Afacerea Spike - inamicul strategilor din Armata Română

Armata României a fost victima afacerilor controversate cu armament pe axa București – Berlin, cu acordul tacit și complice al decidenților din cadrul Ministerului Apărării Naționale. În urma acestor afaceri, soldații români s-au pricopsit cu blindate vechi fabricate în urmă cu 48 de ani și cu pistoale mitralieră refuzate de armata germană.

La începutul acestui an, Ministerul Apărării Naționale prin Compania Națională Romtehnica a anunțat că a cumpărat rachete antitanc și sistemele de lansare aferente în valoare de aproximativ 130 milioane euro de la firma EuroSpike GmbH, din Germania. Deși, în programele strategice de înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2007-2025, nu era prevăzută achiziționarea rachetelor. Compania EuroSpike va livra armamentul comandat în perioada 2017 -2019.

Pe data de 7 ianuarie, premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel, în Germania, pentru a-și prezenta programul de guvernare. În cadrul conferinței de presă organizată la sediul Cancelariei Federale din Berlin, Angela Merkel a spus că a vorbit cu Cioloș și despre cum se pot îmbunătăţi relaţiile economice între cele două ţări. La rândul său, premierul Dacian Cioloș a mulțumit cancelarului german pentru “oportunitatea acestei vizite”.

Patru zile mai târziu, pe data de 11 ianuarie, Compania Națională Romtehnica a anunțat că încheiat două contracte prin care cumpărat sisteme pentru rachete antitanc portabile și rachete ghidate antitanc în valoare de 92,7 milioane euro, respectiv 17,9 milioane euro, de la compania EuroSpike din Germania. Atribuirea contractelor s-a făcut în ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie 2015.

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) a scris despre afacerea dintre Romtehnica și EuroSpike, pe 14 ianuarie. După alte cinci zile, Romtehnica a scos la lumină alte două contractele încheiate tot cu firma EuroSpike pentru cumpărarea altor rachete ghidate antitanc în valoare de 18.9 milioane euro, respectiv 1,2 milioane euro. Oare de ce a fost nevoie de trei contracte pentru cumpărarea de rachete, dacă s-au atribut direct firmei germane, fără a fi organizată o licitație pubică? În plus, achiziția acestor rachete și sisteme de lansare nu a fost inclusă în principalele programe strategice ale ministerului Apărării.

Interesantă este și reacția ministerului Apărării, care a apărut ulterior în revista Observatorul militar sub titlul “Spike, inamicul blindajelor”. Directorul de programe de înzestrare la Departamentul pentru Armamente și unul dintre oficialii care au negociat cele patru contracte, colonelul Alexandru Caravan, a precizat că nu există vreo legătură între vizita premierului Cioloș și semnarea contractelor.

Atribuire prin negociere directă

Toate cele patru contracte evaluate la peste 130 milioane euro au fost atribuite prin negociere directă companiei EuroSpike GmbH, din Germania, pe motiv că produsele pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, datorită specificațiilor tehnice. EuroSpike GmbH este o societate de tip “joint venture” formată din firmele Rafael Advanced Defense System Ltd. din Israel, Diehl și Rheinmetall – din Germania.

Oficialii Direcției Informare și Relații Publice din cadrul Ministerului Apărării Naționale susțin că atribuirea directă a celor patru contracte este justificată pentru că, în dotarea Armatei României există rachete ghidate antitanc de acelaşi tip, achiziţionate încă din anul 2004, acestea fiind instalate pe sisteme blindate de tip „maşină de luptă a infanteriei” (MLI). Potrivit oficialilor, în dotarea Armatei există un sistem de instruire, prin simulare pentru operatori şi un sistem de testare şi verificare a stării tehnice a rachetelor.

„Pentru sistemele blindate, rachetele antitanc constituie doar o completare a necesarului de muniţie. Prin contractul de furnizare încheiat în anul 2004 au fost prevăzute şi sesiuni de instruire pentru operatorii turelei şi cursuri de cunoaştere/utilizare a echipamentelor achiziţionate. Rachetele ghidate antitanc destinate echipării sistemelor blindate de tip MLI sau sistemelor portabile sunt identice şi interschimbabile, presupunând o logistică comună şi reducerea cheltuielilor şi a timpului de pregătire a personalului pentru operare şi mentenanţă, iar din punct de vedere operaţional se simplifică modul de aprovizionare, verificările tehnice periodice şi asigurarea aceloraşi condiţii specifice de depozitare”, se precizează în răspunsul transmis de ministerul Apărării.

Livrarea rachetelor

Conform contractului de furnizare nr. 02/568/2015, sistemele de rachete antitanc portabile vor fi fabricate în Germania în perioada 2016 – 2019. Livrarea se va face începând cu sfârşitul anului 2017, ultimele echipamente urmând să intre în dotarea Armatei României în prima parte a anului 2019.

“Referitor la achiziţionarea „mijloacelor antitanc” (rachete ghidate antitanc), conform contractelor de furnizare nr. 02/566/2015, nr. 02/567/2015 şi nr. 02/571/2015, ele vor fi fabricate în perioada 2016 – 2018 în Germania şi vor fi livrate în cea de-a doua parte a anului 2017 şi prima jumătate a anului 2018”, susțin oficialii ministerului.

În schimb, reprezentanții ministerul Apărării nu a vrut să spună ce cantitate de rachete și sisteme de lansare au fost cumpărate. Pentru a ne putea face o idee, Spania a plătit 424,5 milioane de dolari pentru 2600 de rachete Spike – LR și 260 de sisteme de lansare a rachetelor.

Offset

Contractele încheiate între Romtehnica și EuroSpike privind achiziționarea rachetelor și a sistemelor de lansare sunt prevăzute cu clauze de offset, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2002, care reglementează operaţiunile compensatorii referitoare la contractele de achiziţii pentru nevoi de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În acest sens, firma EuroSpike este obligată să facă operațiuni economice de compensare a României în valoare de cel puțin 80% din prețul celor patru contracte. Practic compania germană poate face compensarea sub diverse forme. De la investiții directe și indirecte până la exporturi, transfer de tehnologie sau donații.

“Potrivit OUG 189/2002, în contractele de achiziţie au fost stipulate obligaţiile producătorului german de a perfecta, cu Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială (OCATS), un acord de compensare  pentru 80 la sută din valoarea totală a achiziţiei, în termen de 60 de zile, aşa cum este prevăzut la art. 19 alin. (1) din Ordonanţă”, se precizează în răspunsul transmis de ministerul Apărării.

Afacere Gepard

Ministerul Federal al Apărării din Germania și Ministerul Apărării Naționale au semnat în 1998 un memorandum prin care Armata Română primea gratuit sistemele antiaeriene Gepard, scoase din uz de armata germană. Pentru această “pomană” nemțească, ministerul Apărării a negociat cu firma Krauss Maffei Wegmann repunerea în funcțiune a blindatelor. Pentru început a plătit șapte milioane de mărci, apoi aproximativ 20 de milioane euro. În 2006, s-a semnat un nou memorandum pentru transferul de echipamente militare pentru Gepard în valoare de 2,2 milioane euro. Ulterior a fost semnat un alt contract în valoare de 15,4 milioane euro pentru îmbunătățirea sistemului Gepard. În total s-au plătit peste 43 de milioane euro. Pentru ca afacerea să fie și mai spectaculoasă, compania germană Krauss Maffei Wegmann a donat Armatei Române trei bilndate de evacuare – reparații fabricate în anul 1968, în contul unor obligații de offset.