Bancherii săracilor

Oleg Boyko – sursa parasportfoundation.org

România a fost invadată de zeci de companii care oferă credite rapide cu dobânzi exorbitante oamenilor nevoiași. Pentru că nu reușesc să își plătească datoriile la timp oamenii sunt obligați să plătească dobânzi și penalități chiar și de peste 4000%. În spatele acestor companii se află o încrengătură de firme cu acționari ascunși în paradisuri fiscale.

O astfel de firmă, Mozipo IFN, este condusă de lituanianul Milkevicius Viktoras, însă adevărații acționari sunt ascunși în spatele unui offshore înregistrat în Cipru și a unei firme din Lituania. Tot din Lituania via Malta, miliardarul rus Oleg Boyko și partenerii săi letoni conduc o afacere identică în sud-estul Europei.

„Primul împrumut gratuit”

Firma Mozipo IFN, din București, își atrage clienții cu reclama înșelătoare. Cei care vor să împrumute suma cuprinse între 100 și 15.000 lei sunt întâmpinați cu mesajul: „primul împrumut gratuit”. Pentru ca oferta să fie și mai tentantă, compania anunță că vei primi banii doar în câteva minute. Singurele condiții pe care trebuie să le îndeplinească cel care solicită un credit sunt: „vârsta cuprinsă între 21 și 70 de ani, carte de identitate, cont bancar, venit stabil și este suficient pentru a primi creditul”.

La asemenea condiții și valoarea dobânzii este pe măsură. Dobânda anuală efectivă este 138,18%, în timp ce rata dobânzii este de 90% pe an. Dar în cazul împrumuturilor pentru două sau trei luni dobânda ajunge la 298,8% anual. Însă, firma anunță că se poate face o reducere de 100% aplicată dobânzii de plată la creditul luat pentru o perioadă de două luni, iar pentru creditul pe trei luni dobânda se poate reduce cu 28,96%.

De exemplu, pentru un credit de 10.000 lei contractat pentru o perioadă de trei luni trebuie să returnezi 12797, 72 lei. Asta, în condițiile în care ratele vor fi plătite conform graficului de rambursare. „Suma totală plătibilă de către client va fi de 12797,72 lei, DAE – 628,76 și rata lunară de 4599,24 lei”, se menționează pe site-ul firmei Mozipo.

Mozipo – sursa mozipo.ro

Credite de 150 de milioane euro

Compania Mozipo a intrat pe piața românească a creditelor de nevoie personale în aprilie 2015. Dar activează și pe piețele din Polonia, Lituania și Danemarca. În cele patru state, compania Mozipo a acordat credite în valoare de 150 de milioane de euro. Însă, de pe portalul instanțelor românești aflăm că firma a avut peste 3000 de procese cu clienții care nu au returnat împrumuturile. Conform datelor de la Registrul Comerțului, filiala românească este deținută de Mozipo Holdings LTD, un offshore din Cipru, compania lituaniană MC Progressio UAB, dar și de Jurgis Petrosius.

Offshore-ul cipriot este condus de directorii Milkevicius Viktoras, Ausrius Jonas Banaitis și Jolita Radzvilaviciute, însă acționarii nu sunt la vedere. Primul este președintele Consiliului de Adminitrație al filialei de la București, dar și director general al companiei Moment Credit din Lituania.

Zaplo IFN, afacere rusească

Miliardarul rus Oleg Boyko și partenerii săi letoni conduc firma Zaplo IFN, subsidiara companiei AS 4finance din Letonia, care operează în 17 țări europene. 4finance pretinde că este „grupul de creditare online și mobilă cu cea mai mare și cea mai rapidă creștere din Europa”. De când s-a înființat, în 2008, a dat mai mult de 11,5 milioane de împrumuturi în valoare totală de peste 4 miliarde de euro.

Conform unei investigații publicate de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), actualii proprietari ai 4finance sunt miliardarul rus Oleg Boyko și partenerii săi din Letonia.

Cu o avere estimată de 1,24 miliarde de euro, Boyko este pe locul al 55-lea în topul celor mai bogați ruși, potrivit Forbes. Este proprietarul grupului global de investiții private Finstar Financial, care în 2016 gestionat active în valoare de două miliarde de dolari.

Zaplo – sursa zaplo.ro

Compania Ritzio International, aflată de asemenea în portofoliul lui Boyko, deține mai mult de 150 de cluburi de jocuri de noroc în țări precum Germania, Italia, România și Croația. Pe lângă cetățenia rusă, Boyko a obținut pașaportul italian în februarie 2008 și a devenit astfel cetățean al Uniunii Europene.

Prin intermediul companiei FTV BVI Ltd din Insulele Virgine Britanice, Boyko co-deține postul de televiziune Fashion TV, care ajunge la sute de milioane de telespectatori din peste 140 de țări. Are legături cu elita de la Moscova, între care proprietarul clubului FC Chelsea Roman Abramovich și prim-viceprim-ministrul Rusiei, Igor Shuvalov.

În timpul verii, când nu se află în Italia la vila lui din Blevio, pe malul lacului Como, se plimbă cu iahtul său de 44 de metri, unul dintre cele mai rapide din lume. Mai recent, a făcut o pasiune pentru filmele hollywoodiene. A co-produs filmul „Sin City: A Dame to Kill For” și a fost anunțat drept co-producător la debutul regizoral al lui Scarlett Johansson, filmul „Summer Crossing”.