Camera Deputaților votează prin offshore

O controversată firmă va asigura echipamentul IT pentru Camera Deputaților. Avitech din Voluntari va furniza un sistem integrat de conferință, vot electronic, sonorizare, traducere simultană, comunicații audio, video și date. Contractul valorează 1,9 milioane de lei fără TVA.

Avitech livrează echipamente IT și are ca asociați trei societăți offshore din Cipru: Avitech Overseas Co LTD (60%), Eaglelink Corporation Limited (14.96%) și Zonix Investments Limited (25,04%). Cele trei firme au sediul în Nicosia, Cipru, la aceeași adresă. Avitech este abonată la contracte cu statul, singură sau în consorțiu cu alte firme, dar și implicată în scandaluri financiare. În februarie 2015, DNA a percheziționat sediul firmei din Voluntari, simultan cu descinderea la 2K Telekom, firmă deținută de Alexandru Ghiță, fratele parlamentarului Sebastian Ghiță. 2 K Telecom e cercetată într-un dosar de corupție pentru fapte săvârșite în anul 2013 legate de licitația Ministerului Educației pentru proiectul ”Internet în școala ta”, finanțat cu 120 milioane de lei din fonduri europene.

Tot bani europeni a primit Avitech în august 2015 în urma contractuuil atribuit de Poliția de Frontieră pentru echipamente IT de securizare a graniţei comune dintre România şi Bulgaria. În 2008, aceeași Avitech contractează direct de la Consiliul Local Slatina, la inițiativa  primarului Darius Vâlcov, lucrările de modernizare a cinematografului Alutus Slatina. Vâlcov a fost numit ulterior ministru de finanțe și este acum anchetat de DNA.

De succesul controversat al firmei este responsabil administratorul Anton Roescu, un anonim în afaceri. El îl reprezintă pe la fel de discretul președinte Avitech Overseas, israelianul Silvio Vitenstein. Acesta e fondatorul  XOR IT Systems, firmă care şi-a adjudecat în 2012 licitaţia pentru softul de verificare a referendumului de demitere a preşedintelui Băsescu. Într-o interpelare din martie 2015, deputatul Mircea Cazan a dezvăluit că în spatele lui Vitenstein se află același Sebastian Ghiță, al cărui frate deține 2 K Telekom, firma anchetată alături de Avitech.