Familia ministrului Rovana Plumb, afaceri nedeclarate cu energie verde

Rovana Plumb, fost europarlamentar, fost ministru al Mediului și până recent al Muncii, nu a menționat în declarațiile de avere și interese afacerile cu energie verde în care era implicat soțul ei, Dan Plumb

Parcuri solare deschise când Rovana Plumb devine ministru
Potrivit “Monitorului Oficial”, soțul doamnei ministru, Dan Plumb, a fost asociat în două firme care se ocupă cu producerea de energie verde. Însă, aceste informații nu apar nici în declarațiile de interese din perioada în care Rovana Plumb a fost la Ministerul Mediului, nici în cele completate de când conduce Ministerul Muncii, adică perioada cuprinsă între anii 2012 și 2015.
Coincidență sau nu, firmele Ialomița Solar Park și Solar Park Network au fost înființate chiar în anul 2012, în Ialomița, când Rovana Plumb a fost numită la conducerea Ministerului Mediului. Instituție care, de altfel, emite autorizația de mediu, vitală pentru funcționarea societăților generatoare de energie verde.

Soțul Rovanei Plumb intră în parcurile solare
Soțul doamnei ministru, Dan Plumb, a intrat ca asociat în cele două firme în anul 2013. Cele două societăți au fost înființate de Vaida Anca Atanasia (o avocată din București, implicată și în firma SC Forexim SA) și George Bogdan Rotaru (care mai deține un restaurant,) dar și o firmă care are ca principal obiect de activitate comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice.
Pe 12 iulie 2013, Anca Vaida Atanasia și George Bogdan Rotaru, în calitate de asociați ai firmei Solar Park Network, îl cooptează în societate pe Dan Plumb, căruia îi cedează 9,1% din părțile sociale. Câteva zile mai târziu, Atanasia și Rotaru îi mai dau lui Dan Plumb 7,7% din firma Ialomița Solar Park.
Dar, după numai câteva luni, mai exact pe 26 februarie 2014, Dan Plumb renunță la afacerea cu energie verde, dar nu înainte de a-și ceda părțile sociale din cele două firme către George Bogdan Rotaru.

Partenerii de afaceri: nu știam că Dan Plumb este soțul Rovanei Plumb
Contactată telefonic, Anca Vaida Atanasia, fosta asociată a lui Dan Plumb, ne-a declarat că cele două societăți sunt vechi și nici nu mai știe dacă mai funcționează. Despre Dan Plumb ne-a spus că nici măcar nu știa că este soțul ministrului Rovana Plumb. Celălalt asociat, Rotaru George Bogdan, a negat cu vehemență că Dan Plumb ar fi fost vreodată asociat în cele două firme, deși documentele oficiale îl contrazic.
Potrivit ultimei declarații fiscale depusă la Ministerului Finanțelor, Ialomița Solar Park a înregistrat în anul 2014 un profit de 123 de mii de lei, în condițiile în care nu are niciun angajat, iar Solar Park Network înregistrează pierderi de peste 5.000 de lei.
Contactată telephonic de nenumărate ori, Rovana Plumb nu a fost de găsit pentru a ne lămuri în legătura cu afacerile în care familia ei a fost implicată.

Rovana Plumb a mai uitat în trecut de câteva acțiuni la niște fime
Rovana Plumb a mai “omis” în urmă cu ceva timp să treacă în declarația de avere un Audi Q7. Bolidul de lux fusese achiziționat de familia Plumb în 2008, însă a apărut în declarațiile de avere ale Rovanei abia în 2012 și 2013, iar în 2014 figura ca fiind înstrăinat. Același bolid Audi Q7 a adus-o din nou pe Rovana Plumb in atenția presei, când a ales să-și înmatriculeze mașina în Bulgaria, pentru a evita plata timbrului de mediu, act normativ promovat chiar de ea în perioada în care era ministru al Mediului. Autoturismul înmatriculat în Bulgaria era folosit de fiul şi de soţul Rovanei Plumb. În plus, în 2007, Rovana Plumb a considerat că nu este necesar să treacă în declarația de avere sau de interese faptul că soțul său, Dan Plumb, deținea jumătate din firmele Real Business Consult și Prime Construct SRL.