Zona economică liberă Tvardița: coniacul la export – otrava băștinașilor

Inspecția ecologică a raionului Taraclia a stabilit recent un prejudiciu de 300.000 de euro ca urmare a deversării apelor reziduale netratate în râul Kirghij-Kitai. Este vorba de satul Tvardița, raionul Taraclia, din Republica Moldova. Aici activează și se dezvoltă zona economică liberă.

În 1995 a fost adoptată Legea 626. Prin acest document s-a dispus repartizarea a 3,57 hectare de teren din apropierea localității Tvardița, pentru o perioadă de 30 de ani, zonei economice libere. Unul dintre primii rezidenți ai zonei economice libere a fost întreprinderea „Vin-Impex”. Aceasta a înființat două fabrici de producere a coniacului: „Barza Ală” și „Moldavski standard”. În total, investițiile în cele două fabrici de coniac s-au cifrat la 12 milioane de dolari. În prezent, pe lângă „Barza Albă” și „Moldavski standard”, rezidenți ai zonei economice libere mai sunt: compania agricolă ”MoldAgroTrade”, combinatul de vinuri spumante „Bulgary Winery”, combinatul de prelucrare a tutunului „Inter-Tabac”, combinatul de prelucrare a cărnii „Carne Sud” și uzina farmaceutică „Lux Farmol”.

„Moldavski standard”, „Barza Albă” și „MoldAgroTrade” au același fondator – întreprinderea cu capital străin „Mercat Developments Limited”.

Toate companiile din zona economică liberă, sub oblăduirea unui singur baron local

Din 2011 până în 2016, director al companiei britanice a fost Valeria Tuzova, moldoveancă cu domiciliul în Chișinău. În 2016, ea a devenit proprietara ”Mercat Developments Limited”, iar director al acestei companii a devenit lituaniana Dalia Kurauskaite, care deține alte șase companii britanice.

La rândul său, „Moldavski standard”, care aparține companiei britanice ”Mercat Developments Limited”, deține încă două firme moldovenești: „Inter-Tabac” SRL și „Bucak-Ekspo-biznes”.

Încă o firmă cu capital străin deține combinatul de vinuri spumante „Bulgary Winery”. Este vorba despre „Welldone Trade Corp”, înregistrată în Panama.

În calitate de fondator al combinatului de prelucrare a cărnii „Carne Sud” și a uzinei farmaceutice „Lux Farmol” apare Maria Bakova.

Adevăratul stăpân al tuturor companiilor enumerate mai sus este omul de afaceri Nikolai Luțik. Deși nu apare nici într-un act oficial, în declarațiile sale în presă el se prezintă ca președinte al trustului „Vin-Impex” din care fac parte „Barza Albă” și „Moldavski standard”. Tot în presă s-a scris despre legăturile pe care le are Luțik cu demnitari din Guvern, precum și cu unii deputați. Mai nou, Nikolai Luțik și-a extins afacerile și în Ucraina vecină.

La 14 decembrie 2016, localnicii din Tvardița au descoperit o țeavă de culoare gri din care, în râul Kirghij-Kitai, curgea murdărie. Oamenii s-au adresat Inspectoratului de Poliție Taraclia. Polițiștii au transmis, la rândul lor, informația Inspecției Ecologice raionale. Angajații acestei structuri au prelevat probe de apă și au evaluat paguba cauzată mediului.

Timp de o săptămână (de pe 14.12.2016 până pe 21.12.2016) au fost cauzate prejudicii de 6 045 246 lei, echivalentul a 300 000 de dolari.

Responsabilă de această încălcare este întreprinderea municipală „Tvardisan”. Anume ea livrează apă și prestează servicii de canalizare populației, dar și companiilor „Moldavski standard”, „Barza Albă”, „Bulgary Winery”, precum și altor agenți economici deserviți de zona economică liberă.

Acesta nu este singurul caz înregistrat de scurgere a canalizării în râu. În martie 2015, mediul a mai fost prejudiciat exact după același scenariu de 2 563 071 lei (echivalentul a 123 000 de dolari), prejudiciu constatat de Inspecția Ecologică Taraclia.

La 26 mai 2015, a fost înregistrată o altă deversare, fiind constatat un prejudiciu de 173 896 lei (echivalentul a 8 700 dolari). Dosarul a ajuns în judecată. Prima instanță a stabilit că întreprinderea municipală „Tvardisan” a încălcat Art. 149 al Codului Contravențional și a lipsit-o, pentru 6 luni, de dreptul de a recepționa deșeuri industriale de la agenții economici.

Decizia primei instanțe a fost contestată de directorul întreprinderii municipale „Tvardisan”, Gheorghii Kalinkov. În consecință, dosarul a fost trimis pentru rejudecare în prima instanță. Numai că în acel moment expirase deja termenul de prescripție pentru atragerea la răspundere pentru fapta comisă, așa că dosarul a fost clasat.

Lipsita de autorizație întreprinderea municipală „Tvardisan” își justifică acțiunile de deversare a murdăriei din canalizare în râu prin faptul că stația de epurare a apei nu funcționează deja de foarte mult timp.

„Au fost achiziționate deja inelele din beton armat pentru colectoarele ce urmează a fi construite, reparăm stația de pompare”, se justifică directorul „Tvardisan”, Gheorghii Kalinkov.

Iar primarul ad-interim de la Tvardița , Zaharii Parmakli, susține că la Institutul de Proiectare există un proiect de construcție a unei stații de epurare. El speră că în 2017 acesta va ajunge la Primărie și că se vor găsi fonduri europene pentru realizarea lui.

Deversări în cantități uriașe

Cu toate acestea, întreprinderea prestează servicii de canalizare contra cost. Conform procesului verbal de examinare sanitaro-epidemică întocmit de Serviciul sanitaro-epidemiologic de stat al Republicii Moldova, volumul total al deversărilor zilnice ajunge la 270 metri cubi, din care 240 metri cubi provin de la firmele din zona economică liberă. Deșeurile industriale de la acele uzine nimeresc în sistemul de canalizare fără a fi curățate preventiv.

Pentru o sticlă de vin spumant de 0,8 litri, volumul apelor uzate aruncate în canalizare constituie 0,04 metri cubi. ”Bulgari Winery” produce anual spumant pentru 1 milion de astfel de sticle. Deci vorbim de 40 de tone de ape reziduale doar de la această companie.

La fabricile de coniac, aceste deversări constituie 1,47 metri cubi pentru producerea unui singur decalitru de coniac. Aceasta în condițiile în care doar „Moldavski Standard” produce anual 120 de decalitri (1 200 000 litri). Deci vorbim de deversări de 176400 metri cubi timp de un an doar de la acest producător de coniac.

Potrivit statisticilor oficiale, mortalitatea crește alarmant la Tvardița. În 2015 au murit 59 de localnici, iar în 2016 – au murit 83.

Plăți simbolice pentru apă

Autoritățile publice locale favorizează și prin alte metode rezidenții zonei economice libere: tarifele la apă pentru aceste fabrici. În timp ce populația achită 13,6 lei pentru 1 metru cub de apă (0,68$), combinatul „Bulgary Winery” achită anual doar 1 300 de lei (65$). Poate consuma oricât, deoarece nu are contor. Putem doar intui câtă apă consumă acest combinat gigantic dacă anual scoate pe piață peste 1 milion de sticle cu vin.

Nici un prejudiciu calculat de Inspecția Ecologică nu a fost achitat de întreprinderea municipală „Tvardisan”. Nici o prescripție sanitară nu a fost executată nici măcar parțial, chiar dacă aceste prescripții somează întreprinderea să „înceteze imediat” recepționarea deșeurilor industriale de la agenții economici fără o curățare preliminară și să înceteze orice deversări ilegale în râu, etc. Nici una din multiplele plângeri ale localnicilor, adresate Ministerului Mediului, premierului, procurorului general, Centrului Național Anticorupție, Curții de Conturi și Ministerului Sănătății nu au fost auzite.

Mai mult, efectele catastrofei ecologice de la Tvardița afectează și statul vecin. Autoritatea responsabilă de gestionarea resurselor de apă din Odesa a transmis o scrisoare autorităților moldovene în care denunță deversarea unor substanțe urât mirositoare de culoare gri.

Locuitorii satului Maloiaroslaveț (regiunea Odesa) acuză dureri de cap și se plâng că le mor animalele domestice care beau această apă.

Acest material jurnalistic a fost realizat în cadrul proiectului ”Overcoming media’s stereotypes through cross border co-operation” coordonat de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigați și finanțat de către Black Sea Trust for Regional Cooperation – A Project of the German Marshall Fund.

Opiniile exprimate în acest material nu reprezintă neapărat poziția Black Sea Trust, the German Marshall Fund, sau a partenerilor săi.