Magnații de oțel - Combinatul de la Cluj, plin de datorii

CUG Cluj – sursa anticariataleph.ro

Miliardarul ucrainean Serhiy Taruta, fostul guvernator al regiunii Donsab, a făcut avere din industria metalurgică, dar a lăsat în paragină Combinatul de Utilaj Greu, din Cluj. La fel a procedat și partenerul lui de afaceri, miliardarul rus Aleksandr Katunin.

Dar combinatul de la Cluj este cea mai mica problemă a celor doi asociați. Banca rusească VTB Bank i-a acuzat că au luat un credit de 180 de milioane de dolari pentru o firmă de-a lor, însă banii au fost folosiți în alte scopuri decât cele declarate. Firma a intrat în faliment, iar banca încearcă să își recupereze paguba. Până acum a reușit să pună sechestru pe proprietățile și conturile rusului Katunin și ale familiei sale din Argentina. Au mai fost identificate bunuri în Finlanda și în Cipru.

Privatizarea Combinatului

Cel mai modern combinat de producție pentru echipamente energetice a fost construit în regimul lui Nicolae Ceaușescu la Cluj, în anul 1970. În Combinatul de Utilaj Greu (CUG) era produse echipamente pentru centrale termice, cazane cu destinație specială, cazane cu abur, cazane de apă caldă și arzătoare. Apoi, a început producția de utilaje metalurgice destinate sectoarelor calde și turnătoriei în fontă.

În 1985, Combinatul avea peste 8000 de angajați care produceau utlaje energetice complexe pentru export. După căderea regimului comunist, combinatul s-a împărțit în șase societăți comerciale. FORTPRES CUG s-a format pe scheletul fostei fabrici de mașini grele.

A fost privatizată în anul 2004. Atunci, pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de corporația ucraineană Uniunea Industrială a Donbasului, fondată de Serhiy Taruta, Vitaliy Haiduk și Oleg Mkrtchian. Fost vicepremier în Ucraina, în perioada 2002-2003, Haiduk are o avere estimată la 2,3 miliarde dolari. O avere de peste 1,2 miliarde de dolari are și deputatul Serhiy Taruta, fost guvernator al regiunii Donbas în timpul conflictului ruso-ucrainean.

În anul 2010, rusul Aleksandr Katunin a cumpărat 50,1% din corporația Uniunea Industrială Dobas, acțiuni cumpărate prin intermediul firmei sale, Carbofer Grup, din Elveția.

Serhiy Taruta (stanga) – sursa yesukraine.org

Delapidare?!

La începutul acestui ani, fostul guvernator al regiunii Donbas, miliardarul Serhiy Taruta a anuțat că partnerul său de afaceri Oleg Mkrtchian a fost reținut în Rusia pentru acuzația de delapidare a creditelor obținute de la Vnesheconombank, banca de dezvoltare a Rusiei. Presa internațională a relatat că Uniunea Industrială a Donbasului a avut pierderi de peste 1 miliar de dolari la nivelul anului 2015.

O altă bancă rusească, VTB Bank, a acordat credite în valoare de 180 de milioane de dolari firmei Yeniseisky Fanerny Kombinat LLC, bani garantați de Serhiy Taruta și rusul Aleksandr Katunin. Firma a intrat în faliment, iar cei doi parteneri de afaceri sunt acuzați că au folosit creditul în alt scop decât cel declarat oficial. Se pare că, o mare parte din creditul contractat a ajuns în Argentina prin intermediul unui lanț de intermediari. În Argentina, rusul Katunin deține un adevărat imperiu imobiliar.

Sechestru în Argentina și Finlanda

Până în 2014, banca reușise să recupeze aproximativ 60 de milioane de dolari de la creditorii firmei. Trei ani mai tîrziu, în martie 2017, VTB Bank a solicitat autorităților din Argentina să pună sechestru pe toate bunurile familiei Katunin și a altor șapte persoane folosite ca intermediari. Autoritățile din Argentina au pus sechestru pe 7000 de hectare de teren din provincial Chubut, acolo unde un hectar valoarează în jur de 60.000 dolari.

În Finlanda, autoritățile au pus sechestru pe un hotel deținut de Katunin. De măsuri asiguratorii nu a scăpat nici deputatul Serhiy Taruta. Acestuia i s-a pus sechestru pe opt active, inclusiv pe cele deținute prin intermediul companiilor offshore.

Alexander Katunin și Serhiy Taruta s-au judecat cu banca și la Curtea de Justiție din Caraibe. (Mai multe AICI: https://www.eccourts.org/alexander-katunin-v-jsc-vtb-bank/)

CUG pe pierdere

În tot acest timp, Combinatul de Utilaj Greu raportează pierderi peste pierderi. În anul fiscal 2015, CUG mai avea doar 24 de angajați și pierderi de peste 2,7 milioane lei. Tot atunci a raportat taxe și impozite neplătite de aproximativ 980.000 lei. Un an mai târziu a raportat taxe și impozite neplătite de peste 1,3 milioane lei, în timp ce cifra de afaceri era puțin peste 550.000 lei. Situația nu s-a îmbunătățit nici în ultimul an fiscal. Combinatul a raportat pierderi de peste 6,9 milioane lei și o cifră de afaceri de zece ori mai mică.