Castelul rusesc

Castel Cantacuzino, Busteni – sursa cantacuzinocastle.com

Domeniul de la Bușteni al prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul) a ajuns pe mâna unor afaceriști rusi și nemți, rude prin alianță cu senatorul Emanoil Savin, fost primar al orașului Bușteni și finul lui Liviu Dragnea, actual președinte al PSD.

Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911 la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, după planurile arhitectului Grigore Cerchez, la poalele muntelui Zamora din Bușteni. Regimul comunist a confiscat în 1948 toate bunurile prințului. După revoluția din 1989, una dintre moștenitoarele prințului, Ioana Elisabeta Cantacuzino, a reușit să revendice o parte din fostele proprietăți, inclusive castelul din Bușteni. Ulterior, moștenitoarea a vândut castelul cu 800.000 euro. Presa prahoveană menționa relata că unul dintre cei care ar fi cumpărat castelul ar fi Lucian Coltea, unchiul lui Adrian Tarău, care la rândul lui  este fiul lui Aurel Tarău – fost prefect de Bihor. Adrian Tărău a devenit un personaj celebru prin ambiţiile sale politice legate de PSD, curmate brusc prin arestarea sa neaşteptată, pe vremea când tatăl său era prefect. Tărău a fost arestat pe 20 aprilie 2001, de controversatul procuror Alexandru Lele, sub acuzaţia de complicitate la contrabandă.

Cumpărat de ruso-germani

Palatul de la Bușteni a ajuns în proprietatea firmei Zamora Estate, patronată de șase asociați ruso-germani-români: Vitaly Martyanov, Margarita Mamsirova, Kurt Albert Neuschitzer, Andrej Oreschenko, Ulli Schumacher și Cornel Chirieac. Afaceristul Kurt Neuschitzer este însurat cu rusoaica Margarita Mamsirova, o cunoscătă mezzosoprană de la Teatrul Balșoi din Moscova. Ea este și managerul Castelului Cantacuzino.

Fiul cuplului Neuschitzer – Mamsirova, Andrei David Giugasvili s-a căsătorit cu fiica Mădălina Savin, fiica lui Emanoil Savin, fostul primar al orașului Bușteni și actual senator PSD. La nunta fiicei lui Savin au particiat mai mulți politicieni și afaceriști contrversați: Roberta Anastase, Florin Anghel, Cristian Burlacu, Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Mircea Cosma, afaceristul Ioan Nicolae, Dan Matei Agathon și Rudel Obreja.

Ca mai toți politicienii, Savin a combinat politica cu afacerile. Savin a trecut pe la mai multe partide în funcție de interes. A fost la PC, apoi la PSD. S-a transferat la PDL, atunci când partidul a ajuns la putere. Ulterior, a revenit la PSD. Pe lângă politică a făcut și afaceri imobiliare.

Margarita Mamsirova – sursa facebook.com

Incompatibil

Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil cu funcția de primar al orașului Bușteni. „Emanoil Savin a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în calitate de primar, a semnat un contract de parteneriat încheiat între Clubul Alpin Român, Primăria Orașului Bușteni și Federația Română de Alpinism și Escaladă (având ca obiect organizarea, în perioada 04 – 06 februarie 2011, în Orașul Bușteni, a etapei Cupei Mondiale de Escaladă pe Gheață), în baza căruia serviciile privind cazarea și masa (pentru amenajatorii și arbitrii locali), prevăzute în sarcina primăriei, au fost asigurate de către societatea în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat, iar soția acestuia funcția de administrator”, se menționează într-un comunicat de presă al ANI.

Dar asta nu l-a împiedicat să primească un loc eligibil pentru Senat din parte lui Liviu Dragnea. În 2011, Liviu Dragnea și Bombonica Prodana au fost nașii de cununie la nunta de argint a fostului primar din Bușteni.