Hagi Leaks. Secretele din baza de date FIFA: reguli încălcate, un jucător, două semnături diferite

Pe 9 august 2015, Apollon semna un contract de muncă, la Limassol, cu Cristian Manea. Fotbalistul nu era, însă, acolo. E intrarea într-o dimensiune cu iz penal.

De Costin Ștucan (Gazeta Sporturilor)European Investigative CollaborationsMichael Bird (TheBlackSea.eu)

Era mijlocul lui februarie 2016. La 20 de luni după perfectarea în secret a transferului, publicul din România tocmai aflase că fundașul Cristian Manea – cel mai tânăr jucător din istoria naționalei României – nu era fotbalistul lui Chelsea, ci al micului club cipriot Apollon Limassol. Un oficial al Academiei Hagi a sunat și l-a acuzat pe ziaristul care a descoperit adevărul că face jocurile lui Răzvan Burleanu și ale lui Ioan Becali. “Oamenii ăștia vor să-l distrugă pe Hagi și tu, voit sau nu, le faci jocul!”.

Apoi, paranoia s-a înmuiat.

“Directorul de marketing de la Pepsi a venit la ultimul meci și ne-a spus: «Domnilor, aveți grijă cum tratați acest subiect pentru că vă afectează mai mult decât vă închipuiți. Vă puteți trezi că veți avea ușile închise în momentul în care veți dori să continuați niște afaceri». Părerea lui a fost să facem o conferință de presă cu avocați, cu acte, cu tot. Hagi nu a vrut. Nici mie nu mi se pare normal să vin cu avocați și cu actele în fața presei. Mai rămâne să vină DNA-ul”. Directorul de la Pepsi voia transparență, dar Hagi a refuzat.

Însă, transparența apare uneori de unde nu te aștepți. Actele transferului lui Manea au ieșit până la urmă la suprafață din dosarele Football Leaks, cea mai mare scurgere de informație din istoria sportului mondial. Extrase din documente ținute sub cheie de finanțatorul Academiei Hagi au apărut luni, 5 decembrie, în Gazeta Sporturilor. Printre ele, un contract de “evaluare” a transferului lui Manea, prin care Hagi a trimis un milion de euro obscurei firme malteze Dito Trading and Consulting Limited. Compania offshore e înregistrată la aceeași adresă cu agenția de impresariat Lian Sports, deținută de controversatul agent macedonean Abdilgafar Ramadani.

E un lanț trofic al agenților.

Weck lucrează pentru Ramadani, Ramadani e partenerul unui impresar de categorie supergrea, israelianul Pinhas Zahavi. Prieten cu Abramovici, Zahavi controlează clubul care l-a cumpărat pe Manea (Apollon) și a cumpărat clubul care l-a împrumutat pe Manea ( Mouscron). Practic, prin contul său de la BRD, Hagi a luat 2,5 milioane de euro de la un club de-ale lui Zahavi, dar a trimis 40 la sută din sumă la adresa lui Ramadani.

“Hagi știa că Manea nu merge în Cipru”

Totul pentru un transfer fictiv. Gazeta Sporturilor deține dovezi clare că Manea nu a călcat în Cipru. Oficialul Academiei nu a fost surprins de această informație: “Manea era vândut la Apollon, dar Hagi știa că (n.r. – jucătorul) nu rămâne la Apollon. Inițial, erau discuții despre Vitesse”. În fotbal, asta se numește un transfer-pod. Adică un club C e folosit fictiv pentru a muta drepturile economice ale unui fotbalist între echipele A și B. Pentru așa ceva, FIFA a sancționat în 2014 patru cluburi din Argentina și Uruguay.

Hagi și-a apărat, însă, alegerea de afaceri într-un comunicat de presă: “Acest transfer s-a realizat oficial și legal în conformitate cu reglementările sportive internaționale, toate documentele prezentate fiind înregistrate în sistemul TMS (implementat de FIFA) și confirmate și acceptate de către federațiile de fotbal din România și Cipru. Printre aceste documente se numără și contractul dintre FC Viitorul SA și compania malteză Dito Trading and Consulting Limited”.

Afirmația oficialilor Academiei este surprinzătoare. Conform regulilor FIFA, în sistemul TMS (Transfer Matching System) nu se introduc decât tranzacții dintre cluburi. Contractul cu firma Dito nu avea ce căuta acolo. Doar sumele de transfer dintre cluburi trebuie menționate, în cazul în care există o astfel de sumă.

Contractul cu Dito nu există în TMS

În baza de date Football Leaks sunt zeci de mii de formulare TMS și niciunul nu conține un contract de “evaluare” similar celui încheiat de Hagi.

De fapt, formularul completat de oficialii Academiei pentru transferul lui Manea nu include contractul cu Dito Trading!

De ce Academia spune altceva în comunicatul de lunea trecută?

Răspunsul e un mister.

Dar din actele oficiale ale transferului aflate în baza de date FIFA mai lipsește ceva. Mult mai important. Conform articolului 4, Obligațiile clubului, punctul 2, din regulamentul FIFA în privința TMS “cluburile trebuie să furnizeze date obligatorii” precum numele agenților implicați și comisionul luat de impresarul care reprezintă clubul. În formularul TMS, există o rubrică specială: “Agent details” (Detaliile impresarului). Acolo, clubul este obligat să numească impresarul care s-a ocupat de transfer. Două rînduri mai jos, la “Player details”, apare din nou denumirea “Agent”, pentru cazul în care jucătorul are la rândul lui un impresar pe care-l va plăti în urma tranzacției.

Continuarea articolului pe gsp.ro

CRJI este membru al rețelei European Investigative Collaborations