Milionari în faliment

Iurie Didenco – sursa allfun.md

Afacerile președintelui Camerei de Comerț Bilaterale România – Kyrgyzstan, româno-ucraineanul Bogdan Procopivnii, s-au ruinat una după alta. Prima a fost compania Tehnoforest Impex SA, care a fost radiată de la Registrul Comerțului.

O altă firmă la care deține acțiuni Bogdan Procopivnii este Standard Metal SRL, unde îi are ca asociați pe moldoveanul Iurie Didenco și ucraineanul Oleksandr Matsko. Cei trei parteneri de afaceri s-au orientat către industria metalurgică. În 2008, și-au făcut o hală de producție în localitatea Colanu, din județul Dâmbovița, cunoscută ca o zonă cu tradiție în domeniul metalurgic.

Societatea Standard Metal s-a axat pe producția și vânzarea produselor din oțel, țevi sudate, tablă și bandă zincată, dar și please sudate. Însă, nu a rezistat mult pe piața românească pentru că a intrat în faliment. În ultimii trei ani fiscali, reprezentanții firmei Standar Metal nu au depus nici un document contabil la Finanțe.

Milionar în Moldova

La începutul anilor 1990, milionarul Iurie Didenco a făcut bani din comerțul cu fructe și vinuri. Însă, a devenit celebru în Republica Moldova după ce a deschis clubul de fițe „Cocos Prive”, din Chișinău. Numele lui Didenco apare în trei apare în trei fime înregistrate în Republica Moldova: Întreprinderea Mixtă Standard Vin – Plus SRL, Societatea Standard Vin – S, Firma de Producție și Comerț Vulturul SRL. La rândul ei, Standard Vin – Plus a fondat firma Societatea Acventina, conform informațiilor de pe platforma openmonet.md.

Subvenții ilegale

În 2015, presa a relatat că Didenco ar fi obținut ilegal subvenții de trei milioane de lei moldovenești pentru linii de sortare a cireșelor. Potrivit bani.md, specialiștii Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură au constatat că firma lui Didenco, Standard – Vin Plus SRL, ar fi utilizat banii obținuți din fără a avea o linie de sortare funcțională.

„Au mers specialiștii la fața locului, au fotografiat agregatele, peste un timp însă linia a dispărut, iar banii au fost luați”, a explicat viceministrul Agriculturii, Nicolae Olaru.

În replica, Iurie Didenco a recunoscut că a beneficiat de subvenții pentru agricultură de la stat. Dar a menționat că specialiștii de la AIPA nu au văzut o linie de sortare funcțională în momentul verificărilor pentru că era la reparat.

„Aveam atunci o linie de sortare a cireșelor, care avea anumite neajunsuri, nu descifra culoarea cireșelor. În momentul respectiv era dată la reparație, iar ulterior a fost înlocuită cu o linie de sortare a merelor”, a declarat Didenco pentru bani.md.