Dacian Cioloș, premierul OMG

Dacian Cioloș apare în Wikileaks ca un ministru al agriculturii favorabil organismelor modificate genetic. Consumarea OMG este cel puțin controversată pentru sănătate. În mandatul lui Cioloș cultivarea porumbului transgenic pur și simplu a explodat. Michel Barnier, mentorul francez al lui Cioloș și ex-ministru al agriculturii este și el partizan OMG. Cei doi foști miniștri și comisari europeni sunt colegi în conducerea unei influente fundații europene, sponsorizată de firme corporatiste.

Wikileaks îl prezintă pe Cioloș ca pe un tehnocrat legat strâns de Franța care promovează agricultura biotehnologică. Adică Cioloș susține organismele modificate genetic (OMG) criticate pentru că dăunează sănătății oamenilor, afectând mai ales rinichii și ficatul. ”Surse din industrie ne-au relatat că Cioloș e în favoarea reautorizării importului și cultivării de soia modificată genetic. Soia modificată genetic a fost o sursă importantă de hrană pentru animale în România, iar Cioloș ar vrea revenirea la aceasta pentru a atenua creșterea prețurilor la alimente”, se arată în telegramele Wikileaks.

Rapoartele ambasadei SUA arată că Cioloș și-ar fi dorit un troc cu ministrul Mediului, Attila Korodi, un categoric antiOMG-ist: Dacă acesta nu se opune cultivării de soia MG, Cioloș ar sprijini o interzicere a MON 810. Acesta este un soi controversat de porumb modificat genetic, singurul cultivat în UE, profitabil pentru că se produce ieftin și rezistă la dăunători. Gigantul agrochimic Monsanto e creatorul MON 810. Multinaționala americană care a inventat de altfel OMG-urile produce circa 90% dintre ele și e faimoasă pentru Agentul Orange (produs chimic folosit în timpul războiului din Vietnam), aspartam sau hormonul de creștere a bovinelor.

Dacian Cioloș a fost ministru al Agriculturii în perioada octombrie 2007-decembrie 2008. În mandatul său, suprafața cultivată cu porumb MG a crescut spectaculos de aproape 20 de ori (vezi graficul Centrului de Informare asupra OMG). După ce Cioloș a părăsit ministerul, în anul următor (2009) culturile cu MON 810 s-au redus la jumătate, de la 6130 ha la 3240 ha.

Rapoartele Ambasadei SUA evidențiază îngrijorarea americanilor față de opozanții OMG din România. ”România e considerată de Departamentul de Stat ca o prioritate pentru agricultura biotehnologică și, dacă se aprobă, se va trece la un program intens de conferințe în mediul urban și rural și la o campanie media de creștere a notorietății avantajelor agricuturii biotehnologice”, menționează documentul Wikileaks.

De unde această preferință a lui Dacian Cioloș pentru controversatele plante modificate genetic? Explicația e la mentorul și susținătorul său, Michel Barnier, fost ministru al Agriculturii și de două ori comisar francez al Comisiei Europene. Wikileaks ne trimite la legăturile lui Cioloș. ”E un fost bursier al guvernului francez, are un doctorat în economie agricolă la Universitatea Montpellier și a fost angajatul unei federații de fermieri francezi. În acea perioadă l-a cunoscut pe ministrul francez al agriculturii, Michel Barnier, de care a rămas apropiat. Barnier l-a vizitat oficial pe Cioloș și amândoi s-au angajat să coopereze strâns pe probleme de agricultură”.

Barnier, contrar curentului puternic antiOMG din Franța, a sprijinit cultivarea organismelor modificate genetic prin diverse stratageme. El a anunțat din 2008 autorizarea culturilor OMG cu scop științific sub pretextul că există riscul ca o singură companie să dețină monopolul. ”Vorbim despre o întreprindere americană, Monsanto. Eu n-am chef ca această companie să fie singura din lume, în următorii 30 ani, care va produce semințe OMG și va dirija toate culturile din lume”, afirma Barnier într-un interviu acordat radioului RMC Info.

Prietenul Europei,  cu buget de la corporații

Pe Dacian Cioloș îl regăsim alături de mentorul său Michel Barnier și în Consiliul de Administrație Friends of Europe. Acest grup de gânditori de elită este foarte influent în Europa. Cioloș nu este singurul român ”prieten al Europei”, aici mai sunt Daniel Dăianu, membru în CA al Băncii Naționale a României și Sorin Ducaru, fost asistent al secretarului general NATO. Interesant este că Dacian Cioloș se află în conducerea unei organizații non-profit sponsorizată de companii multinaționale. În 2014, bugetul Friends of Europe a fost de peste 2,5 mil.euro, o treime din sumă provenind din sectorul corporatist.

De remarcat și că președintele Friends of Europe, vicontele belgian Etienne Davignon, a prezidat mai mult de un deceniu grupul Bilderberg. Acum a rămas membru al Comitetului Director. Bilderberg este o organizație discretă, exclusivistă și extrem de puternică, având ca membri fondatori pe magnații Rockefeller și bancherii Rotschild. Bilderberg promovează globalizarea și consideră depășită suveranitatea națională.