Luptă sau nu România împotriva ISIS?

Ambasadorul SUA la NATO: „România participă la coaliția împotriva ISIS”. Ministerul Apărării Naționale: „România nu participă la coaliția împotriva ISIS”

Ambasadorul Statelor Unite la NATO, Douglas Lute, a declarat pe 7 octombrie la Bruxelles că România este implicată militar în coaliţia internaţională de luptă împotriva ISIS (Statul Islamic din Siria și Irak) fără a preciza în ce constă contribuţia țării noastre. „Sunt cel puţin trei aspecte importante ale crizei în Siria. Iar România poate contribui, ca și alți aliați, în toate cele trei aspecte. Ţara dvs., alături de toate statele aliate NATO, deci alături de toți cei 28 de membri NATO, contribuie din punct de vedere militar la coaliţia armată pentru a înfrânge Statul Islamic”, a precizat Lute.

Ministerul Apărării Naționale din România dezminte acest fapt și îl contrazice pe ambasadorul Douglas Lute. CRJI a solicitat Ministerului Apărării să comenteze declarațiile făcute de Lute și să afle care sunt costurile suportate de România în cadrul acestei operațiuni. Oficialii instituției au negat că există militari români care luptă în cadrul coaliției internaționale sau că țara noastră contribuie cu tehnică militară. “Ministerul Apărării Naţionale nu participă cu forţe şi mijloace tehnice la operaţiile coaliţiei internaţionale de luptă împotriva Statului Islamic”, au precizat oficialii instituției.