Premierul sârb, în bătaia unui vânt offshore care a măturat și România

Ana Brnbic, premierul Serbiei, este în centrul unei afaceri de sute de milioane de euro care implică o companie pe care a administrat-o înainte să devină demnitar. Ca director al companiei, Brnbic a fost la curent cu operațiunile comerciale off shore din spatele mecanismului de înființare a firmei. Acum, firma, care administrează un parc eolian, are semnate înțelegeri cu statul sârb prin care urmează să primească 523 de milioane de euro în următorii 12 ani.

Ana Brnabic, premier al Serbiei

Parteneri grei: IFC, BERD, EAU

Reglementarea conform căreia companiile primesc subvenții de stat pentru producerea de energie regenerabilă a fost adoptată când actualul premier era ministru în guvernul sârb. Ana Brnbic, însă, contactată de “Nacional”, a megat că ar fi avut vreo legătură cu legislația respectivă. Totuși, înainte să primească o funcție în guvern, a făcut lobby pentru ca un nou regulament referitor la energia regenerabilă să fie adoptat în Serbia.
După ce Brnbic a fost nominalizată pentru funcția de premier de către actualul președinte. Aleksandar Vucic, în 2017, investiția majoră a Continental Wind în Serbia, parcul eolian Cibuk, a primit permisiunea să înceapă construcția, dar și sprijin de 190 de milioane de euro de la IFC (International Finance Corporation) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Și Masdar, companie energetică de stat a Emiratelor Arabe Unite, investește masiv în acest proiect, care nu ar fi fost niciodată posibil fără garanții referitoare la venituri viitoare din energia electrică produsă. Garanții oferite tocmai de statul sârb.

Oamenii din spate, afaceri în multe jurisdicții offshore

Continental Wind se declară companie americană, dar e vorba, de fapt, doar de o companie “bidon” din paradisul fiscal Delaware din SUA. Compania și fondatorul acesteia, Mark W. Crandall, fost partener la Glencore și Trafigura, au câștigat sume importante din dezvoltarea de proiecte energetice regenerabile și vânzarea acestora prin intermediul multor jurisdicții offshore precum Luxemburg, Guernsey, Insulele Virgine Britanice, Cipru, Delaware și Malta. În nici una din aceste țări, compania nu a declarat public că ar fi dezvoltat parcuri eoliene.
După dezvoltarea parcului eolian Cibuk, Continental Wind Parners a vândut 40% din acțiuni, cu supravegherea unei firme cipriote, unor investitori finlandezi și germani în noiembrie 2017 și ianuarie a.c., pentru o sumă confidențială. La sfârșitul lui 2015, Crandall, fostul șef al Anei Brnbic, și partenerii lui au înființat un trust în Malta, mutare care le poate da posibilitatea adevăraților acționari să se ascundă. Iar unii dintre ei vor câștiga milioane de euro din vânzarea Cibuk, conform unor documente.

Ana Brnbic, studii în UK, director la Continental, apoi ministru

Până în august 2016, când a devenit ministru pentru administrație publică și guvernare locală, Ana Brnbic fusese director al subsidiarei sârbe a Continental Wind. Avea 41 de ani atunci iar CV-ul ei menționa că absolvise University of Hull din Marea Britanie și, înainte să intre în afaceri, fusese consultant pentru proiecte USAID în Serbia. În iunie 2017, când premierul Vucic devenea președinte al țării, Brnbic a fost aleasă de parlamentul sârb să devină următorul prim-ministru.
Documente obținute de către European Investigative Collaborations, rețea din care face parte și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație, arată că, în timp ce era director al Continental Wind, Ana Brnbic a fost la curent cu unele operațiuni offshore derulate de către compania mamă a companiei de energie regenerabilă. Aceasta recunoaște mișcările de trupe, dar spune că nu există nici un fel de ilegalitate în privința acestora.

Continental Wind a înființat cel mai mare parc eolian din România

Continental Wind a dezvoltat un parc eolian și în România. Conform portalului financiar money.ro, “Cele mai mari majorări de capital efectuate de companiile străine în România în luna martie 2016 au fost realizate de cehii de la CEZ, care au pompat peste 300 de milioane de euro în doua firme prin care operează cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa. Mai exact, cehii au majorat capitalul social al Ovidiu Development SRL cu 158,45 milioane de euro iar pe cel al Tomis Team SA cu 152,97 milioane de euro, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Grupul CEZ a cumpărat proiectul pentru construirea parcului Fântânele-Cogealac de la Continental Wind Partners LLC în august 2008. Acesta este situat în Dobrogea, la 17 kilometri de Marea Neagră. Prima turbină de la Fântânele-Cogealac a fost pusă în funcţiune în iunie 2010, iar ultima în noiembrie 2012. Parcul Eolian CEZ este operat de companiile Tomis Team, MW Team Invest, Ovidiu Development. Acesta are o capacitate totală de 600 MW, un număr de 240 de turbine cu o înălţime de 100 de metri şi un diametru al rotorului de 100 de metri, investiţia ridicându-se la valoarea de 1,1 miliarde de euro.”

Articol documentat și redactat de către Blaz Zgaga (“Nacional”, Croația), pus la dispoziția European Investigative Collaborations și adaptat de Cătălin Prisacariu pentru Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație