Școlit în URSS, șef de IFN

Sergiu Certan – sursa asm.md

Politicienii și afaceriștii moldoveni au găsit o nouă modalitate de a stoarce bani de la români. Au intrat pe piața românească a Instituțiilor Financiar Nebancare pentru a oferi credite cu dobânzi mult mai mari față de cele practicate de bănci. Pe această piață și-a făcut loc și fostul ministru al Economiei din Republica Moldova, Sergiu Certan, care și-a făcut o firmă prin care oferă credite pentru românii care vor să își cumpere locuințe.

Procurorii din Moldova au anunțat în 2016 că anchetează o grupare specializată în escrocherii imobiliare, care vindea ilegal casele oamenilor amărâți sau plecați în străinătate. În această afacere penală ar fi fost implicat și Sergiu Certan.

„Cum să devii milionar legal în Moldova”

Sergiu Certan (66 de ani) și-a luat doctoratul în economie la Institutul de Cercetări Științifice Economic al Comitetului de Stat pentru Planificare din Moscova, în 1985. Cinci ani mai târziu a preluat funcția de șef al Direcției Generale din Ministerul Economiei de la Chișinău. După alte câteva funcții publice, în 1992, ajunge ministru al Economiei în Moldova. A rezistat pe funcție doi ani, apoi a trecut în privat.

În anul 2002 a pus bazele Companiei de Asigurări „Sigur-Asigur” pentru a intra pe piața asigurărilor generale din Moldova. Compania condusă de Certan a reușit să se claseze pe primul loc în topul companiilor de asigurări din Moldova, din punct de vedere al solvabilității, rentabilității și eficacitatea investițiilor. Cu un asemenea success în spate, Certan a scris cartea „Cum să devii milionar legal în Moldova”, în 2009.  În cele 40 de pagini distribuite gratuity, Certan spune că până la patruzeci de ani, s-a ocupat „cu sârg de cercetări ştiinţifice în domeniul economiei Moldovei, lucru pe care nu-l regret deloc, şi am atins toate culmile la care aş fi putut visa: mi-am susţinut teza de candidat în ştiinţe economice la 23 de ani, de doctor – la 36 de ani; am devenit membru-corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei la 40 de ani, iar profesor – la 41 de ani. Urmasem aspirantura şi doctorantura la Moscova, în cele mai bune instituţii de economie ale URSS – ICEM al AŞ a URSS şi IECŞ de pe lângă Comitetul de Stat pentru Planificare al URSS.”

IFN la București

La sfârșitul anului 2016, Sergiu Certan împreună cu Svetlana Certan au înființat firma Locuința Accesibilă Leasing IFN SA cu un capital social de 900.170 lei, la București. Pachetul majoritar de acțiuni este deținut de Compania de Asigurări „Sigur-Asigur, din Moldova, conform datelor de la Registrul Comerțului.

Din informațiile fiscal depuse pe anul 2017, rezultă că IFN-ul lui Certan are un singur angajat și pierderi de aproximativ 70.000 lei. Veniturile totale au fost de 13.981 lei.

Subit, în 2017, Certan a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că firma moldovenească „Compania de Asigurări Sigur-Asigur” se retrage din activitatea de asigurări.

Locuinta accesibila leasing IFN – sursa leasingimobil.ro

Ancheta modovenească

În aprilie 2016, procurorul Viorel Morari a ținut o conferință de presă la Chișinău prin intermediul căreia anunța că au fost reținute patru persoane implicate în furtul de apartamente de la oamenii săraci sau plecați în străinătate. Potrivit procurorilor, gruparea era formată din cel puțin 15 membri și era coordonată de Vladimir Moscalciuc, cunoscut drept „Makena”, din spatele gratiilor.

Potrivit presei din Moldova, procurorul Viorel Morari a declarat membri grupării i-a implicat în escrocheriile imobiliare pe mai mulți notari, agenţi imobiliari, angajaţi din cadrul Primăriei Chișinău, şi chiar pe fostul ministru al Economiei, Sergiu Certan.