SwissLeaks. Afacerist acuzat că a prejudiciat NAVROM

Ritz – Rom Marine Ltd  SRL este o firmă din Constanța care și-a deschis pe 18 aprilie 1995 un cont la HSBC din Geneva. Un an mai târziu, pe 11 aprilie 1996, contul a fost închis. De numele companiei constănțene se leagă, conform datelor băncii HSBC, un cetățean grec născut în Maroc pe 12.10.1952, Nikolaos Sissanis (câteodată numele este menționat Sissani) și libanezul Mubayed (Moubayed) Bernard Abdulkader Fadl, născut la 20.06.1954, cu dublă cetățenie. Abdulkader avea emis un buletin românesc încă din februarie 1983. El a deschis un alt cont în februarie 1997 în numele Ritz Maritime SA din Panama pentru Ritz – Rom Maritime Ltd SRL.

Ritz – Rom Marine Ltd a fost înființată în 1994 și radiată în 2006. La înființare firma avea, așa cum reiese din datele de la registrul Comerțului, următorii asociați, care îndeplineau și funcția de administrator: Nikolas Sissanis, 37%; Abdulkader Bernard , 38% și Petrică Gheorghiu cu 25%. În aprilie 1995, câteva zile după ce contul Ritz – Rom din Elveția a fost deschis, Gheorghiu s-a retras din firmă, atât ca asociat, cât și ca administrator. Fostul căpitan de navă are în prezent câteva mici afaceri în Constanța.

În 1998, Ritz – Rom a intrat în lichidare judiciară la cererea CNM Navrom SA, Sorena SA și Coremar SA (Compania de Remorcare Maritimă – Coremar SA), pentru ca un an mai tărziu să fie declanșată procedura falimentului la solicitarea Coremar SA, Tomrad Comunication SRL, Armar SA și CNM Navrom, compania de navigație maritimă a statului care deținea 391 de nave în 1989.

La Sorena SA a fost asociată și societatea comercială Argos SA, iar administratorul firmei era Lucian Lazia, controversat om de afaceri din Constanța, fost inginer de construcții navale. Argos a mai figurat și în structura Grup Media Sud SA, unde asociat majoritar era RAFO SA Onești. Averea familiei Lazia era evaluată la 50 de milioane de euro.

Nikolaos Sissanis a fost anchetat și trimis în judecată pentru că ar fi simulat o avarie la nava Gheorghieni și ar fi încasat banii de asigurare, aducând astfel un prejudiciu CNM Navrom. Inițial a fost condamnat la închisoare, apoi achitat după ce dosarul a fost rejudecat. Sissanis a mai fost cercetat și pentru evaziune fiscală, fiind chiar expulzat din România. Grecul chiar a și câștigat la CEDO un proces împotriva statului român pentru că a fost sechestrat și arestat ilegal.