SwissLeaks. Rețeaua necunoscuților din imobiliare

Presa din România s-a ocupat de-a lungul timpului de multe afaceri imobiliare, dar investigația jurnalistică s-a oprit de cele mai multe ori atunci când reporterii au ajuns la firme din Cipru, Belize, Vanuatu, Seychelles și alte paradisuri fiscale. Documentele HSBC arată faptul că angajații băncii chiar îi consiliau pe clienți cum să scape de taxele din țările lor și cum aceștia spuneau angajaților băncii că nu și-au declarat conturile.

Investitori cu ștaif, vecini de scară

Dan Filip, sau Philip cum mai apare în catastifele băncii elvețiene, și-a deschis la jumătatea lui ianuarie 2005 un cont la HSBC din Geneva. El era deja clientul sucursalei din Lugano a băncii, dar își manifestase dorința de a transfera 800.000 de dolari de la Lugano la Geneva pentru a investi pe piețe financiare. Într-unul dintre conturi Filip avea aproape 2,1 milioane de dolari, iar în altul 135.000 de dolari.

Așa cum arată documentele bancare din perioada 2006 – 2007, Filip investea masiv prin HSBC în India, însă ulterior a renunțat din motive care nu sunt menționate de către angajatul băncii. În mod normal, când un client HSBC nu era mulțumit de produsele oferite de bancă, angajații își notau cometariile acestuia și le înmânau șefilor. Pe lângă investițiile din Orientul Îndepărtat, Filip a căutat să aibă profituri financiare și în România. El s-a născut în România în 1946, a emigrat în Israel și după 1989 a revenit în țară. Și-a deschis o afacere în domeniul confecțiilor, apoi s-a orientat spre domeniul imobiliar.

Contactat de reporterii CRJI, Filip a mărturisit că și-a deschis contul din Elveția înainte de 1989, fiind cetățean israelian, și l-a închis în urmă cu câțiva ani. “Nimeni nu mă poate acuza de nimic. Nu mai știu de ce am ales să-mi deschid contul acolo, dar nu am avut nimic de ascuns. Nici față de partenerii de afaceri, nici față de autorități”, a mai explicat omul de afaceri. Datele băncii arată că în ianuarie 2005 și-a deschis contul de aproape 2,1 milioane de dolari, iar un al doilea cont de aproape 57.000 de dolari a fost deschis în noiembrie 2004 și închis în mai 2006.

Împreună cu vecinul său de scară de pe Splaiul Unirii nr. 4, Shimshon Younger, a înființat mai multe firme, unele având sediul într-o mansardă de pe Bulevardul Basarabia, în apropiere de Stadionul Național.

Younger este un cunoscut investitor pe piața imobiliară din România, analiștii și jurnaliștii din acest domeniu creditându-l ca fiind proprietarul a două cladiri de birouri din Capitală pe care le-a construit şi închiriat, iar acum le caută cumpărător pentru suma de 16 milioane de euro. Shimshon Younger s-a întâlnit cu un reprezentat al HSBC în Israel în martie 2005, pentru că era unul dintre cei mai importanți clienți. Omul de afaceri s-a destăinuit angajatului HSBC că în 2006 avea de gând să investească 12 milioane de dolari într-o afacere în România și că dorea să transfere niște fonduri din alte afaceri către sucursala HSBC pentru că era foarte mulțumit de modalitatea de lucru a băncii.

Younger chiar l-a invitat pe reprezentantul băncii să viziteze România și să-i cunoască partenerii. Soția sa, Sara, avea 4,25 milioane de dolari într-un cont al cărui user on-line era Shimshon. Conform datelor de la Registrul Comerțului, partenerii săi din România la acea dată erau: Dan Filip și Charlie Nims. Trebuie menționat că una dintre cele mai importante firme înregistrate în România prin care cei doi vecini și-au derulat afacerile se numea Fidelity Mangament. Această societate comercială avea la un moment dat drept unic asociat un off-shore din Cipru legat în mod direct tot de Charlie Nims, un alt personaj cu conturi în Elveția. Fidelity Management are în prezent un proiect imobiliar (foto) în derulare pe strada Lt. Dumitru Ganovici nr. 9 din București.

Cum să furi sute de pensionari

Charlie Nims s-a născut la Siret în 1946 în același an cu Filip și mirajul secretului bancar elvețian l-a făcut să-și deschidă și el un cont în Țara Cantoanelor. La începutul anilor 2000, soția sa Mihaela Nims lucra pentru un așa-zis investitor israelian, Bar Biro Zvi. Acesta a fost capul uneia dintre cele mai interesante escrocherii, în urma căreia mai multe sute de pensionari de origine română din Israel au rămas fără pensiile care li s-ar fi cuvenit înainte de emigrare.

Bar Biro, și el posesorul unui cont la HSBC, a publicat în 1997 un anunț în Israel prin care promitea recuperarea sumelor provenite din dreptul la pensie pentru românii care au emigrat în Țara Sfântă. Bar Biro a împuternicit-o pe Mihaela Nims să reprezinte câteva sute de oameni în fața autorităților române pentru întocmirea dosarelor. Astfel, în perioada noiembrie 2000 – aprilie 2001, Bar Biro a primit prin intermediul Mihaelei Nims 3, 5 miliarde de lei vechi, aproape 170.000 de dolari. Această sumă fusese restituită cu titlu de pensii de statul român și fi trebuit să ajungă la cei 153 de pensionari.

Poliția a deschis o investigație, însă dosarul s-a piedut prin sertarele anchetatorilor. Cuplul Mihaela Nims – Bar Biro, care a avut la un moment dat și o firmă, a mai păcălit 300 de români cărora le-a oferit locuri de muncă fictive, clienții celor doi plătind între 200 și 1.500 de euro pentru a munci în străinătate. Și în cazul acesta, informații despre dosarul prin care cei doi au fost trimiși în judecată nu au fost de găsit. Documentele HSBC nu menționează ce sumă deține Charlie Nims și Bar Biro.

Reporterii CRJI au încercat să afle de la Charlie Nims ce s-a întâmplat cu dosarele penale ale soției și au dat nas în nas cu acesta chiar în scara blocului din Bd. Lacul Tei unde locuiește și unde erau înregistrate și câteva firme. Nims s-a arătat a fi un om agitat și a explicat că soția sa nu poate vorbi cu reporterii pentru că este grav bolnavă, nimeni nu se mai înțelege cu ea. Cât despre Bar Biro, nu mai știe nimic de aproape 15 ani.  Nims a negat că ar fi fost asociat la vreo firmă, fapt contrazis de informațiile de la Registrul Comerțului, patru societăți comerciale în care figura numele lui fiind implicate în afaceri imobiliare.

Legături la vârf

Mai mult, Nims pare a fi omul paravan al afacerilor lui Shimshon Younger și nu numai. Cu toate acestea, el neagă care are vreo legătură cu Younger, deși a administrat firmele celui din urmă sau a fost reprezentantul unor off-shore-uri controlate de acesta, iar în 2013 au inaugurat împreună o clădire din centrul Bucureștiului, ridicată de firmele controlate de Younger. Nims a fost și administratorul unei societăți comerciale care face legătura cu alte investiții imobiliare din România: Cora GS care a fuzionat cu Immoeast AG din Austria.

Firmele austriecilor gravitează în jurul unei firme olandeze și a unui britanic: Romanian Real Estate Partners BV (RREP) și Andrew Clive Stear. Immoeast a construit, printre altele, și Polus Centre din Cluj. În total, aproape 120 de firme și persoane fizice cu legături până la fostul premier Adrian Năstase, la creatoarea de modă Irina Schrotter, chemată împreună cu soțul ei în câteva rânduri de DIICOT pentru spălare de bani și evaziune fiscală, la Octavian Morariu, fost președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român sau la instituții cum ar fi Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare – BERD.

Andrew Clive Stear este un britanic cu aproximativ 940.000 de dolari în contul băncii HSBC și a fost administratorul Iași Logistic Parc, o societate comercială la care erau asociați Zaharia Schrotter, soțul Irinei Schrotter, și Khalil Abi Chanine. Acesta din urmă este un om de afaceri libanez care a fost implicat în afacerea licențelor Microsoft, fiind conform procurorilor DNA, care l-au și reținut, persoana care intermedia mitele. Despre el presa a scris că este un apropiat al lui Adrian Năstase și a lui Victor Ponta. Stear a fost și reprezentantul Neutral Development Limited din Insulele Virgine Britanice, un off-shore asociat la o firmă în care îl regăsim pe Octavian Morariu. Tot Stear a fost și reprezentantul companiei IRIDE care încheiase un contract cu BERD.

Steinberg. George Steinberg

Este de departe unul dintre cei mai avuți și importanți clienți ai HSBC și a devenit cunoscut după ce una dintre firmele pe care le administra, Stero Holding, obținuse autorizație să demoleze o clădire din centrul istoric al Brașovului în care funcționează un spital, pentru a construi un imobil de birouri.

În august 2005, Steinberg s-a prezentat la sediul HSBC pentru a solicita transferul câtorva milioane de dolari pentru a investi într-o afacere imobiliară în România, urmând ca profitul de câteva milioane, după cum reisese din documentele bancare, să ajungă înapoi în banca elvețiană în aproximativ doi ani. Steinberg s-a arătat de câteva ori nemulțumit de încetineala cu care angajații HSBC îi rezolvau chestiunile financiare. Pentru a-l liniști, angajații băncii s-au oferit să-i propună înființarea unei structuri off-shore. Steinberg era unul dintre cei mai importanți clienți, din moment ce de câteva ori reprezentanții HSBC s-au deplasat în Israel pentru a-l convinge să nu-și trasfere fondurile la altă bancă.

În decembrie 2005, omul de afaceri solicita băncii încă 3.000.000 de euro pentru a-i investi în afaceri imobiliare în România. Printre firmele cu care numele lui George Steinberg este asociat se numără Sirius Dezvoltare, unde îl găsim și pe Sorin Crețeanu, un alt dezvoltator imobiliar controversat cu conturi la HSBC, implicat într-un dosar de corupție legat de afaceri imobiliare cu Poșta Română. Soția lui George Steinberg, Clara, deținea 2.000.000 de dolari americani în conturile filialei HSBC din Geneva, la care avea acces și soțul său, dar și alte două persoane de cetățenie israeliană. Okimore Limited din Cipru avea în cont peste 500.000 de dolari, și deținuse firma Stero Holding prin care Steinberg încerca să demoleze spitalul din centrul Brașovului.

Sandicrest Investments SA din Panama 6,65 milioane de dolari, Minodalia Investments Limited cca. 2,2 milioane de dolari, Bartow Trading 4,6 milioane de dolari. Sandicrest, Minodalia și Bartow au fost împreună sau pe rând asociați al Global Trust SRL unde îl regăsim și pe Charlie Nims. Minodalia și Sandicrest au făcut parte și din structura Cora GS ce fuzionase cu firma austriacă Immoeast. Bartow a apărut și în structura unei alte firme înființate de Filip și Younger, în jurul căreia gravita alt off-shore din Cipru. Sandicrest Investments SA și-a schimbat numele în Kandior Overseas SA.

Adrian Mogoș, Petru Zoltan