Armele Vulturilor, refuzate de nemți

Armata română a cumpărat pentru trupele sale de elită arme ineficiente germane. În timp ce Ministerul Federal al Apărării de la Berlin le consideră fără viitor pentru Bundeswehr, Ministerul Apărării Naționale din România a cheltuit 355.000 de euro pe 164 pistoale mitralieră care ratează pe deplin ținta.

Soldați ai Brigăzii 6 Operații Speciale „Mihai Viteazul”

Vulturii, militarii trupelor speciale ale armatei române, echivalentul Beretelor Verzi din armata americană, fac parte din Brigada 6 Operații Speciale „Mihai Viteazul” de la Târgu Mureș. La fiecare paradă militară la care iau parte, aceștia își etalează armele din dotare, pistoalele mitralieră Heckler & Koch G 36. Acest pistol mitralieră este arma de bază a Bundeswehr, armata germană, dar din 2010 locul acestei arme în dotarea trupelor germane a fost pus la îndoială din cauza faptului că țeava se supraîncălzește atunci când este folosită intens.

355.000 de euro pe arme ineficiente

Armele Heckler & Koch G36 au fost achiziţionate în urma unei licitații restrânse de Ministerul Apărării din România în 2004 și 2005 prin Departamentul pentru Armamente în ale cărui atribuții intră achiziţiile de armament, tehnică militară şi muniţie. Oficialii români au refuzat să precizeze pentru CRJI cine au fost competitorii Heckler & Koch. În 2004 și 2005 au fost achiziționate câte 82 de arme. Valoarea contractului din 2004 este de 147.346 euro, ceea ce înseamnă 1.797 euro/armă, iar cea a contractului din 2005 este de 193.550 euro cu un preț/armă de 2.360 euro, prețuri destul de mari.

Detaliu G 36 K

În perioada în care s-au încheiat aceste contracte, miniștrii Apărării au fost Ioan Mircea Pașcu și Teodor Athanasiu. În prezent, Departamentul pentru Armamente al Ministerului Apărării Naționale este condus de Gabriel Beniamin Leș care a venit în această funcție de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Satu Mare. Leș a fost numit în această funcție în octombrie 2015 la propunerea lui Mircea Dușa, fostul ministru al Apărării. Leș a dovedit încă de timpuriu că are abilități manageriale și organizatorice, el reușind performanța să fie, conform propriului CV, asociat unic al unei firme în 1992 pe când când era în clasa a X-a. Conform Registrului Comerțului, firma a fost înființată în 2003.

Diferența dintre cele două contracte consta în faptul că armele au fost cumpărate cu accesorii și configurații diferite. Cele mai utilizate variante ale acestui pistol mitralieră sunt G 36 K (k –kurz, adică scurt în limba germană) și G 36 C, ultima fiind varianta cu țeavă scurtă a G 36 K. Contractul din 2004 prevedea ca pistoalele mitralieră să fie livrate pe 30 aprilie 2005, dar termenul de livrare s-a decalat cu trei luni, conform unui act adițional. Abia în 2006 Ministerul Apărării a încheiat un contract pentru achiziţia unor accesorii suplimentare necesare utilizării acestor tipuri de arme: 300 de încărcătoare şi 82 de dispozitive de încărcare rapidă. Valoarea acestui ultim contract a fost de în valoare de 14.418 euro. Prețul unui încărcător variază între 29.95 și 79.95 de dolari, însă din fotografiile făcute la paradele militare se poate observa că Vulturii folosesc încărcătoarele cu prețul cel mai mic.

„Heckler and Koch G 36, așa cum este acum fabricată, nu are niciun viitor în armata germană”, a declarat presei ministrul federal al Apărării în aprilie 2015. Această declarație a fost una surpinzătoare având în vedere că armata germană are în dotare aproape 177.000 de asemenea pistoale mitralieră, arma standard de peste 20 de ani a infanteriei. Declarația Ursulei von der Leyen, ministrul federal al Apărării, venise în urma unui raport legat de funcționarea G 36 în timpul luptelor intense din Afganistan. În Germania a existat timp de cinci o aprigă dezbatere asupra acestui subiect. Totul a început în aprilie 2010 în urma dezastrului militar german din nordul Afganistanului.

Defect din fabricație

În urma unei ambuscade de lângă cartierul general german din Kunduz, 32 de militari s-au luptat timp de nouă ore cu talibanii. Folosirea intensivă a armelor a cauzat supraîncălzirea acestora și i-au forțat pe germani să se retragă. Trei soldați au fost uciși și mai mulți răniți. Imediat după acest acest incident primul raport din 2012 a arătat că țeava se supraîncălzește, făcând dificil doborârea țintei de la 100 de metri, iar la 200 de m arma devine ineficientă. Ulterior, un alt raport din februarie 2014 a arătat că vina pentru supraîncălzire este a muniției, deși unii experți au negat acest fapt. Totuși, în iunie 2014 Ministerul Federal al Apărării a oprit temporar o nouă comandă de 34 de milioane de euro din cauza temerii legate de acuratețea armei.

Trei soldați germani au fost uciși la Kunduz

Tocmai de aceea s-a cerut un nou raport, dar s-au făcut trei, două efectuate de instituții din subordinea statului german și unul de un institut independent. Rezultatul a fost că problema este de designul armei făcut astfel încât aceasta fie mai ușoară. Conform Reuters, la o distanță de 200 de m, glonțul are o abatere de 50 de cm, iar la 500 de m abaterea este de șase m, ceea ce înseamnă că soldații germani prinși în ambuscada de la Kunduz nu aveau practic nici o șansă să-și doboare adversarii.

Deutsche Welle a publicat un articol în care expunea punctul de vedere al Ministerului german al Apărării. Disfuncționalitatea este cauzată de polimerul compozit din care este fabricat dispozitivul care susține țeava armei. La o temperatură de 23 de grade Celsius acesta începe să se înmoaie și nu poate să mai susțină țeava. Multe dintre componentele armei sunt făcute din plastic. Este suficient să folosești două încărcătoare, adică 60 de gloanțe, pentru ca țeava să se încălzească astfel încât să nu mai existe acuratețe în ceea ce privește ținta.

Abaterea G 36 la 30 de grade Celsius

În lume G 36 K și G 36 C sunt folosite în special de poliție. 23 de țări și-au dotat trupele de poliție cu acest pistol mitralieră. În afară de România, cele două variante ale G 36 sunt folosite trupele speciale din armata sau marina a 13 state: Albania, Indonezia, Iordania, Malaezia, Norvegia, Portugalia, Coreea de Sud, Serbia, Slovacia, Spania, Suedia, Thailanda și în Marea Britanie de SAS. G 36 se mai află în dotarea contingentele croate din operațiunile internaționale, a armelor din: Franța, Kurdistanul irakian, Letonia, Liban, Lituania, Mongolia, Muntenegru, Filipine, Arabia Saudită, Spania, Thailanda și Uruguay.

Germania este al treilea mare producător de arme din lume, Heckler & Koch contribuind substanțial la acest statut. Firma producătoare a G 36 a negat acuzațiile conform cărora dispozitivul din plastic care susține țeava cauzează lipsa acurateții în ceea ce privește ținta și a acuzat faptul că supraîncălzirea este cauzată de stratul protectiv aplicat pe țeavă de către armată înainte de a fi folosită în luptă.  Cu toate acestea, Heckler & Koch admite că arma nu a fost construită pentru lupte îndelungate. Până acum, Vulturii nu au avut ocazia să-și încerce armele în luptă așa cum au făcut-o nemții la Kunduz, dar ministerul român al Apărării ar fi trebuit să fie la curent cu deficiențele armei.