Curtea Militară acuză MApN de imixtiune în justiție

Raportul Curții Militare de Apel din 2014 acuză Ministerul Apărării Naționale că influențează justiția și afectează independența judecătorilor. În urma insistențelor noastre, CMA a publicat raportul de activitate al instituției, care lipsea de pe site până acum câteva zile, deși este un document public. Raportul  confirmă parțial sesizările Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație privind imixtiunea vicepremierului Gabriel Oprea în justiția militară. Documentul explică modul abuziv și ilegal prin care unii magistrați militari sunt avansați preferențial, iar generalii sunt judecați doar de către cei doi generali  de la CMA.

Situație explozivă la Curtea Militară de Apel, după publicarea articolului privind imixtiunea vicepremierului Gabriel Oprea în dosarele cu generali: la rândul ei, CMA acuză MapN de amestec în treburile justiției și de manipularea dosarelor în care sunt judecați generali. Acuzațiile apar în raportul de activitate al CMA din 2014, publicat doar cu câteva zile în urmă, la insistențele CRJI și după apariția articolului despre vicepremierul Gabriel Oprea.

Raportul CMA arată că s-a creat o situaţie care „afectează grav funcţionarea instanţelor”. Colegiul de conducere al Curţii Militare de Apel a decis repartizarea cauzelor cu generali inculpați către cei doi judecători cu grad de general, Gheorghe Manea și Cezarian Buga. Restul judecătorilor, cu grade inferioare, nu pot judeca generali. Prin aceasta se încalcă statutul magistraților, care prevede că judecătorii curţilor de apel sunt egali şi au competențe egale. Discriminarea judecătorilor de la CMA e cu atât mai gravă cu cât, de exemplu, o lege specială le permite procurorilor militari de la Direcţia Naţională Anticorupţie să ancheteze orice grad. O astfel de prevedere nu există pentru Curtea Militară de Apel.

Judecătorii revoltați de la CMA au atacat în justiție Hotărârea Colegiului CMA, care lovește și în repartizarea aleatorie a dosarelor. Acest principiu anti-corupție micșorează posibilitatea ca un dosar să ajungă la un magistrat interesat sau manevrat.

MApN își alege judecătorii

Culmea este că MapN, din bugetul căruia funcționează CMA,  practic e de acord cu discriminarea magistraților. Prin menținerea situației actuale, Ministerul Apărării își poate alege judecătorii pentru dosarele grele, cu generali. ”Deşi solicitarea (CMA, n.r.) a fost adresată ministrului apărării naţionale, răspunsul secretarului de stat al ministerului, de profesie jurist, recte, avocat, a fost în sensul că aceste cauze să fie repartizate celor doi judecători cu grad de general. Este un amestec grav în justiţie al unui politician, de natură să afecteze independenţa justiţiei (…) prin refuzul de a soluţiona această problemă”, arată raportul CMA.

Extras din Raportul 2014 al Curții Militare de Apel

Este simplu: cu cât numărul completelor de judecată este mai mic, cu atât cresc șansele influenţării acestora. Cum sunt influențați judecătorii militari? Prin organigramă și statul de funcții. ”Prin reguli şi împrejurări necunoscute magistraţilor de la Curtea Militară de Apel, s-a ajuns în situaţia ca să se avanseze şi după încetarea funcţiei şi la grade mai mari decât cele prevăzute în stat pentru ceilalţi judecători, care fac aceeaşi muncă şi cu care au intrat în aceleaşi complete, judecând aceleaşi cauze”, arată raportul CMA.

Extras din Raportul 2014 al Curții Militare de Apel

Judecătorul avansat după încetarea funcției de președinte al Curțiii Militare de Apel este Cezarian Buga, care a devenit general locotenent cu trei stele. Vicepremierul Gabriel Oprea a intervenit personal la ministrul apărării pentru avansarea lui Buga. Raportul CMA evidențiază că acest tip de avansări se fac ”retroactiv, netransparent, cu încălcarea ierarhiilor militare şi a principiilor de morală şi echitate şi fără avizul conform al Consiliului Superior al Magistraturii”.

Magistratul militar Cezarian Buga studiază posibilitatea ieșirii la pensie.

Magistratul Buga este unul dintre cei doi de la CMA care judecă dosarele cu generali, printre care șefi de servicii secrete. Buga a primit direct spre judecare dosarul șefului șefului spionilor militari, generalul Marian Hăpău. Inspecția Judiciară a verificat și sesizat în aprilie 2015 acest aspect care afectează independența justiției militare. Recent, inspectorii judiciari au făcut o nouă verificare la CMA, care vizează nerespectarea repartizării aleatorii a dosarelor și nerespectarea obligației de abținere a unor judecători. Între judecătorii cărora li s-au cerut declarații se află Cezarian Buga și Gheorghe Manea. Generalul Buga a formulat o solicitare de calculare a pensiei, la Direcția Instanțelor Militare, în eventualitatea trecerii sale în rezervă.