SwissLeaks

Peste 200 de persoane care au legatură cu România dețin conturi la banca elvețiană HSBC.

O echipă de jurnaliști din 45 de țări a descoperit că politicieni, traficanți de arme, evazioniști sau celebrități își ascund banii la banca HSBC din Elveția. Documente secrete arată că gigantul bancar HSBC a avut profituri importante de pe urma acestor indivizi, suma vehiculată fiind de peste 100 de miliarde de dolari.

Aceste documente indică publicului cum funcționează sistemul bancar elvețian, considerat foarte restrictiv și secretos. Documentele, obținute prin intermediul cotidianul francez Le Monde de International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ), organizație din care fac parte și membri ai Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI), demonstrează că banca făcea afaceri cu clienți implicați în diferite ilegalități, în special în activități prin care ascundeau banii de autoritățile fiscale din diferite state. Aceste dezvăluiri arată comportamentul lipsit de etică sau potențial ilegal al băncii HSBC. Banca are sediul în Londra și birouri în 74 de țări de pe șase continete și imediat ce a început ancheta jurnaliștilor, oficialii acesteia au insistat ca datele obținute să fie șterse, însă ulterior a admis că nu a întreprins toate diligențele necesare pentru a-și verifica clienții.

Documentele obținute acoperă o perioadă îndelungată până în 2007 și conțin informații despre mai mult de 100.000 de persoane și nu numai, sunt aceleași pe care guvernul francez le avea încă din 2010 și le-a oferit și altor state, ceea ce a dus la anchete legate de evaziune fiscală în mai multe țări. Țările care au primit aceste documente sunt: Spania, Italia, Grecia, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Statele Unite, India, Belgia și Argentina. Faptul de a avea un cont bancar la HSBC în Elveția nu înseamnă neapărat că titularul acestuia încalcă legea, deși în legislația de la noi interzicea până acum aproximativ zece ani ca un cetățean român să dețină conturi în străinătate. De cele mai multe ori, însă, angajații HSBC îi consiliau pe clienți cum să scape de taxele din țările lor și cum aceștia spuneau angajaților băncii că nu și-au declarat conturile.

Printre clienții HSBC se numără și peste 200 de persoane sau firme care au legatură cu România. Majoritatea fiind cetățeni născuți în România care au emigrat. Numele cele mai importante care ies în evidență sunt Viorel Hrebenciuc, fosta eminență cenușie a PSD, arestat într-un dosar legat de retrocedări ilegale de păduri; soția vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții și fost ministru PSD al Finanțelor din România, Mihai Tănăsescu; Ionuț Mircea Costea, cumnatul lui Mircea Geoană; Vladimir Cohn, fost acționar la clubul de fotbal Dinamo; Sorin Crețeanu, Gabriel Hanganu, Robert Deutsch, controversați oameni de afaceri, implicați în mai multe scandaluri.

Pe lângă aceștia, în documentele HSBC intrate în posesia CRJI mai apar și alte nume care la prima vedere nu spun nimic, dar care sunt implicați în afaceri imobiliare care ridică semne de întrebare, în afaceri cu energie sau au avut deja de-a face cu procurorii. Familia Stanovici, Bar Biro Zvi, Charlie Nims, Andrew Stear, Dan Filip, Corneliu Dică, Corneliu Tiron sunt doar câteva nume dintr-o lungă listă.

Urmează o serie de articole pe larg despre aceste persoane.