Fabrica de țevi, datorii de 23 de milioane euro

Technosteel LBR – sursa technosteellbr.ro

Rusul Sergey Zonenko a reușit să bage în insolvență producătorul ieșean de țevi metalice Technosteel LBR. În spatele acestui eșec se află o serie de firme fantomă controlate direct sau indirect de șefii companiei ieșene. Bunurile companiei au fost evaluate la peste 109 milioane lei, însă și datoriile sunt pe măsură. Adică, peste 108 milioane lei. Cel mai mare creditor al companiei ieșesene este fondul de investiții maltez NBG Bank Malta Limited, care are de recuperat peste 32,6 milioane de lei.

Compania Technosteel LBR a fost dezvoltată de rusul Sergey Zonenko, basarabeanul David Segal, și românii Sabin Radu și Adrian Gavrilă. Afacerile companiei s-au axat pe producția de țevi sudate longitudinal din bandă laminată la rece sau la cald pentru construcții, industria auto, instalații și mobilier metalic. În anul fiscal 2015, compania a raportat o cifră de afaceri de peste 82 milioane de lei și un profit de aproximativ 784.000 lei. Bunurile companiei au fost evaluate la puțin peste 109 milioane de lei.

Un an mai târziu firma a intrat în colaps. Cifra de afaceri a scăzut 39,3 milioane de lei, iar datoriile au fost de 17,4 milioane de lei. Plus impozite și taxe neplătite la termenul stabilit la bugetul de stat de peste 3,1 milioane de lei. A scăzut și valoarea bunurilor la 105 milioane lei.

În 2017, cifra de afaceri a companiei a ajuns la aproximativ 4,9 milioane de lei. Adică, mai mică de 17 ori față de anul fiscal 2015. Totodată, pierderile raportate au ajuns la aproximativ 10 milioane de lei.

Gruia Stoica – sursa stiri.tvr.ro

Insolvență la cerere

Cum s-a ajuns la acest dezastru? În iunie 2016, Technosteel LBR a cerut să intre în insolvență după ce a recunoscut că se află în incapacitate de plată. Partenerii de afaceri ai firmei ieșene au cerut la rândul lor insolvența pentru a-și recupera creanțele. La scurt timp după ce a intrat în insolvență, la masa credală s-au strâns datorii de aproape 108 milioane de lei. Fix cât valorau bunurile companiei.

Una dintre companiile înscrise la masa credală este Steeltech Invest SRL Iasi care are obiect de activitate „comert cu ridicata al metalelor și minereurilor metalice”. Această firmă a fost înființată, în 2015, de trei din cei patru asociați ai Technosteel: Adrian Gavrilă, David Segal și Serghey Zoneko. Între timp rusul s-a retras din firma Steeltech.

Conform datelor de la finanțe, Steeltech Invest nu a avut activitate comercială în 2015. În anul 2016 a raportat o cifră de afaceri 0 și o pierdere de 842 de lei. Pentru ultimul an fiscal s-a raportat o pierdere de 523 de lei.

Cu toate acestea firma Steeltech Invest s-a înscris la masa credală cu 2,17 milioane lei. Banii provind dintr-un contract de cesiune de creanță încheiat între Steeltech (cesionar) și David Segal (cedent)

Pe lista creditorilor mai apare și Grupul Feroviar Român, controlat de controversatul afacerist Gruia Stoica, cu o creanță de aproximativ 730.000 lei.