SwissLeaks. Amor cu gust de napolitane și conturi în Elveția

Politicieni, traficanți de arme, evazioniști sau celebrități își ascund banii la banca HSBC din Elveția. Faptul de a avea un cont bancar la HSBC în Elveția nu înseamnă neapărat că titularul acestuia încalcă legea. De cele mai multe ori angajații HSBC îi consiliau pe clienți cum să scape de taxele din țările lor, iar aceștia nu se fereau să spună angajaților băncii că nu și-au declarat conturile în statele de origine. Printre clienții HSBC se numără și aproape 200 de români sau cetățeni străini născuți în România.

La cei 73 de ani, Elena Enciu este o pensionară care a fost foarte aproape să înfunde pușcăria după ce a fost condamnată în 2006 la patru ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Potrivit procurorilor, Elena Enciu și-a însușit bunuri mobile și imobile, precum și sume de bani din conturile unor firme la care era administrator între 1994 și 2000. Elena Enciu și-a deschis la 31 decembrie 1996 un cont la HSBC în Elveția, cont pe care l-a închis la data de 5 aprilie 2001. Fostă angajată în Ministerul Finanțelor, ea își permitea să aibă case de lux și menajeră. Luată la întrebări de către anchetatori, menajera a povestit pe îndelete cum patroana sa venea cu saci de bani acasă și îi ascundea în mașina de spălat sau sub saltea.

Din minister la privat

După ce a părăsit Ministerul Finanțelor, Enciu a lucrat o perioadă bună de timp, între 1994 și 2000, pentru familia Krenzia, fiind numită de Heinrich Krenzia administrator al mai multor firme, printre care și Alka Co, producătorul napolitanelor Alfers. “Krenzia Heinrich este tatăl meu care, din păcate, nu mai este în viață. La începuturile activității comerciale, tatăl meu a angajat-o pe d-na Enciu Elena în poziția de administrator la companiile Alka Co, Globe Henry Prod Corp SRL și After Six SRL, calitate pe care a deținut-o până la începutul anului 2000”, a precizat pentru CRJI Amir Krenzia.

Fondatorul Alka, cetățeanul israelian Heinrich Krenzia a avut o relație intimă cu Elena Enciu și așa cum rezultă din rechizitoriu au locuit împreună un timp. Din acest amor s-a născut și dorința Elenei Enciu de a-l împrumuta pe Heinrich Krenzia cu sume importante de bani pentru ca acesta să-și continue afacerile. Cei doi chiar au înființat o firmă pe care o și administrau.

”Un hoț nu poate fura dragostea, dar dragostea poate face un hoț”, zice un proverb. Cei șase ani de activitate ai Elenei Enciu la Alka Co, Globe Henry Prod Corp SRL și After Six au fost puși sub semnul întrebării de conducerea societăților care a cerut Poliției să facă câteva verificări pentru delapidare. Mai mult, Enciu obținuse și un împrumut de 100.000 de dolari americani pentru care a garantat cu câteva clădiri aparținând unei firme pe care o administra și cu un teren. Împrumutul a fost achitat în două tranșe de către Heinrich Krenzia din contul său din Elveția, așa cum reiese din rechizitoriu.

Astfel s-a ajuns la anchetarea și condamnarea Elenei Enciu. Atunci când au stabilit pedeasa, judecătorii au accentuat faptul că Enciu avea o pregătire profesională de înaltă clasă în domeniul finanţelor și nu ar fi făcut diverse împrumuturi fără ca acestea să fie justificate în contabilitatea firmelor. În plus, martorii audiați în dosar au declarat că Elena Enciu avea venituri foarte mici atunci când s-a angajat la firmele lui Krenzia.

Negare, negare, negare

Fosta angajată a Ministerului Finanțelor a negat că a avut vreun cont în Elveția și că a deținut câteva firme, una împreună cu fiica ei care lucrează tot în Ministerul Finanțelor, detașată fiind de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA). ”Este strigător la cer faptul că numele meu figurează pe lista românilor care au avut cont în Elveția. Explicația e simplă: este o coincidență de nume”, a precizat Elena Enciu reporterilor CRJI. Ulterior, deranjată de insistențele reporterilor, ea a izbucnit: “Și dacă am avut cont în Elveția, am comis o crimă? Care-i problema?. Vă dau în judecată dacă vă mai interesați de mine sau de familia mea”. Apoi, Enciu s-a văitat că de aproape 20 de ani se judecă cu firmele la care a lucrat, patronate acum de Amir Krenzia.

Acesta este și el posesorul unui cont bancar deschis la HSBC din Geneva. ”La noi în țară este permis să ai oricât de multe conturi în străinătate, lucru de care s-au îngrijit părinții mei, deschizându-mi înca de la 14 ani multiple conturi bancare. Chiar dacă întrebarea dumneavoastră este destul de personală, vă informez cu transparență că nu dețin și nici nu am deținut vreodată un cont la banca HSBC în Elveția”, a declarat pentru CRJI Amir Krenzia. Însă documentele băncii arată că el și-a deschis contul în aceeași zi cu Elena Enciu, la 31 decembrie 1996 și l-a închis la sfârșitul lunii august 1997.

În luna mai 2000, Elena Enciu a fost concediată din funcțiile deținute la firmele lui Krenzia, iar în octombrie  polițiștii bucureșteni au fost sesizați de reprezentanții celor trei firme că femeia a sustras în mod repetat sume de bani din conturile bancare ale societăților pe care i-a folosit în interes personal, prejudiciul inițial fiind de peste 100.000 de dolari, numai că în urma actualizării sumelor ea trebuie să plătească de cinci ori mai mult. Pe parcursul urmăririi penale, Elena Enciu a spus anchetatorilor că scopul lucrativ al firmelor la care era administrator era aprovizionarea cu: cafea, alune, fistic, diverse ingrediente pentru napolitane.

Avere din nimic

În timpul procesului ea și-a schimbat de mai multe ori declarațiile, spunând fie că a împrumutat cele trei firme, fie că nu a făcut acest lucru, ea fiind doar împuternicită de asociatul unic din Panama al firmelor să acționeze pentru buna desfășurare a activității firmelor din România. Elena Enciu susținea că în perioada 1994- 1996 a împrumutat societățile SC Globe Henry Prod Com SRL, SC Alka Co SRL și SC After Six SRL cu circa 1,3 milioane de dolari.

La proces, martorii au declarat că înainte să fie numită administratorul firmelor lui Henrich Krenzia, veniturile acesteia erau limitate deoarece lucrase la Ministrul Finanțelor, unde nu câștiga o avere. Din salariul de funcționar la stat, nu era posibil ca Elena Enciu să împrumute firmele respective cu sumele avansate, să cumpere un apartament, culmea ironiei, chiar pe strada Monetăriei cu 250.000 de dolari, să construiască o vilă imensă cu piscină la Valea Danului, în județul Argeș, să ridice fundația vilei duplex din Voluntari și să întrețină toate proprietățile pe care le avea. Elena Enciu spune că așteaptă și astăzi decizia finală în acest dosar care se tot aflat pe rolul instanțelor de 15 ani.

Elena Stan, Adrian Mogoș