ROantanamo – anchete reale

La București, programul închisorilor CIA a început sub protecția președintelui Iliescu și a premierul Năstase și a continuat sub presedintele Băsescu și a guvernelor care s-au succedat.

Rapoarte ale Parlamentului European si ale diferitelor comisii si raportori, din tari aliate cu SUA, arata cu degetul catre lipsa de informatii din Romania si nevoia de a afla adevarul in cazuri flagrante de incalcare a drepturilor omului. In numeroasele discutii sau interviuri pe marginea subiectului pe care le-am purtat la noi in tara, a reiesit ca principalul motiv pentru care nimeni nu vrea sa faca lumina in acest subiect este rolul nostru de aliat in lupta terorismului, care nu-si tradeaza partenerii. Insa in Polonia si Italia, tari aliate SUA, investigatii au fost demarate de catre Parchet. La fel si in alte tari din vestul Europei.

Mai mult, in Polonia, fostul sef al servicilor secrete care refuza sa colaboreze cu anchetatorii a fost pus sub invinuire pentru indeplinirea defectuasa a atributiilor. In ciuda presiunilor politice, munca investigatorilor descopera noi amanunte, cum ar fi faptul ca al Nashiri a fost detinut pe teritoriul Poloniei si apoi urcat intr-un avion care l-a transportat la Bucuresti.

Abu Omar

In Italia 26 de agenti CIA inclusiv seful statiei locale si cinci italieni din serviciile secrete au fost trimisi in judecata pentru organizarea rapirii clericului Abu Omar si transportarea lui in Egipt. Abu Omar a stat inchis intre 2003 si 2007si acuza ca a fost torturat. A fost eliberat din lipsa de probe. Instantele italiene au condamnat 25 de agenti sau sefi implicati in acest caz – singurii care au scapat au fost cei aflati sub imunitate diplomatica. Avionul folosit in cazul Abu Omar, un Golfstream cu indicativul N85VM, a vizitat si Romania de trei ori in 2004.

Model de ancheta  

Procurorul Armando Spataro ne-a detaliat cum a condus ancheta. Redam descrierea anchetei, asa cum ne-a fost relatata de catre magistratul Italian: “noi aflam ca Abu Omar a disparut din conversatiile telefonice si din ingrijorarea sotiei si din denuntul avocatului. (…) daca exista si reprezentanti ai institutiilor care se fac vinovati de delicte, se ancheteaza si politia si serviciile secrete (…) prima ipoteza era cu siguranta aceea a unei rapiri efectuate de CIA. (…) Noi in Italia pornim in general de la urmele pe care le lasa telefoanele mobile. (…) Daca este comis un delict incercam sa intelegem, de exemplu, ce si cate telefoane mobile erau prezente in zona pentru a intelege daca sunt date interesante pentru investigatii. (…) In acest mod politia gaseste urmele, in intervalul de timp respectiv si in acea zona, unei prezente de 10.000 de telefoane mobile (…) Dar cu un software special  au fost indetificate, dupa mai multe luni de investigatii, 17 telefoane care aveau contacte intre ele in mod repetat exact in intervalul de timp in care a avut loc sechestrul. (…) Ba mai mult, se stabileste faptul ca 5 dintre aceaste telefoane au parcurs la un moment dat strada care ducea la inceputul autostrazii care de la Milano se indreapta catre Venetia. (…) La inceputul autostrazii, alte cateva telefoane s-au adaugat celor 5 si urmele lasate de acestea demonstrau ca toate aceste telefoane mobile parcursesera strada care ducea de la Milano la intrarea in baza di Aviano , baza utilizata de Statelor Unite.”

N85VM

“Atunci am luat datele acelor telefoane din perioada respectiva si din lunile precedente sechestrului. (…) Si am descoperit ca aceste telefoane, noaptea, erau folosite, apoi erau inchise si redeschise, in zonele unde se aflau hoteluri, hoteluri importante din Milano. (…) Si deci, lucrand in toate hotelurile din acea zona, am gasit americanii care erau gazduiti acolo si care folosisera telefoanele mobile pentru rezervari , pentru a inchiria masini, etc. (…) Deoarece, evident, cartelele sim ale telefoanelor mobile erau toate inregistrate  pe nume false sau pe nume de persoane inexistente . Deci a trebuit sa facem aceste investigatii pentru a atribui  unor anumite persoane existente. (…)Apoi, progresul cel mai important este urmatorul:  a reiesit ca aceste numere au sunat de mai multe ori seful CIA la Milano. (…) Ca au sunat CIA-ul in Statele Unite. (…) Se efectueaza o perchezitie in locuinta acestuia.  El nu mai era acolo. Parasise Italia. (…) Dar gasim computerul. Gasim computerul cu fotografiile lui Abu Omar din timpul in care CIA il tinea sub observatie.  Gasim rezervarea zborului sau de la hotel la Cairo , unde fusese dupa sechestru. Deci avem confirmari absolut certe.”

“Si apoi, un alt element important este acesta: Abu Omar este eliberat in Egipt, la putin peste un an de la data sechestrului. (…) Avand in vedere ca atat telefonul sau cat si telefoanele unor prieteni de-ai sai erau inca sub control, noi am interceptat convorbirile pe care el le-a facut din Egipt in care spune ca a fost rapit, dus intr-un aeroport situat la 4-5 ore fata de Milano si apoi condus in Egipt unde a fost torturat. (…) Tocmai datorita acestor convorbiri insa, Abu Omar este arestat in Egipt. Pentru ca stabilise un pact ca nu ar fi spus nimanui ceea ce i se intamplase. Evident, si egiptenii il controlau. Si deci, el este luat , bagat in inchisoare unde va ramane pana la inceputul lui 2007. “

Reteaua zborurilor

Investigatiile Politiei si Parchetului au dus si la identificarea complicilor CIA din Politia si serviciile secrete italiene si la punerea lor sub acuzare.

In plus, procurorii au vrut sa stabileasca exact cum si de catre cine a fost transportat Abu Omar in Egipt: “ancheta viza nu numai descoperirea autorilor ci si aflarea a cand si cum Abu Omar fusese transportat in Egipt. (…) Noi am extras datele legate de toate zborurile care au avut loc in intervalul de 5 ore succesive sechestrului, zboruri de avioane plecate din Aviano, precum si anchete asupra datelor legate de avioane care din Europa s-au deplasat catre Egipt. (…) Sunt trei canalele pe care le-am folosit pentru a obtine aceste date. Eu, personal, m-am deplasat la aeroportul din Aviano si am luat toate datele legate de zborurile. (…) Apoi m-am dus intr-un alt aeroport unde se afla baza NATO, tot in Nordul Italiei. Si in cele din urma am obtinut si datele de la Eurocontrol de la Bruxelles. (…) Incurcisand aceste date, aeroportul din Aviano, aeroportul NATO in Italia si EuroControl, devine o certitudine matematica pentru ca toate trei spun acelasi lucru ca: un avion a plecat de pe aeroportul din Aviano si a ajuns pe aeroportul din Rammstein, dupa care la o aproximativ o ora, avionul despre care m-ati intrebat pleca de la Rammstein in Egipt. (…)In acel moment am inceput sa anchetam si asupra acestui avion, adica avionul de la Richmond Aviation. (…) intre timp, si jurnalistii americani care urmareau anchetele au descoperit ca acest avion fusese inchiriat de catre CIA.”

Presiuni din toate partile

Procurorul Spataro crede ca “odata ajunsi la anumite rezultate (…) declansarea unei anchete parlamentare trebuie sa urmeze atunci cand exista implicari de natura politica.” Chiar daca Spataro si Politia italiana si-au dus ancheta in instanta si au obtinut condamnari pentru cei implicati, si ei au simtit presiuni puternice: “ guvernele italiene, atat de centru-stanga cat si de centru-dreapta, au impiedicat munca noastra. Au incercat sa ne opreasca. Au pus secretul de stat pe anumite probe legate de italienii implicati. Dar ancheta a mers inainte deoarece procurorul care ancheteaza este liber, este independent. (…)chiar daca Guvernului nu-i plac anchetele noastre, noua nu ne tine nici de cald nici de frig. Noi mergem inainte oricum (…) deoarece in Constitutia noastra, pe langa independenta procurorului, este prevazut si un principiu foarte important: obligativitatea actiunii penale. (…) Deci, in acest caz, noi am avut informatii despre un secrestru si am mers mai departe pe strada noastra.”

La Bucuresti programul inchisorilor CIA a inceput sub protectia presedintelui Iliescu si a premierul Nastase si a continuat sub presedintele Basescu si a guvernelor care s-au succedat. Programul continua sa fie protejat de catre procurori ingaduitori care refuza sa se autosesizeze si sa investigheze grave incalcari ale drepturilor omului.