Judecători militari cercetați disciplinar

Inspecția Judiciară a declanșat cercetarea disciplinară la Curtea Militară de Apel, după ce a constatat că există indicii de fapte care afectează independența unor judecători.

Noua acțiune a inspectorilor judiciari vizează încredințarea directă a unor dosare și nerespectarea obligației de abținere a judecătorilor. Controlul anterior al Inspecției a stabilit că magistratul Cezarian Buga a primit un dosar spre judecare, prin eludarea sistemului aleator. Dosarul îl viza pe șeful spionilor armatei, gen. Marian Hăpău.

Cezarian Buga și Gheorghe Manea sunt cei doi magistrați cu grad de general care au voie să judece dosare cu generali MApN, MAI, SRI sau SIE. Ambilor li s-au cerut noi declarații în cadrul procedurii deschise de Inspecția Judiciară. Cercetarea disciplinară stabilește faptele şi urmările acestora, împrejurările în care au fost săvârşite, precum şi alte date concludente privind (ne)vinovăţia persoanelor vizate. După declanșarea procedurii disciplinare și articolele publicate de CRJI, generalul judecător Buga a formulat o solicitare de calculare a pensiei, la Direcția Instanțelor Militare, în eventualitatea trecerii sale în rezervă.