Cofetăria Dacianei Sârbu din centrul Bucureștiului funcționează ilegal, fără autorizație

Pe strada Benjamin Franklin, la numărul 5, la parter, a fost deschisă acum câteva săptămâni cofetăria “Mara Mura”. Aceasta este deținută de D&C Sweets SRL, societate comercială la care Daciana Sârbu are 50% din părțile sociale. Primăria Sectorului 1, însă, nu a eliberat o autorizație de funcționare pentru “Mara Mura”.

Primăria Sector 1: “Mara Mura” funcționează ilegal, nu am emis autorizație de funcționare

Biroul de presă al Primăriei Sector 1 ne-a comunicat telefonic, la solicitarea Centrului Român pentru Jurnalism de Investigații, chiar în ziua în care Victor Ponta a demisionat, că “Mara Mura” funcționează ilegal întrucât nu a obținut autorizație de funcționare. “Reprezentanții au depus documente la dosarul de autorizare al punctului de lucru din strada Benjamin Franklin, numărul 5, dar dosarul este încă în lucru la inspectorii Primăriei Sector 1 și, deci, o autorizație de funcționare nu a fost emisă. Practic, funcționează ilegal, vom trimite un inspector să controleze localul și, cel mai probabil, firma va fi amendată”, au transmis Centrului Român pentru Jurnalism de Investigații reprezentanții Biroului de presă al Primăriei Sector 1.

Daciana Sârbu deține 50% din “Mara Mura”

D&C Sweets SRL a fost înființată în 2014 de către Daciana Sârbu și Cristina Voicu, fiecare deținând câte 50% din părțile sociale ale societății comerciale. Daciana Sârbu a investit, imediat după înființarea firmei, sume generoase pentru funcționarea societății comerciale (conform declarației de avere a soțului Victor Ponta): 65.625 lei în 2014 și 83.000 lei anul acesta. În total, deci, este vorba de aproape 150.000 de lei.

Împrumuturile Dacianei Sârbu

Investiția era necesară pentru ca firma Dacianei Sârbu să deschidă o cofetărie în centrul Bucureștiului, lîngă Ateneu, pe strada Benjamin Franklin, numărul 5. Pe 30 iunie a.c., de altfel, asociatele Daciana Sârbu și Cristina Voicu au decis ca firma să capete un nou obiect de activitate: “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”, necesar deschiderii localului din centrul Capitalei.

Introducerea activității de ”baruri și alte activități de servire a băuturilor”

Asociata Dacianei Sârbu: no comment

În prezent, cofetăria “Mara Mura” funcționează deja de câteva săptămâni, produce dulciuri și le vinde. Activitatea cofetăriei este descrisă pe propriul site (maramura.ro). Cristina Voicu, asociata Dacianei Sârbu în D&C Sweets SRL, a spus următoarele pentru Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație: “Nu am nimic de comentat la acest moment”. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sector 1, Alexandru Ichim, nu a putut preciza ce se va întâmpla de acum înainte cu cofetăria Dacianei Sârbu. “Încă așteptăm un răspuns de la Poliția Locală Sector 1 (în subordinea căreia funcționează Inspecția Primăriei Sector 1 – n.r.)”, a declarat Ichim. După ce, ieri, inspectorii Poliției Locale Sector 1 s-au prezentat la “Mara Mura”, dar nu au găsit acolo administratorul D & C Sweets SRL, Cristina Voicu a fost invitată la sediul Poliției Locale pentru a da lămuriri despre deschiderea cofetăriei fără autorizație de funcționare.

Premierul Ponta voia verificări la sânge ale autorizațiilor de funcționare

Pe 31 octombrie, la o zi după tragedia din clubul “Colectiv”, Victor Ponta (atunci premier în funcție) a trasat sarcini clare de verificare a localurilor din toată țara. “Săptămâna viitoare să veniți rapid cu un plan de verificare în toată țara, pentru că eu cred că nu e un caz izolat, cred că sunt o mulțime de asemenea localuri, baruri, care, dacă le verificam… Bun, știu că primăria le autorizează, eu vreau să le verificați dumneavoastră, că la nevoie noi suntem cei care intervenim, nu primăria, și vreau să veniți săptămâna viitoare, Ministerul de Interne, exact cu planul cu fiecare asemenea loc în care se întâlnesc oameni și există aceste situații”, a spus premierul într-o ședință extraordinară de Guvern.