Bio-mafia care producea în România, asociată cu 'Ndrangheta

 “Motanul încălțat” stătea în papucii clanului emilian Sarcone, destructurat în ultimii ani frate cu frate.

O operațiune a Gărzii Financiare italiene a deconspirat o rețea de falsificare de produse, acum aproape zece ani, care avea ramificații puternice până în România. Abia acum, însă, ancheta noastră jurnalistică arată că italienii care se ocupau de trucarea de documente referitoare la produse bio aveau legături clare cu clanul Sarcone, vânat în ultimii ani de autoritățile italiene pentru activități criminale desfășurate sub acoperirea ramurii Emilia a ‘Ndrangheta.

Legiunea italienilor din Satu Mare

La sfârșitul anului 2011, în urma unei ample operațiuni cu numele de cod ”Motanul încălțat”, Garda Financiara din Italia a destructurat o rețea transfrontalieră de evazioniști care comercializa produse agricole bio false. Mare parte dintre aceste produse proveneau din România și Bulgaria, unde actele erau falsificate de către patronii firmelor pentru a da produselor certificare bio. Pe scurt, produse agricole obținute în condiții intensive erau vândute drept produse bio. Diferența de preț și subvențiile comunitare au adus profituri ilicite de sute de milioane de euro membrilor rețelei. Acum aproape zece ani au fost arestați zeci de suspecți și confiscate mii de tone de produse agricole. Afacerea ilegală funcționa printr-o rețea de firme deschise de italieni în mai multe țări, printre care România, Bulgaria, Elveția și Italia.

Ancheta autorităților italiene a dezvăluit atunci că mai multe firme românești cu acționariat italian au fost implicate în schema frauduloasă cu produse bio. Una dintre acestea este Transilvania Organic SRL Satu Mare. Fondatorii ei din 2009 au fost italienii Alberto De Matteis, Aurelio Mastromauro, Rocco Adriano Montagano, Michele Meola și firma elvețiană AGRIDEA SA (firmă reprezentată de Montagano). La o lună de la înființare, De Matteis, Mastromauro și Montagano (acesta ramânând administrator, însă) se retrag din Transilvania Organic în favoarea firmei Agriromital SRL și a lui  Giuseppe Calabrese, componență cu care firma sătmăreană funcționează și azi.

Firma elvețiana Agridea SA, care deține 30% din Transilvania Organic, a fost menționată în acheta autorităților italiene, iar Rocco Adriano Montagano are un trecut criminal cunoscut în Italia (a fost arestat în 2005 pentru emiterea de facturi false în comerțul cu plante medicinale; de altfel, și fratele său, Dario Montagano, a fost arestat, împreună cu alți 15 complici, pentru importuri ilicite și falsificare de vin).

Afacerile cu produse bio din România
Slide 1. Afacerile cu produse bio din România

Frații Sarcone, firme și conturi la București

Frații Mastromauro (Fernando Antonio, Aurelio, Salvatore, Natale, Gerardo, Giuseppe Pio) au deținut mai multe firme în judetul Satu Mare, toate ocupându-se cu agricultura. Printre acestea, și Cereale BMS SRL (înființată în 2004 și radiată în 2009), în care Salvatore Mastromauro era asociat cu Antonio Brugnano și Gianluigi Sarcone.

Sarcone Group. Sursa: Facebook
Sarcone Group. Sursa: Facebook

Cine sunt Brugnano și Sarcone?

În 2015, frații Gianluigi și Nicolino Sarcone, șefii falangei ‘Ndrangheta  din Reggio Emilia, au fost arestați în Italia pentru asociere de tip mafiot în afaceri cu construcții și au fost condamnați în urma procesului “Aemilia”, cea mai mare acțiune contra mafiei din Calabria. Nicolino Sarcone a fost condamnat la 15 ani de închisoare, fiind considerat șeful organizației criminale autonome din Emilia, legată de clanul Grande Aracri ‘Ndrangheta din Cutro, Calabria.

Printre cele 23 de persoane arestate odată cu Gianluigi Sarcone s-a aflat și Bruno Milazzo. Acesta deschisese în 2013 la București firma de construcții Schele și Instalații Industriale SRL. Conform Registrului Comerțului, firma înca este funcțională. Milazzo deținea și în Italia o firmă de construcții implicată în acțiuni mafiote.

Gianluigi Sarcone și soția sa. bulgăroaica Viktoria Todorova Gujgulova. Sursa: Facebook
Gianluigi Sarcone și soția sa. bulgăroaica Viktoria Todorova Gujgulova. Sursa: Facebook

Nicolino și Gianluigi mai au un frate, pe Carmino Sarcone, condamnat la zece ani tot pentru activități mafiote, după preluarea conducerii clanului în urma arestării fraților lui. După cum am arătat în paginile anterioare, Carmine Sarcone deschisese în 2016 o firmă la București.

Din sentința de condamnare a lui Carmine Sarcone reiese că, în noiembrie 2017, în timpul unei percheziții la un depozit din Italia, au fost găsiți 10.000 de euro în numerar și o carte de vizită de la o sucursală Unicredit din București, cu coordonatele unor conturi românești. Potrivit anchetei, Sarcone ar fi făcut investiții imobiliare în România împreună cu Antonio Brugnano.

SRL, la fel și în română, și în italiană

Antonio Brugnano și-a implicat si familia în afacerile din România. Astfel, apar în firme românești și Luigi, Salvatore, Giuseppe si Massimo Brugnano. Toți aceștia au fost și ei arestați în cadrul operațiunii “Aemilia”, cea mai mare acțiune împotriva grupării ‘Ndrangheta  din nordul Italiei, în care au fost acuzate peste 200 de persoane care au primit, în total, peste 1.700 de ani de închisoare.

Massimo Brugnano. Sursa: Facebook
Massimo Brugnano. Sursa: Facebook

Luigi Brugnano – condamnat, în 2018, în ultimul lot reținut în operațiunea “Aemilia”, la zece ani și șase luni de închisoare – a fost asociat în România cu Clara Giuseppe, și acesta acuzat, împreună cu alte 167 de persoane din Calabria, Lombardia, Veneto, Emilia Romagna, Piemont, Lazio, Toscana, Campania și Germania, pentru asociere de tip  mafiot, tentativă de omor, extorcare, spălare de bani, port ilegală de arme și muniții, titluri fictive de bunuri, nerespectarea sancțiunilor și concurență neloială cu amenințări de tip mafiot.

La opt ani de închisoare a fost condamnat și Domenico Bonifazio, asociat în România cu Antonio Brugnano în firma Tre Bi Com SRL.

Afacerile lui Brugnano în România
Afacerile lui Brugnano în România

Dr. Sartori: ‘Ndrangheta, specializată în contracte publice

Într-un interviu pentru LINX, dr. Paolo Sartori (chestor al Republicii Italiene, fost director al Oficiului regional de legătura operațională a Ministerului de Interne italian pentru Europa de Est și fost director din INTERPOL pentru Europa de Est, care a petrecut 17 ani în România) a spus că “’Ndrangheta  are originea istorică în regiunea Calabria, în sudul Italiei și, de acolo, în cursul secolelor, s-a răspândit la nivel național și internațional. Este în esență organizată conform unei structuri <confederale> de clanuri, spre deosebire de Cosa Nostra, care are o structura piramidală, și de Camorra, împărțită în grupuri fără legături între ele relaționate și așezate în diferite zone din Regiunea Campania. Astăzi ‘Ndrangheta reprezintă una dintre cele mai puternice și feroce organizații mafiote existente în lume. Clanurile aparținând ‘Ndrangheta, numite <ndrine>, se ocupă în primul rând de trafic internațional de droguri, de extorsiuni și de infracțiuni de natură economică (corupția în contracte publice, construcții și lucrări publice de infrastructură). Apoi reinvestesc banii reciclați în diferite activități economice și de afaceri de diferite tipuri: comerț, agricultură, hoteluri și restaurante, hotel, jocuri de noroc unde acestea sunt legale, industrie și firme de construcții și amenajare teritorială și dezvoltare imobiliară.”

Paolo Sartori
Paolo Sartori

Spălarea de bani, cu ajutorul funcționarilor corupți

Sartori a adăugat că “activitățile de reciclare nu trebuie neapărat să fie profitabile (dimpotrivă, rar sunt astfel), dar trebuie să folosească la transformarea banilor <murdari> care provin din infracțiuni în bani <curați>, astfel încât, o dată reinvestiți în activități legale, să devină parte a așa-numitei <economii consolidate> și, prin urmare, să devină în mod potențial de neatins de către forțele de poliție și magistratură. De obicei, toate activitățile ilegale care au legătură cu achizițiile publice, precum și cele de spălare de bani, se folosesc de funcționari publici corupți. Se întâmplă așa în toată lumea. În unele cazuri mai complexe, au fost identificate inițiative de parteneriat public (corupt) – privat (mafiot) cu scopul nu doar de a câștiga contracte pentru lucrări publice în mod ilegal, dar și, în același timp, pentru spălarea banilor murdar și obținerea de finanțări europene! În acest context, corupția devine un element indispensabil pentru succesul activităților lor. Poate exista și coincidența lipsei de atenție și/sau profesionalism a celor care trebuie să controleze, dar de obicei ne confruntăm cu fenomene de corupție.”

După apariția articolelor, Franco Sabatino și Andra Mogoș ne-au trimis drepturile la replică. Acestea pot fi citite aici.

Citește și

Italienii se concurează și asociază pentru bani publici

Mafia italiană, protejată de mafia statului român

Acest articol a fost documentat cu sprijinul Journalismfund.eu