering Concept SRL (lider de proiect) – Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL.

Practic, Calderone, prietenul lui Sabatino, a concurat cu unul dintre clienții lui Sabatino.

Mario Antonino Calderone. Sursa: Facebook
Mario Antonino Calderone. Sursa: Facebook

Întrebat despre relația cu primarul Iașiului, Franco Sabatino a spus (pentru LINX) că totul este minunat: ”Știți cum merge în România, tot cu bani. Și vă spun sincer, la Iași nimeni nu mi-a cerut un leu. Am multe licitații în țară cu clienții noștri. Și s-a întâmplat orice. La Iași, nimeni nu a venit la noi cu o cerere de genul ăsta. La Iași avem Spitalul de Recuperare, Palatul Breinstein, Baia Turcească, care sunt ale Primăriei și sunt cu fonduri europene și mai avem un muzeu. Când spun <noi> este impropriu, de fapt. Firma mea, ADEF, pregătește ofertele, dosarele de licitație, oferta tehnică, financiară și de eligibilitate.”

Italienii, concurenți la o licitație, parteneri la alta

Interacțiunile italienilor la licitațiile publice din România sunt la ordinea zilei. La licitația pentru lucrări la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, de exemplu, au fost în competiție asocierea dintre Emmeci Project & Building SRL, Madbeton SRL, Jonica 2001 Societa Cooperativa, Moroianu și Ciurea Arhitects SRL cu asocierea dintre Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L., Icoge Mapino SRL și Groma Societa Di Ingegneria. Așadar, ca și la Iași, Emmeci (prietenie cu Sabatino) de o parte și Research Consorzio Stabile (client al lui Sabatino), de cealaltă.

Dar asta nu e tot: la o altă licitație, la Muzeului de Istorie Naturală Iași, câștigătoare a fost declarată asocierea dintre Madbeton SRL și Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL. Aceeași Madbeton care, la licitația de la Oradea, de la Muzeul Țării Crișului, era asociată cu concurenții de la Emmeci.

În Cluj, Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL, cercetată pentru legături cu Cosa Nostra în Italia, a caștigat în luna mai a.c. un contract pentru reabilitare și creșterea eficienței energetice, de aproape 60 de milioane de lei, chiar cu Inspectoratul de Poliție.

În Vâlcea, la licitația pentru restaurarea, dotarea și punerea în valoare a Muzeului Memorial “Nicolae Bălcescu”, au participat și au și câștigat ca asociere firmele Emmeci Project & Building SRL și Research Consorzio Stabile Societa’ Consortile ARL. Adică cele două firme care s-au concurat și la Iași, dar și Oradea.

Contract câștigat, dar reziliat

În alte situații, câștigarea unei licitații de către clienții lui Sabatino duce la complicații dintre cele mai neașteptate. În luna aprilie a.c., de pildă, asocierea dintre Testa Building SRL, Dacia Building Structures SRL, Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL și Groma Societa Di Ingegneria a semnat contractul pentru reabilitarea Cetății Poenari. La toate cele patru firme, administratorii sunt italieni. Valoarea contractului era de 7,5 milioane lei. La scurt timp, contractul a fost reziliat, pentru că Testa Building SRL nu a mai depus documente originale în termenul legal.
În plus, Testa Building a depus garanția de bună execuție la o firmă de asigurări din Londra care era inactivă de doi ani. Sandro Furno, administratorul Dacia Building Structures SRL, a fost cercetat în 2017 în Italia, alături de tatăl și fratele său, pentru bancrută frauduloasă, valoarea prejudiciului fiind de patru milioane euro. Testa Bulding este consiliată tot de Franco Sabatino și are sediul social la aceeași adresă cu Dacia Building.

“Oamenii se cunosc și vorbesc”

Sabatino a admis, parțial, problemele de la acea licitație. ”La cetatea Poenari este un client de-al meu. A depus garanția, dar cu o săptămână întârziere. Este vorba despre firma Testa Building. Știu că patronul a fost cercetat în Italia. Familia lui a fost cercetată. A fost cercetat, dar poate nu este vinovat.”, a spus italianul pentru LINX.

Cum se face, totuși, că la aceeași licitație participă mai mulți clienți/cunoscuți ai lui Sabatino? Explicațiile italianului: ”Niciodată nu se întâmplă să mergem la licitații cu mai multe firme care să se concureze. Politica noastră este să mergem cu o singură firmă. Pregătim un dosar pentru o singură firmă. Rar se întâmplă când licitația cuprinde mai multe loturi și dacă, de exemplu, sunt trei loturi, putem aduce trei firme. Și este posibil ca o firmă să fie din nordul Italiei și alta din sud. Ele nu s-au conoscut niciodată. Doar când ajung în România se cunosc. Vin cu același avion, stau la același hotel, mănâncă la același restaurant. Oamenii se cunosc și vorbesc. Se întreabă cu ce se ocupă și cu cine lucrează. Și așa află că lucrează în construcții și ambii lucrează cu Franco. Dar nu se întâmplă să meargă la aceași licitație să se concureze. Pierdem clienții așa. Se întâmplă ca la aceeași licitație să fie altă firmă din Italia, să ne cunoaștem, să fi făcut afaceri în trecut, dar cu care să nu avem relații contractuale în momentul licitației. Eu nu lucrez cu nimeni care are probleme în Italia.”

 Sabatino și membrii grupării Muto

Care este rolul fostei partenere a lui Sabatino, Andra Mogoș, în toată această schemă? Ca avocată, aceasta preia chestiunile de natură juridică. De exemplu, în procesele din România, ARES Construction (fosta Granchi Romanian SRL) și Granchi SRL Filiala București sunt reprezentate de avocata Andra Mogoș. Aceasta, de altfel, a participat în calitate de asociată la fondarea firmei „mamă” a lui Sabatino, ADEF Management SRL. Care firmă avut sediul social inițial pe bulevardul Pallady, la numărul 3, până când aceasta a fost mutată în Calea Călarașilor (o adresă la care figurează foarte multe firme cu italieni, inclusiv cele ale lui Franco Sabatino).

Av. Andra Mogoș reprezintă firma Ares Construction. Sursa: portal.just.ro
Av. Andra Mogoș reprezintă firma Ares Construction. Sursa: portal.just.ro

Asociații ARES (prieteni de afaceri cu Mogoș și Sabatino, dar și pe Facebook) și firma lor, Granchi din Italia, au fost cercetați de autoritățile italiene în 2017. Aceștia au apărut în investigația asupra unei grupări criminale asociate ‘Ndrangheta numita ”Muto” și se referea la zeci de licitații publice trucate. În urma acestei acțiuni, firma italiană Granchi a fost sechestrata, alături de alte 53 de companii, și 35 de persoane au fost arestate.

Gruparea ”Muto” (din clanul lui Sarcone), formată din Antonio, Cesare, Francesco, Luigi, Luigi și Virginia Muto a fost destructurată la sfârșitul lunii iunie a.c., când aceștia au fost acuzați de activitați mafiote, alături de alte 70 de persoane în cadrul operațiunii Grimilde.

Misterioasa avocată Mogoș

Andra Mogoș a refuzat o discuție pe aceste teme, motivând raportul de confidențialitate cu clienții săi. Informațiile referitoare la relația acesteia cu Sabatino au venit chiar de la italian, care a declarat pentru LINX că avocata i-a fost parteneră de viață, însă nu mai este, că au un copil împreună și că au, în continuare, relații profesionale: ”Andra are un business separat de al meu. Când avem nevoie, vorbim, colaborăm, dar acum suntem separați. Facem același lucru, cum ar fi: înființare firme, contabilitate, dar avem business-uri separate. Am fost asociați. ADEF am inființat-o împreună. La început era în strada Brăilița și sediul în Theodor Pallady. În Pallady, Andra se ocupă, unde are un apartament.”

Andra Mogoș refuză să stea de vorbă cu noi
Andra Mogoș refuză să stea de vorbă cu noi

Avocata mai este asociata în cateva firme, majoritatea cu sediul la adresă din Sălăjan. Dar firmele care o leagă prin asociere de Franco Sabatino sunt Italwood Technology SRL și Saban Media Service SRL (care avea adresa la domiciul lui Mogoș).

Franco Sabatino a fost destul de evaziv atunci când a fost întrebat cum a cunoscut-o în Italia pe Andra Mogoș și ce fel de afaceri face aceasta acolo. A sugerat că ar exista un cabinet de avocatură al acesteia în Italia, însă nu a oferit nici un fel de amănunte. În orice caz, la cea mai simplă căutare pe internet, poate fi aflată informația că, într-adevăr, Mogoș are o relație solidă cu mediul de afaceri italienesc și un picior de pod în țara lui Sabatino.

DIICOT a refuzat să răspundă la întrebarea LINX referitoare la posibile investigații în ce-i privește pe cei doi, invocând lipsa caracterului public al acestui tip de informație.

După apariția articolelor, Franco Sabatino și Andra Mogoș ne-au trimis drepturile la replică. Acestea pot fi citite aici.

Citește și

Mafia italiană, protejată de mafia statului român

Bio-mafia care producea în România, asociată cu ‘Ndrangheta

 

Acest articol a fost documentat cu sprijinul Journalismfund.eu