Monopol rusesc pe sistemul antigrindină moldovenesc

Milioane de lei din bugetul public al Republicii Moldova curg în fiecare an către Rusia pentru procurarea rachetelor antigrindină. Sistemul antigrindină din R.Moldova este făcut de ruși încă de pe timpul fostei Uniuni Sovietice și continuă să rămână dependent de rachetele antigrindină rusești. Din 1964, Republica Moldova cumpără rachete antigrindină numai din Rusia, iar din 2009 a început să procure rachete cu rază mică de acțiune din Bulgaria. Totuși, cea mai mare parte a rachetelor, mai ales cele cu rază lungă de acțiune sunt cumpărate din Rusia, arată o anchetă de presă a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova.

Majoritatea concursurilor de achiziție se fac cu un singur participant. Una dintre cele mai recente achiziții de rachete antigrindină s-a făcut de Serviciul Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice (SIAPH) pe data de 22 martie, curent. Serviciul a procurat 2.000 de rachete antigrindină de rază lungă Alazani-6 pentru care a achitat 12 milioane de lei. La concurs a participat un singur agent ecnomic, Întreprinderea de producere Chapaev din Ceboksari, Republica Ciuvașia (АО Чебоксарское производственное объединение имени В.И.Чапаева, din Federația Rusă)   o întreprindere care activează în Rusia și a fost creată în urmă cu 77 de ani.

Notă: În războiul de la Nistru din 1992 separatiștii și armata a 14 au utilizat masiv împotriva luptătorilor pentru independența Republicii Moldova rachete antigrindină ”Alazani”, produse la întreprinderea din Ceboksari (АО Чебоксарское производственное объединение имени В.И.Чапаева, din Federația Rusă).

De la această întreprindere țara noastră procură rachete antigrindină cu rază lungă de acțiune. Acestea zboară la 12 km, dar încep să disperseze reagent de la distanța de 4.600 de metri.

Compania este foarte activă pe întreg teritoriul Federației Ruse,a vând foarte multe contracte cu autoritățile publice, potrivit site-ului de achiziții publice din Federația Rusă.

Până în anul 2015, uzina a fost condusă de Mihail Reznikov, care actualmente face parte din administrația Republicii Ciuvașia, deținând funcția de vicepremier. Pe site-ul întreprinderii, Reznikov contină să figureze ca și director.

Mihail Reznikov

Reznikov este unul dintre cei mai bogați oameni din administrația Ciuvașiei. El  deține un număr important de imobile și mașini, potrivit datelor portalului regnum.ru care face un top al bogătașilor din conducerea Republicii Ciuvașia. Oficialul are cinci loturi de pâmânt cu suprafața de 8.579 de metri pătrați, o casă de locuit de 161,6 metri păstrați și două apartamente de 64,7 și 286,2 metri păstrați. Acesta se mai poate lăuda cu un parc impresionant de mașini – un Lexus GX 460, un automobil УАЗ, două tractoare, o barcă cu motor, un vaporaș, un snowbord, un hidrociclu și cinci remorci.

Din 2009, când rușii au mărit prețul la rachetele antigrindină, autoritățile moldovenești au căutat și alte piețe pentru procurarea rachetelor. Însă sistemul antigrindină, creat de ruși, nu permite instalațiilor existente să utilizeze alte tipuri de rachete. S-a reușit modificarea lansatoarelor, ca să poată fi utilizate rachete de rază scurtă din Bulgaria. Rachetele de rază lungă continuă să fie achizționate doar din Federația Rusă.

Rachetele cu rază scurtă de acțiune sunt procurate de la o singură companie din Bulgaria – Stroiproect SRL.

În februarie  2018, autoritățile au procurat rachete antigrindină de rază scurtă de la Stroiproect SRL contra sumei de 17 mln de lei. Și de data aceasta la concurs s-a înregistrat un singur participant. În anul 2017 către compania respectivă au curs 5,5 mln de lei către această companie pentru 517 dispozitive de tipul Loza-2, și 375 de dispozitive de tipul Loza -7.

Întreprinderea moldo-rusă Moldantigrad S.A

Achiziționarea rachetelor antigrindină s-a aflat, ani la rândul, sub monopolul unei companii cu capital de stat molo-rusă Societatea pe Acțiuni Moldantigrad în care statul avea două cincimi din acțiuni.

De câțiva ani, Serviciul antigrindină cumpăra rachetele în mod independent, de la firme din Rusia și Bulgaria. Majoritatea achizițiilor, care se cifrează la sume de milioane de lei, se fac însă dintr-o singură sursă. Responsabilii de la antigrindină afirmă că nu au de ales, întrucât lansatoarele de rachete au fost construite încă în perioada sovietică și nu pot fi utilizate pentru dispozitive de alte tipuri. Investițiile în lansatoare ar putea diversifica piața de rachete antigrindină la care apelează Serviciul, autoritățile noastre însă nu se grăbesc să le facă.

Din 2004 până în anul 2015, Republica Moldova procura piese din Rusia și asambla la Chișinău rachete antigrindină prin intermediul Societatea pe Acţiuni de tip închis Întreprinderea mixtă moldo-rusă Moldantigrad.

Aceasta a fost creată în decembrie 2004,  printr-o hotărâre de Guvern, prin care s-a decis inițiarea asamblării rachetelor antigrindină în Moldova.

Capitalul social al Societății era în valoare de 231 de mii de dolari SUA, cota părţii moldave constituia 50 la sută, inclusiv a statului – 39 la sută. Celelalte 11 % îi reveneau uzinei Topaz. Celalată jumătate din acțiuni revenea la două întreprinderi din Federația Rusă – Întreprinderea de cercetare, ştiinţă, introducerea inovaţiilor Darg și Organizaţia Necomercială Autonomă Agenţia Tehnologiilor Atmosferice.

Mijloacele fixe de la întreprinderea de stat sunt transmise gratuit unei întreprinderi private moldo-ruse  

Prin aceeași hotărâre de Guvern, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a fost obligat să transmită mijloacele fixe aflate la balanţa Întreprinderii de Stat Serviciul Antigrindină în fondul statutar al întreprinderii mixte nou-create.

Moldantigrad a fost desemnată responsabilă de realizarea contractelor încheiate şi a programului de producţie a rachetelor antigrindină, aprobat de către fondatori. În următorii zece ani, Republica Moldova a plătit sume enorme pentru asamblarea rachetelor de către această companie, asta deși costul de import al unei rachete era identic cu cel al rachetelor asamblate de întreprinderea moldo-rusă.

Faptul că statul este în pagubă din afacerile cu Moldantigrad a ieșit la iveală în august 2012, când Curtea de Conturi (CCRM) a prezentat un raport al auditului evaluării sistemului de management financiar la achiziţionarea rachetelor antigrindină de către Serviciul Special pentru Influenţe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice. Potrivit raportului, deşi procesul de achiziţionare a rachetelor antigrindină de către SSIAPH se desfăşura în conformitate cu cadrul legal, achiziţiile de rachete antigrindină se efectuau dintr-o singură sursă, prin intermediul Întreprinderii mixte moldo-ruse Moldantigrad S.A., ultima fiind abilitată cu dreptul exclusiv de asamblare şi livrare a rachetelor. În același timp, „costul final al unei rachete realizate SSIAPH este aproximativ identic cu cel oferit de furnizorul din Federaţia Rusă”, conform raportului.

Moldantigrad activă

Registrul Întreprinderilor arată că în prezent capitalul social subscris al Societății pe Acțiuni Moldantigrad este de 2,8 milioane de lei. Ultimul raport financiar al companiei, prezentat acum șase ani, arăta că firma a încasat venituri din vânzări în valoare de 18,6 milioane de lei. Președintele consiliului de administrare al companiei este Ion Garaba, fostul șef al Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice, în timp ce administrator este Dumitru Chicu, ultimul este administrator certificat și figurează ca administrator de insolvabilitate al unui număr de peste zece companii, precum Societatea pe Acțiuni pentru producerea zahărului și acidului Citric Frunza sau Nourco SRL.

Printre membrii consiliului de administrare este și un cetățean al Federației Ruse Nesmeyanov Pavel. Acesta este director al – Întreprinderea de cercetare, ştiinţă, introducerea inovaţiilor Darg (orașul Serghiev Posad). Această întreprindere deține 25% din acțiunile SA  Moldantigrad. 

Nesmeyanov participă des la conferințe în Republica Moldova. Din  biografia lui desprindem că este laureat al unor premii de stat în Rusia pentru merite în ”domeniul intervențiilor asupra proceselor meteorologice”

Директор Внедренческого научно-исследовательского инновационного предприятия «Дарг» (г. Сергиев Посад, Российская Федерация), кандидат технических наук, лауреат премии Совета Министров СССР в области науки и техники, лауреат премии Правительства Российской Федерации в области науки и техники, лауреат Премии ВМО «За заслуги в области модификации погоды»

Reprezentanții întreprinderii moldo-ruse participă activ la întrunirile întreprinderii moldo-ruse Moldantigrad S.A. Subiectul întălnirii au fost perspectivele de dezvoltare ale Serviciului Special pentru influențe active asupra proceselor hidrometeorologice din cadrul Ministerului Agriculturii al Republicii Moldova. Ultima ședință de acest fel a avut loc în iunie curent, la care s-a discutat, între altele, despre ”modernizarea prin automatizare a punctelor rachetare, precum şi majorarea suprafeţelor de protecţie antigrindină pînă la 2,5 mil.hectare”.