Cui i se cântă prohodul, domnule general Oprea?

Afacerea Gabriel Oprea rămâne de actualitate și după demisia din guvernul Ponta a fostului vicepremier și ministru de interne. Vă prezentăm noi elemente din trecutul tulbure, afacerile controversate și structurile de influență din spatele generalului cu patru stele, care până deunăzi a părut un politician intangibil.

În multe dintre afacerile sale Gabriel Oprea a folosit și folosește interpuși. Unul dintre cei băgați la înaintare este chiar fratele său mai mic. L-am contactat pe Daniel Oprea cu lista societăților în care l-am găsit acționar, singur sau alături de fratele mai mare. Mezinul habar n-are care mai e situația firmelor în care a fost folosit. Daniel Oprea, fost ospătar în regimul comunist, locuiește în blocul T1 din Calea 13 Septembrie 137, la doi pași de Centrul Civic al Capitalei. Această clădire e printre primele afaceri majore ale lui Gabriel Oprea, în 1992. ”Fratele meu a făcut blocul, mai multe nu știu. Eu eram căsătorit cu prima soție în perioada aia, stăteam la Constanța”.

Daniel Oprea, fratele lui Gabriel Oprea

Gabriel Oprea a preluat scheletul de beton al imobilului profitând de HG 442/1991 “privind unele măsuri pentru finalizarea construcțiilor începute și neterminate până la data de 1 iulie 1991”. Pentru realizarea proiectului de finisare el a înființat firma Gage (asociație de locatari), co-patronată egal alături de Remus George Stănculeanu. De reținut că Oprea era încă ofițer activ de justiție militară în 1992, când a inițiat afacerea, perioadă în care nu exista incompatibilitate, prin lege, pentru angajații MApN. În 1993, Oprea a semnat pentru recepția lucrării la tronsonul T1B, în calitate de președinte al Asociației de locatari Gage.  Din procesul verbal de recepție aflăm și unul dintre secretele afacerii. Antreprenorul care predă imobilul finisat este UM 02383, reprezentată de col. Nicolae Miulescu. Soldații acestei unități militare aveau experiență în construcții, de pe șantierul ceaușist al Casei Poporului. Deci, Gabriel Oprea a primit un ajutor ”special”, mână de lucru și materiale militare, de la camarazii din armată. Locatarii vechi din blocul T1  își amintesc încă de constructorii în uniformă, iar dovezile trecerii lor  se văd și acum: toate țevile ce traversează clădirea sunt izolate cu material militar de camuflaj.

Semnătura lui Gabriel Oprea pe recepția blocului T1, alături de col. Miulescu

Al doilea gheșeft al lui Gabriel Oprea vine din partea justiției. Contractul de asociere 1096/1992, dintre Asociația Gage și Primăria Capitalei (prin RA Imobiliara), prevedea ca  firma lui Oprea să finalizeze construcția pe speze proprii și să achite anual, timp de 25 de ani, taxa de concesiune de 217.000  lei, a imobilului T1B.  Numai că Gage a contestat taxa în instanță, iar sentința civilă 1987/1994 a constatat nulitatea absolută a clauzei cu taxa. Astfel, Gabriel Oprea și-a făcut rost aproape gratis de o scară de bloc cu 36 de apartamente, pe care le-a vândut. O beneficiară de apartament este chiar cea care a reprezentat Gage în instanță, Mirela Lupașcu, alături de soțul său, judecătorul proaspăt pensionat de la Curtea de Apel București, Dan Lupașcu. Cei doi și fiul lor, Mihai figurează cu adresa în scara T1B.

Documentul prin care Oprea scapă de taxa de concesiune a blocului T1

Așadar, schema de afaceri de la tronsonul T1B s-a repetat și la scara T1C. În toată această schemă Gabriel Oprea s-a combinat cu alte două persoane influente: Lucian Mitrache și Apostol Bologa. Ambii ocupau posturi cheie la regia de electricitate a vremii, actualul ENEL. Bologa este și acum șef Birou Proiectare și Construcție Înaltă Tensiune la ENEL. El spune că drept răsplată pentru contribuția sa la business ”și-a oprit 2-3 apartamente”. Ca și ceilalți participanți la afacere, mai puțin fratele lui Gabriel Oprea. Când aude despre Bologa, mezinul Oprea e vădit deranjat ”Mă întrebați de Bologa, duceți-vă la el! Bologa are bani, eu nu am bani”. Frustrarea crește când îi repetăm că el nu s-a îmbogățit, deși a fost inclus în afacerile lui Gabriel Oprea. S-a ales doar cu un apartament și un magazin modest de mezeluri, la parterul blocului T1. ”Gândiți-vă logic, eu dacă făceam milioane de lei, stăteam în rahatul ăsta de magazin? Multă lume crede că, dacă ești fratele cuiva, implicit ai niște favoruri. Favorul pe care îl am eu acum este că vând mezeluri, care nici alea nu se mai vând. Îmi pare rău că nu m-am băgat cu ei, m-aș fi bucurat să am 10 milioane de euro, să dau cu subsemnatul și să bag banii în buzunar”, zice mezinul Oprea cu năduf.

Blocul T1, Calea 13 Septembrie, prima mare afacere a lui Gabriel Oprea. La parter se afla magazinul de mezeluri al fratelui sau, Daniel Oprea

Fruntaș între generali

Își amintește totuși că a fost într-o companie selectă, la una dintre firmele unde era acționar. La firma Investigații și Securitate Omega, înființată în noiembrie 2006, mezinul Oprea avea cel mai mic grad militar (fruntaș) dintre acționari, într-o constelație de generali: Gabriel Naghi, general cu trei stele și fost director al Serviciului de Pază și Protecție, un om fidel ex-președintelui Ion Iliescu; fostul director al SRI, generalul Radu Timofte, numit de Ion Iliescu; Vasile Stanciu, general SRI cunoscut de fostul președinte Traian Băsescu în Belgia, unde se afla în misiune; Adrian Marius Marin, fiul fostului adjunct SRI, generalul Ionel Marin.

”Ne cunoșteam, beam șprițuri împreună”, spune Daniel Oprea despre ceilalți iluștri acționari ai firmei Omega. Băutele se petreceau, desigur, în localul deținut de frații Oprea, în vecinătatea blocului T1, din zona 13 Septembrie-Trafic Greu. Firma de investigații n-a obținut licența de funcționare, precizează Gabriel Naghi, care spune că acum nu mai are nici o legătură cu familia Oprea.

“Gabi Oprea a fost, înainte de a intra în relaţii foarte bune cu un influent grup de afaceri – şi îl cunoaştem amândoi foarte bine – un ofiţer de intendenţă. Se ocupa de conserve şi chiloţi. După ce şi-a găsit prietenii potriviţi, din patron de cârciumă de pe Trafic Greu a devenit şef de agenţie (sigur la Rezervele Statului, că era interesant), prefect, ministru al Administraţiei Publice şi Internelor.
Corelativ a luat multe stele de general fără să fi fost niciodată pe un teatru de operaţiuni, a devenit şi profesor universitar doctor, conducător de doctorat, un fel de lumină a ştiinţei militare româneşti”. Este o afirmație mai veche a actualului șef al Cancelariei Prezidențiale, Dan Mihalache, omul de încredere al președintelui Klaus Johannis.

Despre trecerea lui Gabriel Oprea pe la șefia Rezervelor Statului vom scrie într-un articol separat, în care vom trata modul în care statul a achiziționat și gestionează apa grea produsă de RAAN Turnu Severin, companie aflată în lichidare.

Despre grupurile din spatele generalului Oprea am scris aici, unde demonstrăm amestecul fățiș în justiție, pentru protejarea înalților ofițeri justițiabili, mai ales din serviciile de informații.

Cine îi ține spatele lui Oprea

Unul dintre cei care se declară afectați de influența lui Oprea în justiția militară este colonelul (r) Doru Paraschiv, forțat să plece din Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA). Paraschiv a reclamat penal un abuz în serviciu al șefului său, generalul Marian Hăpău, plângere respinsă de magistratul militar Cezarian Buga, la Curtea Militară de Apel. Buga a primit dosarul lui Paraschiv în urma încălcării procedurilor, fapt constatat și de Inspecția Juridică.

În plângerea nr.11/VIII-1/2015,  adresată Direcției Naționale Anticorupție, Paraschiv își analizează cauza pe baza experienței de ofițer de contrainformații. El spune că judecătorul Buga trebuia să se abțină de la soluțoonarea dosarului, din cauză că este prieten cu reclamatul general Hăpău și ambii fac parte dintr-un grup de influență. ”I-am văzut adesea împreună, inclusiv în alte anturaje, alcătuind un pol de putere și influență, structurat în jurul fostului ministru al apărării, Oprea Gabriel. Din același grup fac parte Botoș Ilie (secretar de stat la Ministerul de Interne), Hăpău Marian, Vasilache Ion (șeful Secției Parchetelor Militare), Alexandru Ion (șeful Secției Militare a DNA)”.  Colonelul Paraschiv consideră de notorietate faptul că Gabriel Oprea cultivă asiduu magistrații militari, pentru a realiza coeziunea grupului, recompensa fiind avansarea în grad a acestora, uneori prin sfidarea procedurilor și legilor militare.

Oprea a comandat numai mici și bere

Gabriel Oprea însuși a ajuns general cu patru stele prea rapid și nejustificat, poziție susținută de foști colegi sau profesori ai săi, de la Școala Militară din Sibiu.

“Când am terminat școala militară, am fost avansați toți în gradul de locotenent. Gabriel Oprea a avansat mai mult în rezervă, decît în activitate. E strigător la cer ce se întâmplă, să iei mai multe grade în rezervă decât în activitate, nu se poate. Gabriel Oprea a avut condiții speciale, de a avansat așa de repede”, explică Alexandru Bucur, coleg din promoția 1983. El adaugă că un militar normal, avansat la termen, poate deveni colonel după 45 ani.

Ioan Părean, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, l-a avut elev pe Gabriel Oprea. “Intendența era o armă de la care nu prea se putea avansa. Gabriel Oprea a sărit peste câteva etape, până la gradul de general cu patru stele. Cum era avansat dintr-o funcție politică în alta, gata, mai obținea un grad. A fost șef peste unitățile de cazare de la mare,  ale armatei, la Cap Aurora, Topaz, Zefir etc. La viața lui a comandat numai mici și bere, nu a comandat nici o structură”, spus Ioan Părean.

Ioan Părean mai spune că Gabriel Oprea, prin structurile de la centru, a vrut să înscrie în masă în UNPR, partidul său, cadrele militare în rezervă. Părean a refuzat oferta generalului Oprea.

Față și verso carte de vizită folosită de Gabriel Oprea în perioada sa de businessman

Există două chei de decriptare a afacerilor și acțiunilor generalului Oprea. Una este Loredana Radu, cunoscută ca ”avocata lui Victor Ponta”. Ea a primit contracte legate de formațiunile politice (USL, PSD, UNPR) și cercurile de afaceri din jurul lui Ponta și Oprea, dar și din zona de influență a fostului cuplu Elena Udrea-Dorin Cocoș. Loredana Radu îl reprezintă și pe un alt afacerist anchetat de DNA, Dumitru Bucșaru. Între altele, acesta patronează complexul rezidențial Green City, aproape de București. La adresa legăturilor dintre Bucșaru și Oprea apar acuzații grave, într-o sesizare trimisă ANAF de către avocata Diana Croitoru, în care aceasta reclamă numeroase ilegalități legate de averea generalului. Acuzațiile se referă la tranzacționarea a opt vile din Green City, prin intermediul avocatei Radu. Nu vom face publice aceste acuzații, până la obținerea unor probe solide. Cert este că Loredana Radu deține (împreună cu soțul), cel puțin două imobile alăturate, în Green City, comuna 1 Decembrie 1918, pe strada 21, la numerele 32 și 34.

Vilele avocatei lui Oprea din Greencity

Relația dintre Loredana Radu și Gabriel Oprea este una foarte apropiată. Avocata Radu a devenit doctor în științe militare cu o lucrare controversată, sub coordonarea lui Gabriel Oprea, suspectat și el de plagiat. Mezinul Daniel Oprea recunoaște că există o relație de rudenie cu Loredana Radu, dar evită să spună exact care e gradul.

Despre averea de patru stele a generalului Oprea s-a mai scris, dar vom puncta doar două aspecte. În plângerea formulată de avocata Diana Croitoru către ANAF se menționează că Gabriel Oprea nu a declarat veniturile din dobânzi la conturile ING Bank. În declarația de avere din luna mai 2005, acestea depășeau 500 mil.lei. A doua chestiune se referă la datoriile generalului Oprea către fisc. Potrivit informatiilor furnizate de ANAF, Oprea datora în 2009 circa 3.000.000 euro, reprezentând TVA neachitat pentru tranzacțiile imobiliare din perioada 2006-2008.

În fine, a doua cheie a lui Gabriel Oprea este fosta sa cumnată, Mărioara. Căsătorită cu fratele Daniel Oprea, ea a fost condamnată inițial la 10 ani de închisoare pentru delapidare și înșelăciune în dauna Construcții Feroviare Brașov. Apoi i s-a schimbat încadrarea pedepsei, i s-a redus condamnarea și a fost eliberată condiționat. Din august 2015, Mărioara Oprea este nici mai mult, nici mai puțin decât directorul offshore-ului din Maresa Britanie, Georges Jugan.

Fosta cumnată a lui Oprea a contribuit la ”transferarea” către general a afacerilor profitabile ale suedezului Julian Rosengren, fost partener de afaceri al lui Oprea. Julian sau Iulian Drulea, în variantă românească, este cel care a adus tehnoredactarea pentru presă și Apple în România, fondator al firmelor Delta Design și RCS SA. Din cauza lui Oprea, el a ajuns la închisoare, iar după ispășirea a peste doi ani a devenit singurul cetățean român expulzat din țară, la eliberare. Odiseea lui o puteți consulta aici.

Rosengren a revenit în decembrie 2015 în România, decis să-și recupereze bunurile. El a avut a avut deja o întâlnire istorică cu Daniel Oprea, înainte de Crăciunul trecut, la mahazinul de mezeluri din celebrul bloc T1. Apariția lui Rosengren a agitat apele. Unul dintre foștii parteneri ai lui Oprea, în afacerea T1, l-a contactat pe Rosengren pentru a-i propune o înțelegere amiabilă, referitor la spațiile deținute în imobilul respectiv, ca sediu al uneia dintre companiile cetățeanului româno-suedez.

Julian Rosengren și fratele lui Gabriel Oprea

(La realizarea acestui material au contribuit și Petru Zoltan, Elena Stan, Lavinia Râpeanu și Filon Stan)