Fabrica de sticlă Gerom, ruinată de moldoveni rusofili

GEROM – sursa gerombuzau.ro

Corupție, șpăgi la AVAS, condamnări, interese ruso-moldovenești, foști șefi de la Lukoil și datorii de peste 125 milioane lei s-au strâns în jurul fabricii de sticlă Gerom, din Buzău. Fostul deputat din Republica Moldova, Valeriu Gumă, și oamenii lui Nicolae Ciornîi, fostul vicepreședinte de la Lukoil, controlează de 13 ani fabrica buzoiană.

Valeriu Gumă – sursa anticoruptie.md

Procurorii anticorupție din România l-au acuzat pe Valeriu Gumă de mai multe fapte de corupție pentru că a dat 40.000 de euro șpagă pentru a i se menține în vigoare contractul de privatizarea și a fi iertat de niște datorii către stat. Se întâmpla în 2007. A fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, în 2013, dar nu a făcut nici o zi de pușcărie. Instanțele de la București au cerut ca pedeapsa să fie executată în Republica Moldova, dar judecătorii de la Chișinău l-au iertat de condamnare.

Cea mai mare fabrică de sticlă din sud-estul Europei

Istoria fabricii de sticlă a îneput în anul 1967. Atunci a început construcția Fabricii de Sticlă din Buzău, lucrarea finalizată în 1970. Se producea geamuri pentru industria auto, construcții și amenajări interioare, pentru industria mobilei și geamuri pentru electrocasnice. A urmat o perioadă de 30 de ani în care a fost considerată cea mai mare fabrică de sticlă din sud-estul Europei. După căderea regimului comunist, fabrica a mai rezistat aproximativ 12 ani. La începutul anului 2002, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a decis ca fabrica de sticlă Gerom să fie privatizată.

În urma procesului de privatizare firma Iamsat Prodconstruct SA, din Pitești, a cumpărat 86,2124% din acțiunile Gerom pentru care trebuia să plătească 4.715.615 lei. Trei ani mai târziu, în 2005, contractul de privatizare a fost cedat lui Valeriu Gumă și firmei Hystria Expert.

Șpagă la AVAS

Conform procedurii de monitorizare postprivatizare, AVAS urma să întocmească noi documente legate de menținerea în vigoare a contractului de privatizare, în 2007. Atunci, s-a constatat că nu s-au respectat toate clauzele contractuale în urma privatizării, iar acționarii urmau să plătească penalități de 214.000 euro pentru că nu au realziat investițiile de mediu.

Pentru a beneficia de clemență din partea AVAS, Valeriu Gumă a plătit în două tranșe o șpagă de 40.000 euro lui Alexandru Mîndruț, director general al Direcției juridice din cadrul AVAS. O parte din șpagă a fost dată de Ludmila Buzu, sora lui Valeriu Gumă.

Potrivit unui comunicat al DNA, anchetatorii i-a pus sub acuzare pe Valeriu Gumă, Alexandru Mîndruț, Sergiu Bulățel și Ludmila Buzu. Pe 3 noiembrie 2011, Tribunalul București l-a condamnat pe Valeriu Gumă la doi ani de închisoare cu suspendare. La Curtea de Apel, lui Gumă i s-a mărit pedeapsa la patru ani de închisoare cu executare.

Fostul deputat democrat nu a făcut însă nici o zi de închisoare în România, iar instanţele din Moldova au decis că nu poate sta în detenţie pentru că, „fiind căsătorit, are loc de trai, la întreţinere un copil minor, totodată, fiind diagnosticat cu o afecţiune care se califică ca fiind gravă, iar concluzia consiliului medical din iunie 2015 indică asupra faptului imposibilităţii tratamentului în locurile de detenţie”, potrivit presei din Moldova.

Conexiuni rusești

La acel moment, compania Hystria Expert SRL deținea 77,983% din firma fabrica de sticlă de la Buzău, iar Valeriu Gumă 16,7%. Asociatul majoritar al Hystria Expert era Rtzen Import Export Limited, un offshore înregistrat în Cipru, care deținea 95% din societate. Restul părților sociale erau deținute de Sergiu Bulățel, din Moldova. Presa din Republica Moldova a menționat că în spatele firmei cipriote se află Nicolae Ciornîi, fostul vicepreședinte al companiei rusești Lukoil și președinte al Lukoil România. În 2013, Ciornîi a preluat funcția de vicepreședinte al băncii Agroindbank Moldova.

Însă, la conducerea companiei Hystria Expert se afla Andrei Cecetov, Marcel Leșan și Carolina Tampiza. Ultima este fosta soție a controversatului Renato Usatîi și fiica magnatului Constantin Tampiza, ex-politician și fost președinte al Lukoil România.

Controversatul milionar Renato Usatîi a fost liderul opoziției proruse din Republica Moldova și este suspect de relații apropriate cu grupările de crimă organizată din Republica Moldova și Rusia. În 2014 a preluat Partidul Republican căruia a vrut să îi schimbe numele în „Partidul Nostru”. Decizia a fost respinsă de Ministerul Justiției din Moldova. Apoi, a create un nou partid „PaRus”, adică Partidul lui Renato Usatîi. Și de această data Ministerul Justiției din Moldova s-a opus pentru că 30% din semnăturile membrilor ar fi fost falsificate. În mai 2015 a candidat și câștigat ca independent funcția de primar al orașului Bălți.

A condus primăria timp de un an, api a fost nevoit să se refugieze la Moscova. Motivul? Autoritățile moldovenești l-au acuzat că a comandat asasinatul împotriva bancherului rus Gherman Gorbunțov, ucis în 2012. Însă, Usatîi susține că e un dosar politic.

În primăvara acestui an, Renato Usatîi și-a dat demisia din funcția de primar. Într-o declarație filmată pe Skype, Usatîi a anunțat că îi lasă funcția de edil cumătrului său Nicolai Grigorișin, care anterior deținuse funcția de viceprimar.

Sora lui Renato Usatîi, Veronica Schmidt, este măritată cu Michael Horst Schmidt, patronul Auto Bavaria România. În timpul alegerilor prezidențiale din 2014, familia Schmidt l-a găzduit pe Klaus Iohannis, actualul președinte al României.

Datorii de 125.000.000 lei

Fabrica de sticlă Gerom SA are datorii de peste 125 de milioane lei, conform Tabelului de Creațe publicat în Buletinul Insolvenței. Cea mai mare datorie o are către fosta companie Goldfin IFN, căreia Banca Națională a României i-a interzis desfășurea activității de creditare în 2016. Ulterior, Goldfin IFN și-a schimbat denumirea în Bohemia Collect și îi are ca asociație pe Hystria Expert și Sergiu Bulățel.

Un alt offshore din Cipru, Devenco Consultants LTD, are de recuperat o datorie de aproximativ 43 de milioane de lei de la fabrică de sticlă.

Printre creditori se află și Agroindbank Moldova care are de recuperat în jur de 3,2 milioane de euro. Însă, și statul are de recuperat în jur de șase milioane de lei.

Acționarul majoritar al fabricii de sticlă de la Buzău, Hystria Expert, s-a divizat și a dat naștere unei firme cu același nume, dar cu alte date de indentificare. Firma mamă se află în procedură de radiere de la Registrul Comerțului. Noua Hystria Expert se află în procedură de insolvență.

Afacere rusească

Ginerele lui Nicolae Ciornîi, Andrei Cecetov, împreună cu Sergiu Bulățel dețineau un lanț de benzinării în România prin intermediul firmei Western Energy Group. În toamna anului 2011, ginerele lui Ciornîi a negociat vânzarea benzinăriilor către firma petrolieră sârbească NIS, deținută de gigantul rus Gazprom.

Firma Western Energy Grup (WEG) a fost înființată de Hystria Expert SRL împreună cu Sergiu Bulățel. Avea opt benzinării care erau operate sub brandul Lukoil România. Reprezentanții firmei WEG au estimat valoarea celor opt benzinării la aproximativ 15 milioane de euro.