Șarpele cu Ochelari din bănci

Un director general adjunct al BRD, cercetat de DIICOT, era acționar într-o firmă administrată de fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, și de omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vântu. Măgureanu este acuzat că a luat ilicit credite de la BRD.

O doamnă ferchezuită intra pe 14 martie 2016 pe ușa Direcției Naționale Anticorupție să-şi spună oful. Bătăile din familie au determinat-o să ceară ajutorul procurorilor. Ce treabă să aibă lupta anticorupție cu violența conjugală? Doamna care apăsa fără emoție pe clanța ușii era Alina Ioana Măgureanu (Petre), nimeni alta decât fosta noră a lui Virgil Măgureanu, întemeietorul Serviciului Român de Informații – SRI. După ce Alina Măgureanu a trecut de controlul obligatoriu al jandarmilor de la DNA, a și început să caute în geantă după pix și o foaie de hârtie ca să-și aștearnă păsurile legate de fostul său socru. Poreclit „Şarpele cu Ochelari”, acesta a fost șef al SRI din 1990 până în 1997.

Alinei Măgureanu i-o fi plăcut Proclamația de la Padeș al luiTudor Vladimirescu: „Nici o pravilă nu oprește pe om a întâmpina răul cu rău! Șarpele când îți iasă înainte, dai cu ciomagul să-l lovești, ca să-ți aperi viața, care mai de multe ori ni se primejduiește din mușcarea lui”. Femeia a spus procurorilor că Virgil Măgureanu, pe numele de botez Imre Asztalos, ar fi fost beneficiarul mai multor credite bancare pe care le-a obținut în baza unor documente false.

Mai mult, ea a făcut dezvăluiri și despre numeroasele apeluri telefonice și vizite făcute lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României. Acesta trebuia să intervină la instituții bancare în favoarea lui Măgureanu. Din spusele Alinei Măgureanu unul dintre aceste credite a fost contractat de la BRD Groupe Société Générale. Astfel, 2.800.000 de euro ar fi fost obținuți prin trafic de influență pentru ridicarea unui imobil pe Strada Zăgazului, lângă Parcul Bordei din Capitală. Personajul cheie în obținerea acestui credit ar fi fost Mugur Isărescu.

Unul dintre aceste apartamente a ajuns la senatorul Crin Antonescu și soția sa, europarlamentarul Adina Vălean. Ei au plătit 20.000 avans în decembrie 2010 și 120.000 de euro în iunie 2011, bani luați printr-un credit de la Unicredit. Alina Măgureanu susține în denunț că prețul a fost subevaluat, diferența până la valoarea reală urmând a fi achitată de firma Romprest. Patronul acesteia, Walter Florian, a fost prins la începutul acestei luni în Emiratele Arabe Unite după ce a fugit din țară, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare pentru spălare de bani și evaziune fiscală.

BRD este de mai mulți ani în mijlocul unor scandaluri uriașe legate de acordarea de credite, mai mulți oameni politici și șefi ai băncii fiind cercetați de DIICOT.Nu întâmplător Virgil Măgureanu a apelat la BRD. Unul dintre mai-marii BRD cercetat de procurori este Alexandru Cercel Duca, director general adjunct. În 2007, Cercel Duca era acționar cu 5% la firma Amrom Automotive 2006 SA din Câmpulung, radiată în prezent.

Printre administratori se numărau Virgil Măgureanu și Vladimir Soare, ultimul fiind și acționar. Soare a fost omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vântu. Virgil Măgureanu și soția aveau în martie 2007 suma de 200.000 de euro într-unul dintre multele conturi deschise la BRD în lei și valută. În aprilie 2008, familia Măgureanu: Virgil și soția sa; fiul Marian și nora Alina a luat un credit de la BRD – Agenția Primăverii, credit modificat ulterior prin acte adiționale.

BRD, sedusă de băieții cu ochi albaștri

În noiembrie 2012, Cercel Duca a fost cât pe ce să fie arestat pentru implicarea sa într-o rețea de crimă organizată, conform comunicatului procuroriilor DIICOT. Gruparea era acuzată că obținea credite ilegale folosind documente falsificate sau false, prejudiciul fiind de 22 de milioane de euro. În acest dosar au mai fost implicați mai mulți oamenii de afaceri, senatorul PSD Damian Draghici și fostul ministru în regimul Ceauşescu, Sava Tipa.

Din această grupare făcea parte și Florian Dragoș Diaconescu, arestat atunci pentru 29 de zile, ofițer superior în rezervă al Serviciului de Informații Externe, urmașul Departamentului de Informații Externe – DIE, serviciul secret din perioada comunistă. Și relația lui Diaconescu cu BRD era una specială. El avea 8.000.000 de lei în conturi, conform DIICOT.

Interesantă a fost declarația avocatului lui Cercel Duca care a spus că clientul său are vechi relații de prietenie cu fostul ofițer de Securitate Diaconescu. Cercel Duca a fost arestat când avea 22 de ani în timpul evenimentelor din decembrie1989 și încarcerat la Jilava, dar a fost scos din pușcărie de ofițerul DIE. În timp ce Diaconescu îl scotea din Jilava pe Cercel Duca, Măgureanu se îndeletnicea cu împușcarea soților Ceaușescu din postura de reprezentat al poporului.

Cercel Duca, la cravată, dus de mascați la audieri

Într-un interviu din 2006 publicat în presa centrală, fostul general cu trei stele de Securitate Ion Pacepa spunea că: „Dacă Magureanu ar fi trăit în SUA sau alt stat cu adevărat de drept, ar fi și azi în închisoare pentru jurământ fals. În martie 1990, când a fost numit șef al SRI, el a jurat în fața parlamentului că nu a avut legături cu Securitatea. În realitate, a devenit colaborator al Securității interne în februarie 1972 și a fost apoi încadrat în DIE cu grad de căpitan și numele conspirativ “Mihăilă Mihai”. Documentele originale care atestă calitatea sa de ofițer de Securitate se află în arhivele DIE”. Pacepa a fost șef adjunct al DIE și consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu până în 1978 când a cerut azil politic în Statele Unite.

BRD, sedusă și de-o blondă

În timp ce se judeca primul dosar, Cercel Duca a fost implicat într-un nou scandal izbucnit în primăvara anului 2015. Tot legat de BRD. Procurorii DIICOT îl cercetează pe Cercel Duca și alte persoane pentru implicarea într-o rețea de crimă organizată. Conform procurorilor, la sfârșitul lui 2007, la nivelul conducerii executive a BRD s-a creat un grup infracțional organizat care se ocupa de acordarea de credite uriașe fără a se respecta regulile băncii și ale Băncii Naționale.

27 de persoane s-au ales cu dosar penal, printre ei și omul de afaceri Remus Truică, fost șef de cabinet al premierului Adrian Năstase; fostul senator și jurnalist Sorin Roșca Stănescu, recent eliberat din penitenciar; Sorin Popa, fost vicepreședinte BRD; Adrian Sârbu, fostul mogul de la Mediapro. Printre beneficiarii acestor credite neperformante se numără și Tal Silbersten, om de afaceri israelian și consultant politic internaţional, în România fiind consultantul lui Traian Băsescu, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu și al PNL în campaniile electorale.

Elena Udrea este și ea beneficiara unui credit preferențial de la BRD în valoare de 3,3 milioane de euro obținut în 2007 garantat cu un teren. Scadența creditului a fost în 2009 însă Udrea a obținut de la bancă o amânare și apoi a cesionat creditul unei terțe persoane. Procurorii au detaliat relația Elenei Udrea cu BRD într-un alt caz, în dosarul Gala Bute: ” În cauză există date și probe că Udrea Elena și-a folosit influența derivată din funcția de ministru și de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare asupra decidenților B.R.D. – Société Générale pentru ca aceștia să își exercite atribuțiile într-o modalitate care să permită acordarea unui credit de către Banca Română de Dezvoltare societății S.C. Europlus Computers S.R.L.”

BNR a făcut controale la BRD, dar nu a găsit de cuviință să ia măsuri. În acest ultim scandal, prejudiciul este de 43,5 milioane de euro. Atât persoane fizice, dar mai ales juridice contractau credite de la BRD care erau garantate de stat. Se știa că acestea nu vor fi achitate niciodată. Una dintre agențiile prin care se acordau aceste credite era cea din Primăverii, de unde a luat și Măgureanu creditul din 2008. Unele surse susțin că BNR nu a făcut public ceea ce se întâmpla la BRD pentru a nu produce panică pe piață și în rândul populației.

BRD a fost implicată într-un imens scandal imediat după privatizare. Fostul deputat Gabriel Bivolaru, apropiat al familiei Năstase, a fost acuzat că împreună cu un ofițer de conturi din BRD a păgubit banca cu echivalentul a 50 de milioane de euro prin infracțiuni săvârșite între anii 1992 și 1995. Bivolaru a fost condamnat în 2004 la 5 ani de închisoare însă BRD nu a reușit nici până acum să recupereze întregul prejudiciu.

Afaceri ioc, credite gârlă

Fostul șef al SRI Virgil Măgureanu nu s-a limitat numai la creditele luate de la  BRD. Banca Națională și procurorii ar trebui să verifice și cum au fost acordate creditele luate de la Intesa Sanpaolo și CR Firenze de firma acestuia. Afinul SRL a fost înființată în iulie 2007 în satul natal al lui Măgureanu și avea inițial ca obiect de activitate: cultivarea fructelor, nucilor, a plantelor pentru băuturi și mirodenii; Ulterior acesta a fost modificat în prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor.

În 2009, a avut o cifră de afaceri netă de 85.170 de lei și pierderi de 5.510 lei. În 2010 și 2011 nu s-a raportat cifră de afaceri, după cum reiese din informațile de la Ministerul Finanțelor, dar Afinul a continuat să meargă în pierderi tot mai mari: 132.641 lei în 2010 și 685.557 în 2011. În 2012 firma avea o cifră de afaceri de 20.000, dar pierderile s-au dublat față de anul anterior ajungând la 1.253.755.  În 2013 cifra de afaceri a crescut la 124.874, însă piederile au continuat să crească ajungând la 2.488.264. Anul 2014 a adus pierderi de 1.090.021 la o cifră de afaceri de 78.310 de lei.

Virgil Măgureanu, un agricultor credibil

Cu toate că Afinul a funcționat numai în pierdere și avea cifre de afaceri extrem de mici, în noiembrie 2011 Banca C.R. Firenze România – Sucursala Satu Mare, a acordat Afinul un credit de 4.539.333 lei, adică 1.000.000 de euro. Pentru acest credit în care figurau și Virgil Măgureanu și soția s-a instituit ipotecă de rangul II pe câteva terenuri din comuna de baștină a fostului șef SRI. Terenurile erau extravilane, agricole și aveau o suprafață însumată de puțin peste 5 hectare.

Tot în noiembrie 2011, Măgureanu garantase un împrumut de 1.171.059,66 euro luat de Afinul de la banca Intesa Sanpaolo. În 2012 cele două bănci au fuzionat.  În august 2014, Intesa Sanpaolo a acordat un alt împrumut de 1.350.000 lei pentru Afinul SRL. În ambele s-a implicat Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN.

Fondul de Garantare a Creditului Rural este o firmă care facilitează accesul finanțare în sectorul agro-alimentar și contribuie la realizarea proiectelor concepute de fermierii din România. Acționarii Fondului de Garantare a Creditului Rural sunt: BCR, Raiffeisen Bank și BRD fiecare cu câte 33.331% și Ministerul Agriculturii cu 0.007%.