Conexiunile rusești ale familiei prezidențiale

Traian și Mircea Basescu – sursa b1.ro

Compania rusească TransStroy, una dintre cele mai mari firme de construcții de la Moscova, a intrat pe piața românească în 2010. Inițial, filiala românească a fost administrată de Albert Evdokimovskiy, fost locotenent colonel în armata Rusiei. Acesta l-a lăsat în locul său pe un afacerist din Ialomița, Neculai Dragoș, ale cărui conexiuni ajung la familia Traian Băsescu, fost președinte al României.

Premierul Rusiei Dmitry Medvedev a vizitat șantierul pe care urma să se înalțe stadionul Krestovsky, din Sankt Petersburg. Se întâmpla în mai 2014. În aceea perioadă compania rusească TransStroy se ocupa de pregatirea stadionului pentru Cupa Mondială. La câteva luni de la aceastăă vizită, președintele Vladimir Putin a inspectat stadioanele prin intermediul unei transmisiuni video.

Cu patru ani înainte de aceste vizite, compania rusească TransStroy și-a deschis două firme la București: TransStroy Engineering Corporation – Bucharest SRL și TransStroy Engineering Corporation SA Moscova Sucursala București. Ambele au fost înființate de Compania de Inginerie TransStroy, din Moscova, care se declară continuatoarea ministerului sovietic al Construcțiilor și Transporturilor.

Medvedev Transstroy – sursa transstroy.ru

Angajat de Deripaska

În primă fază TransStroy Engineering Corporation – Bucharest a fost administrată de Albert Evdokimovskiy. Aacesta și-a început cariera militară în 1986. După 11 ani de militărie avea gradul de locotenent colonel în armata rusească. Apoi, din 1997 a intrat în industria metalurgică. Pentru început a lucrat ca vicepreședinte la compania Sibirky Aluminy, deținută de controversatul rus Oleg Deripaska. După cinci ani în slujba lui Deripaska, Evdokimovskiy a plecat la firma Basic Element. Din 2007 a preluat funcția de președinte  al PSK TransStroy.

Oleg Deripaska – sursa npr.org

În anul 2010, Evdokimovskiy este numit în funcția de vicepreședinte al SGK Avtostrada și membru în boardul director al firmei PromInvestStroy. Apoi, a fost uns în funcția de vicepreședinte al grupului TransStroy.

Lt.col Albert Evdokimovskiy a fost retras din funcția de administrator al firmei TransStroy Engineering Corporation – Bucharest. În locul său a fost numit Dragoș Neculai, din localitate ialomițeană Țăndărei. Cealaltă firmă este administrate de gălățeanul Jenică Ioniță,

Asociați cu ruși și spanioli

Numele lui Dragoș Neculai apare ca administrator la alte două firme. Concern Titan SA Sosnobîi BOR Sucursala Bucureşti, radiată de la Registrul Comerțului, și Oiltech Consulting Services. În ultima firmă este și asociat cu Grigore Andrei Cristian Geamănu.

Celălalt administrator al rușilor, Jenică Ioniță, este asociat și administrator în alte opt firme. Printre partenerii lui de afaceri îi regăsim pe Dragoș Neculai și Grigore Andrei Cristian Geamănu, dar și mai mulți afaceriști ruși și spanioli. De exemplu, în firma Petrolsun Projects SRL este asociat cu rusul Andrey Krupnov. Într-o altă firmă, Central Sun Energy, Ioniță îi are ca asociați pe rușii Andrey Krupnov și Alikhan Musaev. Cei doi ruși împreună cu Ioniță sunt asociați cu Evghenii Iaichnikov în firma Petrol Sun Energy. Un aspect interesant este faptul că toate cele opt firme în care apare ca asociat Jenică Ioniță nu au avut nici un fel de activitate în ultimii trei ani fiscali. Cel puțin așa a declarant la Fisc.

Conexiuni prezidențiale

Grigore Andrei Cristian Geamănu și Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, au fost asociați în firma Defence Security and Intelligence Co – DESINTCO. Fiul lui Mircea Băsescu, Dragoș Băsescu, i-ar fi cerut afaceristului Sandu Staicu suma de 500.000 euro. Banii au fost ceruți pentru ca judecătorii să respingă arestarea cerută de procurorii DIICOT. Alți 500.000 de euro au fost ceruți pentru ca judecătorii să dea o soluție favorabilă afaceristului, dar și pentru ridicarea sechestrului asupra unor bunuri.

Întâlnirea dintre Sandu Staicu și Dragoș Băsescu a fost intermediată de Ioniță Jenică. Sandu Staicu a povestit la DNA că pe 12 martie 2014 a fost contactat de Ioniţă Jenică care i-ar fi spus că Dragoş Băsescu vrea să-l întâlnească pentru rezlvarea problemelor. Ioniţă Jenică l-a recomandat drept persoană de legătură pe Ciprian Nistor. Sandu Staicu şi Ciprian Nistor au stabilit pentru data de 13 martie 2014 o întâlnire cu Dragoş Băsescu la la Clubul „Dinu Pescariu”. Discuţiile ar fi avut loc într-o saună, cei trei stând în slip, conform adevărul.ro

Potrivit lui Sandu Staicu, Dragoş Băsescu ar fi scos dintr-o folie o listă cu nume de firme şi de persoane care erau în dosarul său de al DIICOT. Afaceristul le-ar fi explicat că nu are posibilităţi financiare atât de mari şi a cerut o eşalonare în funcţie de evoluţia din dosar pe o perioadă de până la 2 ani. Dragoş Băsescu ar fi spus şi numele procurorului de caz.

Proces la Moscova

Fostul administrator al TransStroy Engineering Corporation – Bucharest, lt.col Albert Evdokimovskiy, este membru în consiliul director al firmei rusești PromInvestStroy din 2010. Tot din acel an, PromInvestStroy și-a deschis o filială la București. Reprezentantul companiei la București este vâlceanul Constantin Popescu. În 2011, Administrația Aeroporturilor Civile din Rusia a anunțat organizarea unei licitații pentru reconstrucția aeroportului Saransk. Proiectul făcea parte din dezvoltarea infrastructurii în vederea organizării Campionatului Mondial de Fotbal din 2018. Autoritățile de la Moscova au estimat valoarea lucrărilor la 218,5 milioane de ruble. Însă, compania rusească PromInvestStroy a licitat lucrarea pentru suma de 194,4 milioane de ruble, un preț mult mai mic față de calculele autorităților. După doi ani de la atribuirea contractului, Administrația Aeroporturilor Civile nu a fost mulțumită de activitatea firmei PromInvestStroy, căreia i-a cerut o returnarea unei sume de 122,6 milioane de ruble la Tribunalul de Arbitraj de la Moscova.