Iluminatul public, electrizantul politicienilor

Serviciul de iluminat public din România, o piață unde se învârt zeci de milioane de euro pe an, nu respectă minime condiții concurențiale.

Primăriile plătesc sume exorbitante pentru iluminatul public

Serviciul de iluminat public din România, o piață unde se învârt zeci de milioane de euro pe an, nu respectă minime condiții concurențiale. Contractele de cesiune a acestui serviciu ar trebui să se încheie, potrivit normelor europene, pe o perioadă de maximum cinci ani. Regula aceasta nu se aplică însă și în Romania, unde această perioadă depășește și 20 de ani. În plus, diferența dintre prețurile plătite de autoritățile publice  pe kilometrul de rețea de iluminat public este și de șase ori mai mare dacă comparăm cele mai multe orașe deși  licitațiile sunt câștigate de aceleași firme.

Firme cu licența expirată

Piața serviciului de iluminat public din România înseamnă în prezent 92 de operatori licențiați, conform statisticii oficiale a Autorității Naționale pentru Reglementarea Serviciului Comunitar (ANRSC), din care puțini sunt operaționali. Există cazuri în care acest serviciu este prestat de firme care au licență expirată, exemplu fiind societatea care asigură iluminatul public în localitatea băcăuană Dărmănești. Constal Electric SRL are licența expirată din anul 2013.

Durata unui contract de concesiune diferă radical numai la nivelul municipiilor mari din țară, de la 12 ani în Iași, la 25 de ani în Arad. Calculul redevenței este și el expresia unei lipse de uniformitate, a unei formule obiective și transparente de calcul a beneficiilor autorităților publice de pe urma operării serviciului. Așa s-a ajuns ca redevența să varieze de la puțin este 6.500 de lei pe an, cât încasează municipalitatea din Oradea, la 10.000 de lei pe an, la Targu Jiu, sau la 110.000 de lei, la Alba Iulia. Conform unui raport întocmit de Institutul de Politici Publice.

Primăriile plătesc, dar nu știu exact ce plătesc

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) supraveghează func­ţionarea sistemelor de iluminat public şi face, conform legii, controale de eficienţă energetică la municipii în teren. „În prezent există situaţii unde primăria plăteşte iluminatul, dar nu ştie exact ce plăteşte, nu are un mecanism de control. Este important ca municipiile să preia în gestiune toate elementele sistemului de iluminat public prin contracte şi să existe clauze clare cu obligaţiile concedentului şi ale concesionarului”, a declarat pentru CRJI Eugen Bujoreanu, director al Direcţiei Generale de Control ANRE.

În proporţie de 60%, serviciul de iluminat public este concesionat, iar piața a fost împărțită între doi mari jucători: Luxten Lighting Company și Flash Lighting Services. Prima operează acest serviciu în 8 municipii: Brăila, Constanţa, Deva, Drobeta Turnu Severin, Iaşi, Oradea, Piatra Neamţ, dar și în Timișoara, prin firma AEM SA, unde gasim aceeiași acționari ca la Luxten: Olimpia Moica, Ionel Pepenică și Claudiu Nicolae Rădulescu, des intâlniți și în topurile milionarilor români. Cea de-a doua asigură iluminatul public în 8 municipii: Alba Iulia, Botoşani, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Iaşi și Tulcea. Firma a încheiat anul 2014 cu un profit de peste doua milioane de lei, la o cifră de afaceri de 41 de milioane de lei, în creștere față de anul 2013, când a înregistrat un profit de 1, 46  milioane de lei, la o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de lei.

Politicul face legea

Luxten a încheiat anul 2014 cu un profit de aproape 39 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de 202 milioane de lei, în creștere față de anul 2013. Atunci a înregistrat un profit de 36 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de aproape 186 de milioane de lei. Compania este abonată la bani publici de mulți ani, însă lovitura pe piața serviciilor de iluminat public a dat-o în anul 1997 când a obținut contractul cu Primăria Capitalei, parafat de fostul primar general Viorel Lis. Contractul a fost menținut de Traian Băsescu, Adrian Videanu și de Sorin Oprescu, ultimul prelungind înțelegerea în 2012.

Luxten s-a aflat și pe lista “băieților deștepți” din energie, după ce a cumpărat energie ieftină de la Hidroelectrica. Succesul contractelor bănoase a atras în rândul angajaților săi și nume sonore, precum Vasile Blaga, fost ministru al Internelor, dar și fiica cea mică a președintelui Traian Băsescu, Elena Băsescu. Europarlamentarul, mezina familiei fostei familii prezidențiale, a încasat în 2008 un salariu de 7.000 de lei lunar, fiind angajată cu jumătate de normă, pe post de economist. Relațiile Elenei Băsescu au rămas strânse cu foștii săi colegi de muncă, chiar și după patru ani de la plecarea sa din firmă. Dovada a apărut în presă, când mai mulți angajați Luxten au ajutat-o pe fata președintelui să se mute în casă nouă. Aceștia au descărcat mobilă din mașina firmei şi au dus-o în vila în care s-a mutat Elena Băsescu, în anul 2012.

Luxten Lighting, firmă transpartinică

Celebră este și prietenia dintre acționarul majoritar al firmei, Claudiu Nicolae Rădulescu, cu fostul ministru al Industriei, Dan Ioan Popescu. Cei doi erau colegi de partid, pesediști convinși, dar și parteneri în afaceri, Dan Ioan Popescu vânzându-i lui Rădulescu toate afacerile sale atunci când a devenit ministru. Primarul general Sorin Oprescu, reținut de DNA pentru luare de mită, nu numai că nu a verificat contractle Primăriei Capitalei cu Luxten, ci a și făcut afaceri cu un alt asociat al acestei firme. Oprescu anunța cu surle și trâmbițe că va rezolva problema câinilor maidanezi prin crearea unui oraș al câinilor fără stăpân în localitatea Uzunu din judeţul Giurgiu. Proiectul de 100 de milioane de euro a fost ridicat de câțiva prieteni de-ai fiului său, ajutați chiar de fiul celuilalt acționar de la Luxten, Ionel Pepenică. Firma lui Pepenică, Marco Vet, trebuia să se ocupe de partea medicală și de hrana pentru miile de maidanezi din adăpost.

Lumina din afacerile lui Radu Mazăre

Celălalt gigant de pe piața serviciului de iluminat public este, așa cum am precizat, Flash Lighting Services. Unul dintre acționarii acesteia este Bogdan Gabriel Sandu, apropiat al fostului edil al Constanței, Radu Mazare. Cei doi sunt în prezent cercetați într-un dosar legat de retrocedări ilegale, alături de fostul prefect de Constanța, Nicușor Constantinescu, și de fostul acționar al lui Dinamo, Cristian Borcea, aflat în detenție într-un alt dosar.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan, plajă şi faleză din municipiul Constanţa. Faptele grupului au adus un prejudiciu statului român estimat de procurori la peste 114 milioane de euro. Consiliul Concurenței admite că pe piața serviciului de iluminat public nu se respectă nici cele mai mici reguli în ceea ce privește concurența.