Magnatul laptelui și-a pus omul la Fisc

Serghei Puscuta – sursa monitorul.fisc.md

Milionarul moldovean Vladimir Jardan controlează aproximativ 70% din piața laptelui din Republica Moldova. Pe piața românească a intrat în 2012, după ce a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni al productorului de lactate Prodlacta, din Brașov. La conducerea companiei românești la numit pe Serghei Pușcuța, fostul șef al Fiscului din Republica Moldova și fost consilier prezidențial pe probleme economice al președintelui comunist Vladimir Voronin.

În februarie 2016, Pușcuța a fost numit din nou în funcția de șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat din Moldova, revenind la coducerea instituției după o pauză de aproximativ opt ani.

Afacerile lui Jardan

Vladimir Jardan a intrat în afaceri în 1991. Atunci, a înființat firma Logos Grup, la Chișinău, care se ocupa de editarea și poligrafia în Rusia și Europa de Est. După numai patru ani a început să cumpere acțiuni la marii producători de lactate din Republica Moldova. După aproape 13 ani de la debutul în afaceri, Jardan a pus bazele grupului JLC, o firmă mamă pentru mai multe companii acaparate de el. Apoi, a cumpărat întreprinderea Monolit, una dintre cele mai mari companii din domeniul construcțiilor din Moldova.

În 2007, Jardan și-a extins  afacerile în Germania. A cumpărat o companie de flexografie din orașul german Erkelenz, pe care a denumit-o JLC Print. Tot acol a pus bazele companiei JLC Germany care se ocupă de imobiliare și logistică. Achizițiile nu s-au oprit aici. S-a extins și în Kazahstan, unde a cumpărat unul dintre cei mai mari producători de înghețată, dar și fabrica de lactate din orașul Taldy Kurgan.

Pe piața românească a intrat în 2012. Atunci, fabrica de lactate Prodlacta se afla în insolvență și se confrunta cu dificultăți financiare. Grupul JLC a preluat datorii de 120 de milioane de lei și a acordat firmei Prodlacta un împrumut de 64 de milioane de lei. Atât datoriile, cât și împrumutul au fost convertite în acțiuni. Adică, în jur de 60% din numărul total de acțiuni. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Prodlacta este deținută de JLC SA – Moldova (28,6%), JLC Germany (31,14%) și statul român prin AVAS (4,44%). Restul acțiunilor sunt deținute de mai multe persoane fizice și juridice.

Prodlacta Brasov – sursa facebook.com

Consilierul lui Voronin

Vladimr Jardan l-a numit pe Serghei Pușcuța în funcția de director general al Prodlacta și membru în Consiliul de Administrație. A stat până în februarie 2016, atunci când a fost numit la șefia Fiscului din Moldova. Anterior, Pușcuța a deținut mai multe funcții publice la Chișinău. În anul 1998 a fost șeful Direcției Impozite și Taxe locale, din cadrul Fiscului din Moldova. Un an mai târziu, președintele comunist Vladimir Voronin l-a numit în funcția de consilier prezidențial pe probleme economice. De acolo a fost numit în funcția de adjunct al Fiscului din Moldova, funcție pe care a stat patru ani. Ulterior, a condus Fiscul din 2005 până în 2008.

Din funcția de șef al Fiscului a revenit pe funcția de consilier prezidențial al lui Vladimir Voronin. În paralel a preluat și postul de director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției.