SwissLeaks. De la medicamente la șpagă în cherestea

Politicieni, traficanți de arme, evazioniști sau celebrități își ascund banii la banca HSBC din Elveția. Faptul de a avea un cont bancar la HSBC în Elveția nu înseamnă neapărat că titularul acestuia încalcă legea. De cele mai multe ori angajații HSBC îi consiliau pe clienți cum să scape de taxele din țările lor, iar aceștia nu se fereau să spună angajaților băncii că nu și-au declarat conturile în statele de origine. Printre clienții HSBC se numără și aproape 200 de români sau cetățeni străini născuți în România.

Medicul Gabriel Hanganu se număra printre pionerii afacerilor de distribuție a medicamentelor pe piața românească. El a fost condamnat de curând la trei ani de închisoare cu executare pentru ca a mituit un judecător.

Ancheta DNA

În 1992 Gabriel Hanganu a renunțat să mai fie medic la Spitalul Fundeni și s-a lansat în afaceri. S-a angajat ca reprezentant vânzari al unei multinaționale americane din domeniul farmaceutic, apoi s-a transferat la Pfizer, un producător de medicamente care se pregătea să intre pe piața românească. Ulterior, el a dezvoltat compania Ultramed Pharma care avea printre partenerii de afaceri chiar Pfizer. În prezent, Directia Națională Anticorupție anchetează Pfizer într-un dosar de corupție legat de industria farmaceutică.

Ultramed Pharma a avut ca asociat majoritar pe Niand Pharmaceuticals, o firmă din Elveția reprezentată și deținută de Hanganu. Gabriel Hanganu susține că banii din contul elvețian au fost obtinuți legal ca rezultat al vânzării acțiunilor Ultramed de către Niand Pharmaceuticals. “Dețineam o treime din Niand. Tranzacția a avut loc în Elveția, dar s-au plătit taxele pentru tranzacție și aici în țară și în Elveția. Eu am primit un milion și câteva sute de mii de euro. O parte din bani a fost virată în contul de la HSBC. În acel cont îmi mai intrau și banii de pe urma dividentelor de la firma elvețiană”, a precizat Hanganu pentru CRJI.

Nu am declarat banii la Vamă

Hanganu apare ca titular al unui cont deschis la HSBC în februarie 2005. În mai același an l-a informat pe reprezentantul băncii că în următoarele două săptămâni contul îi va alimentat cu 350.000 de franci elvețieni. Totodată, Hanganu a spus că avea nevoie de 100.000 de euro pentru ca firma sa, căreia nu îi este menționat numele în documentele bancare, să achiziționeze un utilaj.

În noiembrie 2005, Hanganu s-a mai dus o dată în Elveția împreună cu fiul său pentru a extrage 20.000 de euro cash, bani pe care urma să-i cheltuiască, conform datelor băncii, în Austria pe cadouri de Crăciun. Hanganu avea în conturi puțin peste 630.000 de euro. Potrivit documentelor bancare în care ofițerul de cont a specificat că Hanganu a venit împreună cu fiul său, omul de afaceri a retras cei 20.000 de euro pentru o vacanță în Austria.

Tatăl și fiul nu au plecat în Austria, ci au venit cu banii în România. “Nu am declarat banii la Vamă, pentru că eram două persoane. Puteam să avem fiecare câte 10.000 de euro”, a mai spus Hanganu.  El susține că banii săi din cont cu care și-a finanțat celelalte afaceri s-au întors în țară prin Atlas Consulting Services, o firmă înregistrată în Irlanda. Gabriel Hanganu și-a mai finanțat afacerile și prin vânzarea unei vile din Str. Sfântul Ștefan din București către Infomed Fluids, o companie care fabrică preparate farmaceutice și este abonată la contracte cu spitalele românești.

Gabriel Hanganu a fost condamnat de Curtea de Apel București la trei ani de închisoare pentru dare de mită, în dosarul de corupție în care au primit condamnări oamenii de afaceri Dan Adamescu, patronul firmei de asigurări ASTRA și al cotidianului România Liberă, precum și Iosif Armaș, fost deputat, dar și câțiva judecători, unul dintre aceștia primind o pedeapsă record de 22 de ani de închisoare cu executare.

Petru Zoltan, Cristian Niculescu