SwissLeaks. Mașini de lux, Bingo și RAFO

Politicieni, traficanți de arme, evazioniști sau celebrități își ascund banii la banca HSBC din Elveția. Faptul de a avea un cont bancar la HSBC în Elveția nu înseamnă neapărat că titularul acestuia încalcă legea. De cele mai multe ori angajații HSBC își consiliau clienții cum să scape de taxele din țările lor, iar aceștia nu se fereau să spună angajaților băncii că nu și-au declarat conturile în statele de origine. Printre clienții HSBC se numără și aproape 200 de români sau cetățeni străini născuți în România.

Afacerist din Epoca de Aur

Rafael „Rafi” Cohen s-a născut în Israel la Tel Aviv în urmă cu 71 ani, are cetățenie britanică și o soție româncă, Adriana – Roxana, cu care își împarte și afacerile. Legăturile lui Cohen cu România sunt foarte vechi, potrivit relatărilor unuia dintre foștii săi parteneri români, Dan Andrei Grumaz. Acum consilier în cadrul Primăriei Baia Mare, el spune că unchiul său lucra cu Cohen, care avea  afaceri cu chimicale încă de pe vremea lui Ceaușescu. Tatăl consilierului Grumaz a fost ajutat de Cohen să obțină un credit pentru o fabrică de parchet de la Bancorex, bancă a cărei faliment din 1999 a iscat un uriaș scandal mediatic.

Familia Grumaz e influentă în Baia Mare, consilierul Dan Andrei Grumaz este vărul deputatului Călin Matei și ginerele unui fost ospătar devenit milionar în euro, conform Forbes. ”Am suspectat că o parte din contractele pe care Rafi le făcea pe afară le redirecționa, dar n-am avut mijloacele să o dovedim”, a declarat Dan Grumaz despre Cohen. Acesta s-a retras în 2007 din afacerea cu parchet, dar foștii parteneri îi reproșează că a tras sfori să nu fie executat silit de bănci. Grumaz își amintește că Rafael Cohen putea fi executat silit, pentru că știa de faptul că acesta construise câteva case la Snagov pe care le-ar fi vândut cu trei milioane de euro.

Panama via Elveția

Memoria lui Dan Grumaz mai scoate la iveală o altă afacere în care Rafael Cohen s-ar fi asociat cu fostul soț al vedetei TV Oana Cuzino, afaceristul Yoav Stern. Cei doi ar fi pus la cale un business cu mașini de lux, domeniu de care Stern e foarte pasionat. Poliția l-a reținut în 2002 pe controversatul Stern, pentru câteva ore. El a fost acuzat de înşelarea firmei britanice pe care o reprezenta, Interlink Overseas, o afacere despre care CRJI a scris în 2003. Am încercat să luăm legătura cu cei doi prin asistenta lor care răspunde la un număr de mobil alocat firmei Rafi San, unde asociat unic este Adriana Cohen, dar soții Cohen nu s-au arătat interesați de o discuție cu reporterii CRJI.

Dan Grumaz, fost asociat al lui Rafael Cohen

De numele lui Rafael Cohen sunt legate și două companii cu nume identic, Highfield Properties Inc., una din Panama, cealaltă din Elveția. Din documentele HSBC nu reiese care dintre acestea deținea un cont de aproape 375.000 de dolari, dar Cohen care era utilizatorul on-line al contului alături de soția sa Adriana Roxana, și de Sammy Sofair, care avea puteri limitate referitoare la acest cont. Sammy Sofair deține în diferite conturi la HSBC sume consistente, însă din documente nu reiese suma exactă. Alt administrator al banilor era Narkis Management SA din Elveția, firmă ce avea în grijă și contul de aproape 300.000 de dolari al lui Efrain Yitshak Pedatsur.

Highfield Properties din Panama îl are ca președinte pe Victor Alvarado, pe care îl regăsim și într-o firmă pe care omul de afaceri iordanian Fathi Taher o deține în țara americană, Taher Invest Trade Company, prescurtat TIT-CO SA. O companie cu nume identic fusese înrtegistrată și în România de omul de afaceri, numele ei fiind legat de un credit neperformant luat de la defuncta Bancorex, bani pe care AVAS-ul se chinuia să-i recupereze. Firma panameză figura ca asociat la o cocietate comercială, dizolvată acum, împreună cu Banca Ion Țiriac și Gheorghe Constantin Păunescu.

Omul Bingo

Interlink Overseas a fost reprezentată și de britanicul Pedatsur Efraim Yitsak, un afacerist controversat care apare pe lista SwissLeaks. El a fost implicat în România în scandalurile legate de falimentul RAFO Onești, dar și al Advanced Bingo System care organiza „Bingo România” la televiziunea Kanal D. În urma acestei afaceri au rămas datorii de aproximativ șase milioane de euro, din care statului i se cuvenea peste un milion de euro. Mai mult, peste 1.200 de angajați au rămas neplătiți. „Bingo România” a început să fie transmisă în direct la Kanal D pe 8 decembrie 2013.

Advanced Bingo System anunța atunci că la fiecare ediție va fi pus în joc un premiu special de un milion de lei, pe lângă alte premii în bani. Jocul nu a ținut mult timp, ultima transmisie a avut loc în 12 mai 2014 când organizatorii concursului au anunțat că se încheie primul sezon și nu se vor mai vinde bilete. În aceeași zi, reprezentanții firmei au depus la Tribunalul Ilfov cererea de deschidere a procedurii de insolvență, Advanced Bingo System acumulând datorii de peste 26 milioane de lei.

Firma a fost înființată în martie 2012 având ca asociat cu peste 99%  Nectar International Ltd. din Insulele Virgine Britanice și pe macedoneanul Dimche Karakabakov. După numai două luni, Nectar International și-a cesionat părțile sociale către Gala Placido Investments Ltd. din Cipru.

Atât firma din Insulele Virgine Britanice, cât și cea din Cipru erau reprezentate de sârbul Sacha Dragic, ginerele lui Liviu Petrina, un fost diplomat comunist implicat în firme specializate pe jocuri de noroc. În februarie 2014, asociat al Advanced Bingo System a devenit Net Bet SRL, înființată cu câteva luni mai devreme de Pedatsur Efraim Yitsak și Nicolau Apostolache.

Afacerea RAFO

Interlink Overseas, reprezentată inițial în România de Yoav Stern, apoi de Pedatsur Efraim Yitsak, a fost asociată în firma Interlink Construct cu Cristian Sindie. Acesta este un apropiat al clanului Cămătarilor, dar și al lui Nicu Gheară, un personaj cunoscut pentru legăturile sale cu lumea interlopă.

La începutul anului 2004, Interlink Overseas solicita falimentul RAFO Onești pentru o datorie de 8,7 milioane de dolari. Banii reprezentau contravaloarea a 50.000 tone de țiței importat din Ucraina de Interlink și vândut către RAFO, dar Pedatsur a retras ulterior solicitarea depusă la instanță.

În iunie 2004, Sindie s-a retras din Interlink când firma britanică, reprezentată de același Pedatsur, și-a vândut părțile sociale deținute la firma Interlink Construct SRL către Gheorghe Gheară, vărul lui Nicu Gheară. Interlink Overseas mai apare ca asociat în Interlink Energy SRL împreună cu Florin Dan Tatoiu, partener de afaceri cu Cristi Borcea, fost acționar la Dinamo, și Giosue Castellano, patronul Bamboo, fostul soț al cântăreței Antonia și nepotul primei femei recunoscută drept capo di tutti i capi de către mafia italiană.

Yoav Stern, fostul soț al vedetei TV Oana Cuzino, a fost și reprezentantul în România a firmei Glencore International AG înființată de celebrul și controversatul om de afaceri Marc Rich. Marc Rich, în prezent decedat, a fost condamnat în Statele Unite la zeci de ani de închisoare pentru fraude, dar a fost grațiat de fostul președinte Bill Clinton în ultima zi a ultimului său mandat. Marc Rich a făcut afaceri în România încă de pe vremea lui Ceaușescu. Conform Bloomberg, Glencore a vândut petrol de slabă calitate, cu acte false, statului român între anii 1993 și 1996. În martie 2015, o instanță din Marea Britanie a decis ca Glencore să plătească către Petrom 40 de milioane de dolari.