Ministrul propus la Economie, șef al cartelului cimentului

Premierul desemnat Dacian Cioloș l-a propus pe Costin Borc pentru posturile de vicepremier și ministru al Economiei, Comerțului și Turismului. Borc este un personaj controversat, compania al cărei director era fiind amendată pentru inițierea unui cartel al cimentului.

Costin Grigore Borc a fost în perioada 2002 – 2006 director general și administrator al Lafarge Agregate Betoane. În mandatul său de administrator, Lafarge a inițiat în România cartelul cimentului care a funcționat în perioada 2000-2004, fapt pentru care compania a și fost amendată de Consiliul Concurenței cu 10 milioane euro.

Înainte de a fi pe lista lui Cioloș, Costin Borc era CEO la Lafarge România și a devenit cunoscut în perioada 1998 – 1999 ca șef de cabinet al fostului premier Radu Vasile. După ce a devenit notoriu în politică, Borc a plecat în Statele Unite ale Americii unde și-a început activitatea ca manager de proiect în cadrul grupului Lafarge. În 2002 a fost trimis în România ca director general al filialei Lafarge Agregate Betoane, el fiind numit și administrator al companiei așa cum reiese din actul constitutiv societății.

În 2005, Consiliul Concurenței a anunțat, în urma unei investigații, că pe piața românească a funcționat un cartel al cimentului în perioada 2000 – 2004, cartel  format din Lafarge, Holcim și Carpatcement. Ancheta arăta că aceste trei companii au acționat concertat pentru impunerea prețurilor pe piața cimentului din România și drept urmare au fost amendate cu 28 milioane de euro. Lafarge a primit o amendă de 10 milioane euro pentru că inițiat acest cartel.

“În stabilirea amenzilor s-au avut în vedere și circumstanțele agravante și atenuante care au condus în final la diferențieri corespunzătoare. Astfel, Lafarge, care a vândut la export sub costuri, fiind nevoită să recupereze diferențele de pe piața internă, a fost inițiatoarea cartelului”, se arăta în comunicatul Consiliului Concurenței. Practic, tona de ciment se exporta în 2003 cu 24 dolari, dar pe piaţa internă românii plăteau aproximativ 80 dolari. 

Acest cartel a atras și atenția Comisiei Europene. “Cartelurile reprezintă cea mai gravă încălcare a concurenței, prin deturnarea mediului de afaceri și exploatarea financiară a consumatorilor, anulând astfel beneficiile unei piețe funcționale. Afacerile de tip cartel sufocă productivitatea și anulează câștigurile pe care le-ar aduce o piață normală”, declara în 2005 Neelie Kroe, comisarul european pentru Concurență. În urma scandalului cimentului, Lafarge l-a trimis la Paris pe Costin Borc ca director regional de Dezvoltare și Strategie al companiei. Consiliul Concurenței a mai vizat o dată Lafarge în 2009 când o firmă a reclamat un posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa sortimentului de ciment CEM I 52,5R. În acea perioadă Borc era CEO Lafarge Serbia. 

Pe 8 ianuarie 2013, inspectorii români de mediu au descoperit în portul Medgidia zeci de tone de gunoi importate de Lafarge din Italia. Gunoaiele urmau să fie arse drept combustibil la producerea cimentului în fabrica din oraș. În urma controlului inspectorii de mediu au amendat Lafarge cu 40.000 lei pentru neînregistrarea unei cantități de deșeuri importate în 2012. Tot atunci, Lafarge a mai fost amendat cu 100.000 lei pentru nerespectarea autorizaţiei de mediu de către una dintre societățile grupului. Gunoiul destinat Lafarge, din danele portului Medgidia, era stocat necorespunzător cu riscuri pentru populație și mediu.