Unde au ajuns milioane de euro ale concernului EADS, pentru un contract din România

Investigație jurnalistică comună Der Spiegel și Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație.

Pentru a-şi asigura un contract în România, concernul EADS a plătit milioane de euro unor apropiaţi ai Serviciilor Secrete. Oare banii au fost folosiţi pentru „a îndupleca“ politicieni?

Despre micuța și foarte selecta stradă pe care locuieste Henry R. circulă în Hamburg o povestioară interesantă și, se pare, foarte potrivită cu personajul. Se spune ca un fost senator a avut grijă ca poteca ce urmărește malul râului Alster, pe care oamenii obișnuiesc să se plimbe, face un ocol brusc. Asta pentru că domeniile extrem de pitorești să nu piardă farmecul contactului cu râul. Și, de asemenea, pentru ca domnul senator și vecinii săi să nu fie deranjați de “popor” prin geamul de la sufragerie. Aici un mic ocol, dincolo o modificare și asta întotdeauna cu respectarea punctului public de vedere. La fel ca în fața propriei uși s-au petrecut lucrurile probabil și într-o situație în care numitul Henry R. a avut un rol important. Dacă bănuielile procuraturii din Munchen sunt corecte, concernul EADS, specializat în aeronautica și tehnică militară, a folosit o firmă în proprietatea lui R. pentru a-și asigura un mare contract public în România, prin mituire.

Numele concernului, într-un raport de investigație

Acesta este motivul pentru care numele concernului apare într-un raport de investigație de anul trecut, privind sediul central din Ottobrunn. Conform raportului, EADS ar fi transferat bani prin intermediul firmei către decidenți români, pentru a asigura plăți rapide, de ordinul milioanelor, către EADS. Cercetările sunt îndreptate împotriva a patru manageri ai concernului, printre care și șeful Departamentului Apărare, Stefan Zoller ( Spiegel 50/ 2014). Acuzația: ”Cel puțin au avut cunoștință de plățile ilegale”. Încă nu a fost demonstrat nimic dar, dacă ar fi să dăm crezare procurorilor, și o a doua firmă românească s-a dovedit extrem de utilă în “ungerea” mecanismului de obținere a unor dotări de ultimă generație pentru monitorizarea granițelor românești. Și, după cum arată investigațiile comune ale Der Spiegel și ale Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație, constructorul Airbus nu a avut nici o reținere în a țese legături cu serviciile secrete.

Nu a fost o premiera faptul ca EADS a fost investigată de procurori în epoca lui Tom Enders, pe atunci șef al concernului. De ani buni, procurorii fac cercetări în Germania și Austria privitor la posibile “plăți informale” în cazul vânzărilor de avioane Eurofighter către Austria. Oare este vorba de cazuri izolate care au scăpat departamentului de conformitate? Sau concernul denumit acum Airbus a închis ochii în mod conștient, deoarece există un „sistem al mitei”? În cazul de față, două denunțuri anonime dădeau detalii încă din 2008 și 2011 în ceea ce privește mituirea. Primul denunț a ajuns chiar la Wolfgang Schauble, pe atunci Ministru de Interne. Din 2013, procurorii din Munchen scotocesc prin Departamentul de Tehnica Militara a Airbus, denumit la vremea respectivă Cassidian. Un modus operandi, două locații diferite: în Arabia Saudită concernul ar fi plătit 13 milioane de Euro în 2011 și 2012, pentru a adjudeca un contract în valoare de 1,7 miliarde Euro privind gardul de frontieră cu asigurare electronică.

Der Spiegel

EADS și neplăcerile din România

În România, lucrurile au fost mult mai complicate decât în țara în care șeicul dictează. EADS se pare ca s-a confruntat cu neplăcerile unei democrații în procesul de presupusă mituire – o schimbare de conducere la nivel înalt, în cursul căreia chiar și contactele bine întreținute s-au frânt. În momentul în care Guvernul României a semnat primul contract cu EADS, în 2004, primul ministru era social democrat – Adrian Năstase. Cancelarul Germaniei, Gerhard Schroder a fost prezent la București, cu ocazia parafării și a promovat succesul EADS ca un eveniment de stat. 3150 de km de graniță trebuiau securizați de către concern, dintre care, 1870 km, odată cu aderarea României la UE în 2007 trebuiau să asigure securizarea granițelor exterioare ale “Fortăreței Europa”. Modalitatea prin care EADS a obținut acest contract, nu a fost făcuta public. Luni mai târziu, presa din România a dezvăluit faptul ca acest contract, parafat de către Năstase in favoarea EADS, nu a respectat legislația în vigoare privind licitațiile publice. DNA, care investighează cazul, pleacă de la premisa ca EADS a cumpărat contractul printr-o rețea de firme, de care gigantul Fujitsu – Siemens nu ar fi străin și în cadrul căreia se pare ca a jucat un rol important.

Se pare ca EADS a plătit cel puțin patru milioane de euro către concernul IT iar jumătate din acești bani s-ar fi scurs către două căsuțe poștale din Liechtenstein și Olanda. Ulterior, cel puțin așa suspectează procurorii, banii s-au scurs către aparatul de stat din România. Atât Năstase cât și Fujitsu nu au dorit să facă comentarii deoarece procedurile sunt încă în curs. Însă, oricât de confortabil ar fi părut contractul pentru EADS – întrebarea decisivă era, cât mai valora acel petic de hârtie după decembrie 2004, când la conducerea țării ajunseseră politicieni conservatori: primul ministru Călin Popescu – Tăriceanu și președintele Traian Băsescu. Cel din urmă a fost citat într-una din telegramele Ambasadei Americane la București cu declarația că, din punctul sau de vedere, contractul cu EADS fusese unul “corupt”. Și a fost vorba doar de câteva luni până când Guvernul a cerut o renegociere a contractului, refuzând să elibereze o prima transa de 650 de milioane de Euro. Spre sfârșitul lui 2005 s-a căzut la pace cu EADS asupra unei tranșe de 525 de milioane de Euro. Afacerea fusese salvată pentru EADS, chiar dacă în condiții mai «vitrege».

În acest interval de timp, se pare că două firme au preluat întreținerea relațiilor politice și financiare la nivel local pentru EADS. Una dintre ele se pare ca ar fi controlata de către Henry R. din Hamburg. Scopul principal îl constituia asigurarea fluxului constant al plăților tranșelor către EADS. Personajul, originar din România și emigrat în Germania încă din 1973, cu pașaport german, a dezvoltat în anii ’90, împreuna cu doi parteneri, grupul de firme Midocar. În conformitate cu propriile declarații ale firmei, este principalul importator de autoturisme VW și Audi pentru pița din România. Este însă bătător la ochi că Midocar are relații contractuale cu instituțiile de securitate și informații ale statului. Firma se pare că a vândut sute de autoturisme către Ministerele de Interne, al Apărării și către Ministerul Justiției – precum și către Serviciile Secrete. Unul dintre patroni, Tudor G., se pare ca ar fi avut relații cu personaje din conducerea serviciilor secrete care datau încă de pe vremea dictatorului Nicolae Ceaușescu. În 2007 a fost acuzat împreună cu un general SRI fiindcă i-ar fi făcut cadou celui din urma un VW scump, ca răsplată pentru contracte publice. Procedura deschisă împotriva lui G. s-a încheiat în 2013 cu o condamnare cu suspendare, nu pentru corupție ci pentru fraude financiare. Generalul a fost condamnat pentru mituire.

Cel de al treilea asociat al Midocar, Silviu P., a fost cofondatorul unei uniuni de lobby, cea a importatorilor auto, a cărui președinte a fost premierul Tăriceanu, devenit după încheierea mandatului președinte de onoare. În momentul în care Midocar Consulting a fost angajată în renegocierea contractului nu avea habar de ceea ce presupunea securizarea granițelor. Dar asta se pare că nu a contat pentru EADS. Ceea ce conta erau bunele relații pe care Midocar le avea la acea vreme. Vasile Blaga, fostul Ministru de Interne de la acea vreme declara zilele acestea că a fost șocat când a aflat ca subordonații săi nu negociau contractul în cadrul Ministerului de Interne și nici măcar în sediul EADS ci în clădirea Midocar, companie care nici măcar nu a avut un rol oficial în derularea contractului. Neoficial însă, se pare că a avut un rol decisiv. După cum rezultă din Raportul de investigație a procuraturii din Munchen, EADS a plătit în 2006 și 2011 patru milioane de Euro către aceasta firmă. O mare parte din acești bani, investigatorii consideră că au fost bani pentru mita care trebuia sa demoleze rezistența noilor parteneri de negociere.

Banii EADS au ajuns în România

Alți bani ai EADS au curs către o a doua firmă din România. Încă una care nu avea habar de securizarea frontierelor ci mai degrabă de depășirea lor și anume în domeniul comercial. 2,2 milioane de Euro a încasat ICAR Business Research SRL, în conformitate cu datele prezentate de investigatori, între 2005 – 2009 de la EADS. Pentru ce? Investigatorii presupun că pentru mită. Un lucru este sigur: și proprietarii ICAR aveau cele mai bune legături cu Guvernul României și Serviciile Secrete. Șeful ICAR, Cătălin Harnagea a fost, între 1997 și până la sfârșitul anului 2000, directorul SIE iar partenerul sau, Dorin Marian a fost, la sfârșitul anilor 90, consilierul pe probleme de securitate și coordonator al serviciilor secrete al fostului Președinte. Se pare că acestea au fost motive suficient de solide pentru ca EADS să încheie cu firma lor un contract de consultanță pentru o perioada de patru ani, începând cu 2005, deși Marian și Harnagea abia preluaseră firma și aceasta se profilase în piață doar ca institut de sondare a opiniei publice. Marian și Harnagea contestă vehement că ar fi plătit vreodată bani murdari ca mită. Harnagea confirmă însă că s-ar fi întâlnit cu doi miniștri ai Internelor și alți oficiali pentru a susține cauza EADS. Fostul șef al Serviciilor de Informații Externe mai aduce ca argument faptul că era un prieten apropiat al premierului Tăriceanu. Acesta este astăzi președintele Senatului, iar Harnagea lucrează pentru el ca și consilier pe probleme de securitate. Ambii subliniază însă că nu au discutat niciodată despre contractul EADS.

În conformitate cu declarațiile lui Tăriceanu, acesta nici nu a fost vreodată implicat în derularea acestui contract, care nu intra în atribuțiile sale. Cei doi proprietari români ai Midocar nu au dorit să facă declarații referitoare la afacerea EADS. Partenerul lor din Hamburg, Henry R. recunoaște că este implicat în Midocar Consulting și că știe de cercetările întreprinse împotriva EADS. El însuși însă ar fi fost implicat doar în afacerile cu autoturisme ale grupului Midocar și nu ar avea nici o legătură cu activitatea de consultanță pentru EADS. El mai declară că nu are contacte cu Serviciile Secrete. EADS nu a dorit să facă declarații în legătură cu afacerea menționată anterior. Justificarea: cercetările interne, pentru care s-a angajat firma Freshfields, nu sunt încă încheiate. Fostul Director din Germania al firmei, Zoller, neagă orice acuzație privind corupția. El personal nu ar avea cunoștință despre nici un fel de plăți informale. Un singur personaj însă nu se miră deloc de suspiciunile procurorilor din Munchen: fostul președinte al României, Traian Băsescu. Nu, el nu ar fi uimit daca s-ar demonstra că s-au scurs bani necurați dinspre Midocar și ICAR. Faptul că DNA a verificat anul trecut reședințele asociaților Midocar și ICAR , Harnagea și Marian, se integrează în peisajul descris. Faptul că funcționarii publici din România ar fi curați, nu prea se pliază pe aceste realități.

(Traducere din germană – ziarul Adevărul)

Cătălin Prisacariu, Sorin Ozon