SwissLeaks. Rechinii imobiliari din jurul unui monument istoric

Politicieni, traficanți de arme, evazioniști sau celebrități își ascund banii la banca HSBC din Elveția. Faptul de a avea un cont bancar la HSBC în Elveția nu înseamnă neapărat că titularul acestuia încalcă legea. De cele mai multe ori angajații HSBC îi consiliau pe clienți cum să scape de taxele din țările lor, iar aceștia nu se fereau să spună angajaților băncii că nu și-au declarat conturile în statele de origine. Printre clienții HSBC se numără și aproape 200 de români sau cetățeni străini născuți în România.

La începutul lui august 2015, piața imobiliară din România primea vestea că sud-africanul Martin Slabbert și basarabeanul Victor Semionov au demisionat din funcțiile de Chief Executive Officer (CEO), respectiv Chief Operating Officer (CFO) al dezvoltatorului imobiliar NEPI. În 2011, NEPI intrase în posesia faimoasei vile Oromolu (foto), un imobil monument istoric situat lângă clădirea Guvernului din Piața Victoriei.

Până să ajungă la NEPI, Vila Oromolu, denumită după fostul guvernator al Băncii Naționale a României, Mihai Oromolu, a fost retrocedată cu chiu cu vai, vândută unor rechini imobiliari, incendiată, salvată la timp de pompieri. A ajuns chiar obiect de troc ipotecar, zeci de milioane de euro şi dolari au fost luaţi pe împrumut, gaj fiind pus monumentul arhitectural.

La mijlocul lunii august 2010, proprietarul clădirii, SC Central AH Pioneer SRL, a luat niscaiva bani pe împrumut de la o firmă olandeză: Telecom & Technology BV. Conform extrasului de carte funciară, niscaiva bani înseamnă 10.000.000 de euro, însă din contractul de ipotecă numărul 3567/13.08.2010 încheiat la biroul notarial Mentor, suma împrumutată este alta şi anume: 5.476.090,17 de euro.Central AH Pioneer SRL, societate comercială al cărei administrator a fost până la sfârşitul lunii august 2010 Alexander Ettiene Hergan, născut la Bucureşti, este deţinută de două firme: Central Eastern European Real Estate Shareholdings (CEERES) B.V. 99,98% şi Oceanis International BV înregistrate la aceeaşi adresă din Olanda.

Împrumuturi bizare

Hergan a emigrat în SUA în 1966 la 19 ani și s-a intors in România in anii ’90, când a pus bazele Bursei de instrumente derivate din Sibiu (SIBEX de azi), iar in 1999 a infiintat grupul de firme Avrig 35. În 2013, Administrația Finanțelor Publice a Sectorului 1 l-a acționat în judecată pe Alexander Hergan, după ce mai multe firme imobiliare pe care le-a administrat au intrat în insolvență. CEERES şi Oceanis deţineau 50 de firme în România, toate axate pe afaceri imobiliare şi ambele au un singur proprietar: Central and Eastern European Investment Fund Limited, un off-shore din Cipru.

La aceeaşi adresă a funcţionat până nu de mult şi Telecom & Technology, firma creditoare. care în nici un caz nu avea potenţa financiară de a acorda împrumuturi de milioane de euro. Mai mult, cele două companii care deţin Central AH Pioneer, în special CEERES, sunt mai avute financiar decât cea care le-a împrumutat. Şi atunci de unde vin banii? Telecom & Technology este deţinută la rându-i de Altrust BV, o firmă care îşi împarte sediul cu CEERES şi Oceanis. Dar nici Altrust nu este dotată financiar pentru asemenea contracte.

Conform declarațiilor din mass-media, oferite de Martin Slabbert, NEPI s-ar fi trezit în portofoliul său, din care mai fac parte printre altele Mega Mall şi Promenada din București, cu Vila Oromolu care valorează aproximativ 13 milioane de euro ca urmare a unei datorii pe care Hergan le-ar fi avut către sud-africani. Hergan era reprezentantul CEERES și Oceanis într-o tranzacție din mai 2010, când cele două firme și-au cedat părțile sociale pe care le dețineau într-o companie românească către o firmă olandeză reprezentată de Slabbert, NE Property Cooperatief U.A. (NEPC) De fapt, cele două firme reprezentate de Hergan și NEPC nu erau la prima tranzacție.

Vila Oromolu

Interesant este că din datele oferite de Dun & Bradstreet, cel mai mare furnizor pe plan mondial de informaţii financiare despre firme, NEPC avea în 2010 vânzări de numai 97.000 de euro. NEPI Management SA (devenită ulterior SRL) l-a avut drept unic asociat pe Victor Semionov, apoi în 2008 era deținută de două firme off-shore, una din Cipru și una din Insulele Virgine Britanice, ambele reprezentate de Semionov. NEPI Management și NEPC dețineau NEPI Bucharest One. Așadar, în urma unor tranzacții ciudate, Vila Oromolu, acum în renovare, a ajuns la NEPI, în contul datoriei lui Hergan. Acesta a fost administratorul unor firme de imobiliare deținute de familia Stanovici care figurează în documentele băncii HSBC cu sume importante de bani.

Filiera franceză

Evelyne Laura Hubble (căsătorită Stanovici) are naționalitate franceză, s-a născut în Marea Britanie, dar are origini românești. În documentele HSBC figurează drept un client ce investește în afaceri imobiliare în România. În conturi avea în 2006-2007 aproximativ 500.000 de euro, bani asupra cărora aveau împuternicire mai mulți membri ai familiei. În ianuarie 2005, de exemplu, în timpul unei vizite la sediul băncii, ea se interesase ce sumă poate împrumuta de la bancă pentru a achiziționa un teren în București. O lună mai târziu, a comunicat băncii că ar dori între 160.000 și 270.000 de euro, sumă ce ar urma să intre contului fiului care dorea să investească în imobiliare în România.

Jean (Ion) Stanovici, socrul Evelynei, s-a născut în 1921 la Craiova și avea în cont aproape 900.000 de euro. Acest cont este legat de Avinal Ltd, o firmă din Insula Guernsey, ce aparține Marii Britanii, teritoriu cunoscut drept paradis fiscal. Avinal a devenit unica proprietară a unei firme bucureștene, Starom Invest, cu obiect de activitate servicii și echipamente de comunicații, dar și asociată a unui consorțiu din domeniul IT, Kepler – Romanian Data Soft. Ion Stanovici fusese unul dintre patronii Starom.

Evelyne Stanovici a fost fondatoarea SC Real Estate Developers SRL și asociată la Nordic Pioneer SRL, ambele avându-l ca administrator pe Hergan. Ion Stanovici a fost și el legat de cele două firme menționate. Real Estate Developers S.R.L., care se ocupa cu închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare, a fost înființată în decembrie 2003 de către: Evelyne Hubble, Ion Stanovici și S.C. Azimut Grup S.R.L. și îi avea ca administratori pe Ion Stanovici și Alexander Etienne Hergan.

Helen Eva Stanovici, căsătorită Hansen, a fost asociată la Real Estate Developers și a vizitat împreună cu Evelyn Stanovici, în aceeași zi de februarie, birourile HSBC pentru a vedea cât se poate împrumuta pentru a investi tot în imobiliare în București. Interesant este că Helen Hansen dorea exact aceeași sumă ca și Evelyne Stanovici. Michel Stanovici și Ion Stanovici au făcut și ei același lucru. Banii se pare că au fost primiți în luna mai a aceluiași an. Michel Stanovici avea și el puțin peste 500.000 de euro în cont.

În octombrie 2005, firmei Nordic Pioneer i s-a adăugat la obiectul de activitate: dezvoltare imobiliară. În acea perioadă, firma era deținută de Oceanis International Cosmetics B.V. din Olanda și AVRIG 35 S.R.L, având ca reprezentant legal pe Alexander Hergan. Prin câteva dintre companiile sale s-a încercat distrugerea Vilei Oromolu, monumentul istoric de lângă clădirea Guvernului României.

Rețeaua Puiu Popoviciu

Asociat la Nordic Pioneer SRL a devenit Central Eastern European Real Estate Holding BV din Olanda, firmă ce deținea Hotel Planet SRL unde Cezar Corneliu Tiron deținea părți sociale. Numele lui Cezar Corneliu Tiron, care avea în conturile HSBC împreună cu soția aproape 550.000 de dolari, este legat tot de filiera Hergan.

În 2005, Tiron a înființat Avia Investment, iar ca administrator l-a numit pe Alexander Etienne Hergan. Acesta a creat o legătură între afacerile lui Tiron și cele ale omului de afaceri Puiu Popoviciu, trimis în judecată de DNA pentru modul fraudulos prin care a intrat în posesia a 224 ha de teren pe care s-a construit un complex de magazine şi apartamente în Băneasa. Potrivit rechizitoriului DNA, terenul a fost evaluat la sub un euro/mp, în timp ce valoarea de piață era de aproximativ 150euro/mp.

Corneliu Cezar Tiron are 63 ani, este român cu cetățenie franceză, exact ca și membrii familiei Stanovici. A înființat mai multe firme în România, cu precădere pe piața imobiliară. ”Nici nu confirm, nici nu infirm, dintr-o rațiune foarte simplă: până într-o anumită perioadă eu am fost domiciliat în străinătate, deci nu este niciun fel de problemă. Nu o să fie un subiect interesant de evocat în investigațiile dumneavoastră”, a declarat Tiron reporterilor CRJI.

Legăturile Vulpii

În 2007, CRJI publica articolul: Vulpea junior – majorat la 30 de ani, o radiografie a carierei în afaceri a lui Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, zis Vulpea, fostul șef al ”Doi ș-un sfert”, actualmente Departamentul de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului de Interne.

Debutul juniorului a fost cu atât mai interesant cu cât noii săi asociați erau importanți oameni de afaceri. Dintr-un absolvent de drept trecut prin locuri de muncă anonime, Alin Ardelean a ajuns, cu puțin înainte de plecarea Vulpii senior de la Interne, să preia afaceri ale unui grup format din foști premieri, foști parlamentari, afaceriști din domeniul energiei sau alte domenii strategice, precum și din imobiliare.

La adresa din Olanda unde erau înregistrate CEERES și Oceanis, legate de Hergan, figura și Energon Holding Delft B.V. care deținea o firmă românească alături de Alin Ardelean. Energon a fost înființată exclusiv pentru a intermedia cote de emisii dioxid de carbon. Alin Ardelean a mai fost asociat în Amgaz Furnizare, o companie implicată în afaceri de anvergură cu societățile de stat din domeniul gazelor naturale. Înainte de a intra în portofoliul fiului lui Virgil Ardelean, compania Amgaz Furnizare SRL a aparținut lui Peter Braun, om de afaceri implicat în privatizarea ALRO Slatina. În companie, alături de Braun, a mai fost asociată Gabriela Popenici, o apropiată a lui Dorin Iacob, fost consilier al președintelui Traian Băsescu.

Peter Braun s-a implicat și pe piața imobiliară din București unde a cumpărat mai multe drepturi litigioase de la diferite persoane, însă cea mai bună afacere a fost achiziționarea unui teren de lângă Parcul Herăstrău, evaluat la 15 milioane de euro, de la o bătrână, cunoscută drept ”milionara din bordei” care îl moștenise. ”Gașca Nordului” a fost numele dat de presă afaceriștilor care orbitau în jurul acestei afaceri imobiliare și numai.

Peter Braun mai este legat de Gheorghe Chealfă și Cornel Idu. Primul este un apropiat al lui Corneliu Iacubov, condamnat definitiv în dosarul devalizării RAFO Onești, și a fost descris de presa locală ca fiind lider al lumii interlope din Bacău. Numele lui Chealfă apare și într-o afacere controversată legată de Centrala Nuclearelectrică (CNE) de la Cernavodă.

Mecanismul acestei afaceri a fost pe larg explicat în presă, personajul din umbră fiind Viorel Hrebenciuc, și el cu conturi la HSBC în Elveția. CNE a semnat un contract de cinci milioane de euro pentru livrarea de combustibil ușor și motorină cu Eco Petroleum. Prima denumire a firmei a fost Petro Recycling SRL, controlată de fostul general MapN, Corneliu Baltă, condamnat pentru prejudicierea rafinăriei Petromidia. De la acesta Eco Petroleum a ajuns la Chealfă.

Cornel Idu este considerat unul dintre cei mai discreți oameni de afaceri din Constanța, cunoscut pentru implicarea sa în susținerea tenisului, în special a Simonei Halep în perioada junioratului. Petro Recycling, Cornel Idu și Gheorghe Chealfă sunt strâns legați de Cornel Dică, un investitor în afaceri cu energie din vânturi. Printr-o firmă acesta este strâns conectat de partenerul de afaceri al lui Alin Ardelean, Rareș Criste.

Afaceri cu vânturi

Corneliu Dică s-a născut la Tulcea, are 53 de ani și este considerat un important om de afaceri în Constanța, fiind reprezentantul în România a grupului energetic spaniol Iberdrola. În perioada 2001-2003, Dică a fost director de marketing al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime (CN APM) SA, perioadă în care și-a pregătit terenul pentru ca firma sa, Property Development SRL, să poată lua în concesiune o suprafață de peste 65.000 de mp de teren, aflată în administrarea portului Constanţa Sud – Agigea.

În 2008, Dică a vândut Property Development pentru 1.000.000 de dolari firmei S.C. Sea Container Service. După ce a plecat de la CN APM, Dică a devenit administrator sau patron al unor firme care se ocupau de producția și transportul de energie electrică, toate aflate sub umbrela Eolica Dobrogea, societăți comerciale care erau deținute de o companie elvețiană controlată tot de Dică. Eolica Dobrogea a fost implicată în 2010 în scandalul în care liderul de atunci al PDL Constanța, Christian Gigi Chiru, acum senator PNL, este cercetat penal de procurorii DNA pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii. Potrivit anchetatorilor, pe când era şeful Inspectoratului Regional în Construcţii Sud – Est, Chiru ar fi pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri suma de 1,5 milioane de euro pentru a favoriza grupul de firme Eolica Dobrogea, administrate de Dică.

Corneliu Dică a mai fost amestecat și în scandalul mult mediatizat al eolienelor de la Cogealac. La sfârșitul lunii iunie 2010, Hristu Cati, pe atunci primar al comunei constănțene Cogealac, împreună cu 100 de localnici s-a opus instalării unui parc eolian pentru care cehii de la CEZ primiseră aprobare, deoarece avea tragere de inimă spre Eolica Dobrogea. Scandalul iscat de primar s-a lăsat cu dosare penale și condamnări. În ianuarie 2014, Cati a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunilor de instigare publică şi ultraj.

Potrivit procurorilor, la iniţiativa fostului primar mai mulți bărbaţi au „constituit o asociere cu scopul de a comite infracţiuni, pentru ca prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă, iar nu a căilor legale, să îi determine pe angajaţii firmei CEZ şi partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comunei Cogealac”. Parteneriatul lui Dică cu Cati s-a făcut printr-o tranzacție simplă: omul de afaceri a cumpărat de la soția primarului o firmă, Cris Agro Star SRL. Corneliu Dică a deținut cel puțin în perioada 2006 – 2007 conturi bancare la HSBC în Elveția, însă documentele nu precizează suma, ci detalii legate de comunicarea sa cu banca.

Adrian Mogoș, Elena Stan