Engie și-a tras secretar de stat PSD

Tehnocrații lui Cioloș nu sunt chiar atât de tehnocrați. O firmă franțuzească din domeniul gazelor naturale a scos din buzunar un membru PSD pentru Ministerul Energiei.

Oamenii aduși de premierul Dacian Julien Cioloș nu sunt chiar atât de tehnocrați pe cât s-ar crede. CRJI a scris despre ministrul Economiei, Costin Borc. În timp ce îndeplinea funcția de director al Lafarge, firma era amendată pentru inițierea unui cartel al cimentului. Acum o altă firmă franțuzească, de data asta din domeniul gazelor naturale, își pune un om, membru PSD, la Ministerul Energiei.

Aristotel Marius Jude a fost numit la data 11 decembrie 2015 în funcția de secretar de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. Interesant este faptul că tehnocratul politician al lui Dacian Julien Cioloș pierde considerabil la salariu pentru a avea un loc călduț în administrație. De ce ar fi acceptat Aristotel Marius Jude să plece din funcția de administrator al AMGAZ SA, unde fusese numit în aprilie 2013 pentru un mandat de patru ani?

În slujba patriei și a poporului

AMGAZ este deținută de Gaz de France (GDF) International SA cu 65% și de Societatea Națională de Gaze Naturale ROMGAZ, deținută de statul român cu 35%. Gaz de France International SA este o subsidiară a GDF Suez, companie care și-a schimbat numele în Engie, una dintre cele mai mari firme furnizoare de gaze naturale din România și nu numai. Amgaz se ocupă cu înmagazinarea gazelor naturale.

Conform ultimei declarații sale de avere, Aristotel Marius Jude avea în 2012, pe când era consilier manager al ROMGAZ, venituri totale de 182.392 de lei, adică aproximativ 40.000 de euro. Un secretar de stat nu are mai mult de 10.000 de euro anual. Născut în 1977, Jude era deja reprezentantul ROMGAZ în AMGAZ la numai 30 de ani, într-o perioadă în care cea din urmă firmă era implicată în mai multe scandaluri.

În timp ce își făcea de lucru ca reprezentant al firmei statului, AMGAZ era deținută de două off-shore-uri, o firmă americană anonimă și Infochem International. Firma americană și cele două companii off-shore aveau ca mandatar chiar Infochem, reprezentattă și deținută de Horia Roșu, nimeni altul decât fostul consilier al lui Dan Ioan Popescu, fost ministru PSD al Economiei și Industriilor. Tot conform ultimei declarații de avere, Aristotel Marius Jude era vicepreședinte PSD, organizația Mediaș.

Aristotel este membru PSD

Numele lui Aristotel Marius Jude a apărut și într-un scandal legat de asocierea dintre ROMGAZ  și o firmă americană obscură înregistrată în Delaware în vederea concesionării unor perimetre de gaze naturale, afacere păguboasă pentru statul român.

Combinații politice

În decembrie 2014, Curtea de Apel București a decis confiscarea a aproape 900.000 de lei din averea lui Dan Ioan Popescu, deși Înalta Curte de Casație și Justiție decisese ca 4.000.000 să fie confiscați pentru că fostul ministru nu putea să-și justifice averea.

GDF a cumpărat acțiunile AMGAZ de la firmele controlate de Horia Roșu. În aprilie 2007, înainte ca firma franceză să preia AMGAZ și în timp ce Jude era reprezentantul ROMGAZ, trei administatori ai AMGAZ și-au dat demisia: Michael Einik care era și președintele Consiliului de Administrație, Peter Braun și Frank  Barton Sidles II, ambii membri în consiliu. Primul a fost printre altele și diplomat american. Peter Braun a fost implicat în mai multe scandaluri imobiliare sau din domeniul energiei. În 2007, pe când Braun pleca din AMGAZ, el avea deja o altă firmă AMGAZ Furnizare.

Influenţa lui Braun în lumea politică și economică era și dată de partenerul său din societatea AMGAZ, Frank Barton Sidles II, care a fost asociat cu Theodor Stolojan într-o firmă din Pitești. Stolojan a fost premier și fost președinte al Senatului, al doilea om în stat, între 2000 și 2008 și desemnat premier de Traian Băsescu, dar s-a răzgândit cedându-i locul lui Emil Boc.

Energie la „Doi ș-un sfert”

În 2007, CRJI publica articolul: „Vulpea junior – majorat la 30 de ani”, o radiografie a carierei în afaceri a lui Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, zis Vulpea, fostul șef al „Doi ș-un sfert”, actualmente Departamentul de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului de Interne.

Debutul juniorului în afaceri a fost cu atât mai interesant cu cât noii săi asociați erau importanți oameni de afaceri. Dintr-un absolvent de drept trecut prin locuri de muncă anonime, Alin Ardelean a ajuns, cu puțin înainte de plecarea Vulpii senior de la Interne, să preia afaceri ale unui grup format din foști premieri, foști parlamentari, afaceriști din domeniul energiei sau alte domenii strategice, precum și din imobiliare.

Alin Ardelean a fost asociat și în Amgaz Furnizare, o companie implicată în afaceri de anvergură cu societățile de stat din domeniul gazelor naturale. Înainte de a intra în portofoliul fiului lui Virgil Ardelean, compania Amgaz Furnizare SRL a aparținut lui Peter Braun, om de afaceri implicat în privatizarea ALRO Slatina. În companie, alături de Braun, a mai fost asociată Gabriela Popenici, o apropiată a lui Dorin Iacob, fost consilier al lui Traian Băsescu.

Peter Braun s-a implicat și pe piața imobiliară din București unde a cumpărat mai multe drepturi litigioase de la diferite persoane, însă cea mai bună afacere a fost achiziționarea de la o bătrână, cunoscută drept ”milionara din bordei”, a unui teren de lângă Parcul Herăstrău, evaluat la 15 milioane de euro. ”Gașca Nordului” a fost numele dat de presă afaceriștilor care orbitau în jurul acestei afaceri imobiliare.

Peter Braun mai este legat și de Gheorghe Chealfă, un apropiat al lui Corneliu Iacubov, condamnat definitiv în dosarul devalizării RAFO Onești, și a fost descris de presa locală ca fiind lider al lumii interlope din Bacău. Numele lui Chealfă apare și într-o afacere controversată legată de Centrala Nuclearelectrică (CNE) de la Cernavodă.