Anchetele CRJI despre plagiate: Decanul Ţupulan, schimbat din funcţie; Alin Petrache, avertisment scris

Conducerile a două universităţi confirmă existenţa unor încălcări ale regulilor academice în lucrările profesorului universitar Marin Claudiu Ţupulan şi lectorului universitar Alin Petrache, aspecte sesizate de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI). În cazul primului, rectorul Academiei de Poliţie a decis să-i întrerupă interimatul la conducerea Facultăţii de Poliţie, în timp ce Alin Petrache a fost sancţionat cu avertisment scris după ce lucrările sale au fost analizate de Comisia de Etică din cadrul Universităţii Naţională de Apărare „Carol I”.

Ţupulan: Fără funcţie

Rectorul Academiei de Poliţie, Daniel Costel Torje, a decis să ia măsuri împotriva profesorului Claudiu Ţupulan, despre care CRJI a scris, la începutul lunii septembrie, că ar fi autorul a cinci lucrări suspecte de plagiat. „Întrucât există suspiciuni de plagiat în privinţa domnului Claudiu Ţupulan, am luat decizia de a-i înceta imputernicirea de la comanda Facultăţii de Poliţie din cadrul Academiei de Poliţie, iar începând cu data de 23 septembrie voi face o altă nominalizare pentru funcţia de decan”, a afirmat Torje pentru jurnalista Emilia Şercan, declaraţia fiind publicată pe contul de Facebook al acesteia. „Cu data de 26 septembrie, decan va fi Ciprian Eugeniu Constantin”, a transmis rectorul Torje prin intermediul unui membru al cabinetului său.

Cu câteva zile înainte de materialul apărut pe site-ul CRJI, Ţupulan fusese membru într-o comisie desemnată de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru a stabili dacă fostul ministru de Interne, Petru Tobă, a plagiat. Comisia a decis că Tobă nu a încălcat regulile academice, verdictul fiind, însă, infirmat de plenul Consiliului.

Petrache: sancţionat şi notă explicativă

Comisia de Etică a Universităţii Naţionale de Apărare a decis, pe 16 septembrie, că aspectele semnalate într-un material publicat de CRJI în luna august se confirmă şi că lucrările lectorului universitar Alin Petrache, apărute în 2012-2013, au fost plagiate. În baza Legii nr. 206/2004 privind buna conduita în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare s-a mai decis „corectarea articolelor incriminate şi publicarea unei note editoriale explicative bazate pe hotărârea mai sus menţionată”.

Lucrările suspecte de plagiat au apărut în numărul nr. 2/2012 al Buletinului Universităţii Naţionale de Apărare Carol I: „Tipul somatic şi antrenamentul”, paginile 270-275 şi „Teoriile producerii oboselii” paginile 276-279. Primul cuprindea o compilaţie de articole de pe Internet dedicate sfaturilor din domeniul nutriţiei şi exerciţiilor de fitness, iar al doilea semăna în proporţie de 99% cu pagini dintr-o carte apărută în 2009. Existau, de asemenea, suspiciuni de plagiat şi într-o carte semnată de Petrache în 2013, „Sportul şi armata”.

La momentul publicării articolului CRJI,  Alin Petrache a susţinut că a trimis Buletinului, „din eroare”, alt material şi că le va retrage, urmând să publice variantele corecte. Declaraţia a fost făcută din Brazilia, unde Petrache participa la Jocurile Olimpice de vară în calitate de preşedinte al Comitetului Olimpic Sportiv Român. După întoarcerea în România, el a demisionat din această funcţie, afirmând că-şi asumă rezultatele slabe ale delegaţiei României la Jocuri.